Ekonomik Gelişme İçin Üretmek Gerek…

Hüseyin ŞİNASİ - 30.07.2017

         

Ekonomide insanların ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmetleri elde etmek amacıyla gerçekleştirilecek faaliyetlere üretim denir.

 Mal ve hizmetlerin üretimi için doğal kaynaklar, emek, sermaye, girişimcilik temel faktörlerinin bir araya gelmesi gerekiyor. Üretim faktörlerinin biri veya bir kaçının bulunmadığı, temin edilemediği durumlarda üretimi gerçekleştirmek mümkün değildir.

 Tarımsal üretimi düşünün, eğitimi düşünün. Tarımsal üretim için tarla, bağ, bahçe gibi, sera gibi, ekilecek tohum, gübre, sebze fideleri, meyve fidanları ve ağaçları olacak.  Tarlayı işleyecek, tohumu saçacak, gübreyi atacak, fideyi dikecek, ağaçların bakımını yapacak, sulayacak bir işgücüne ihtiyaç var.  Bu işlerin yapılabilmesi için az veya çok belli bir paraya ihtiyacımız olacak. Bütün bunları yapacak birilerinin olması gerekiyor. İster bir şahıs olsun, ister bir şirket olsun bunlara da girişimci diyoruz.    

 Üretim faktörlerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan değerlerin yıllık bazda değerlendirilmesine milli gelir deniyor. Milli gelirin ülke nüfusuna bölünmesiyle de kişi başına düşen gelir ortaya çıkıyor. Üretimde meydana gelen artışlar %5 ve üzerinde ise olumlu bulunuyor. Ortaya çıkan bu değerler, mal ve hizmetler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ancak bazı yazarlar üretimi, tarım, ticaret, sanayi ve hizmet şeklinde değerlendiriyor.   

 Üretim faktörlerinden söz edelim: Doğal kaynaklar, hammadde ve topraktan oluşur. Toprak, tarım ve taş ve toprağa dayalı üretim alanlarında hammadde olma ve diğer taraftan mal ve hizmet üretimi için kurulacak bir tesisin inşaası için gerekli olan arazi anlamında gayrimenkul olma özelliği ile ortaya çıkar.

 Emek insanın kafa gücü ve bedensel çabasıdır. Emek bir üretim faktörü olarak ekonomide istihdam edilen işgücünü temsil eder. En vasıfsız iş gücünden en tepe yöneticiye kadar üretimde görev alan her fert emek faktörü içerisinde yer alır. Bir ferdin emek üretim faktörü içerisinde yer alması, alın teri karşılığında ücret alması ile mümkün olabilir. 
Sermaye üretim faktörü, bir ekonomide mal ve hizmetlerin üretilmesi, üretildikten sonra tüketim merkezlerine taşınması ve tüketilmesi için kullanılan tüm alt ve üst yapı unsurlardır. Binalar, demirbaş, yollar, köprüler, barajlar, fabrikalar, makineler, taşıt araçları, içme suyu veya doğal gaz sistemleri, yani yer üstünde ve altında bulunan tüm fiziki unsurlar sermaye üretim faktörü kapsamına girer. 
Girişim üretim faktörü ise, diğer üç üretim faktörünü piyasalarından temin eden ve mal ve hizmet üretimini organize eden faktördür. Mal ve hizmet üretiminin gerçekleşmesi için yatırım yapan ve birikimlerini kaybetme riskini göze alarak mal ve hizmet üretiminde görev alan bir üretim faktörüdür.

Son söz olarak, ekonomik gelişme için ürettim, üretim için üretim faktörlerinin koordinasyonu ve düzenli çalışması lazım. Yoksa üretim konusunda yarı yolda kalır, zamanı boşa harcamış oluruz. Bir kere daha tekrarlayalım, gelecek üretimde, gelecek kaliteli ve daha çok üretimde.

 

Hoşça kalınız.

 

Tarih: 30.07.2017 Okunma: 772

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?