CEHALETLE SAVAS(1)

GENEL HABERLER Misafir Yazar - 30.12.2015

CEHALETLE   SAVAŞ(1)

 

 Cehalet kişinin önce kendine sonra topluma zarar veren bir hastalıktır. Topluluklar, içindeki düşmanlar sebebi ile değil, içindeki cahillerin (cahillikleri sebebi ile) yardımı sayesinde yıkılır.

 

Bir toplumun ayakta kalması ve daha iyi geleceğe kavuşması ancak ve yalnız bu cehaletle mücadele edilmesine bağlıdır. Çoğunluğunu bilgili kılmadığımız toplum yok olmaya adaydır. Bilgi cehaletin tek ilacıdır.

 

Osmanlının sonu, çok ileri boyutlardaki cehaletin toplumu yutmasından ibarettir. Cumhuriyet

döneminde cehaletin topumdan uzaklaşması için büyük gayretler varsa da gene yeterli değildir. Bu dönemdeki dini ve ırki ayaklanmaların sebebi cehalet değil mi? Bu isyanların güçle bastırılması şekli cehaleti yok etmez sindirir. Gücün etkisini kaybettiği bir ortam yeniden cehaleti hortlatır. Aynı tarladaki zararlı otlarla mücadelede köke dokunulmaması gibi... Zararlı kökü yok edecek ilimdir, bilgidir.

 

Genelde her nesil kendinden önceki ve sonraki nesillerin gördükleri ve bildiklerinin cahilidir. Yani her neslin kusuru vardır ve görülmelidir.

 

Maddi ve manevi bilgi ayırımı kafa karıştırmamalıdır. Maddi ve manevi bilgiler iç içedir. İnsanın maddi ve manevi yapısının iç içe olması gibi. Bunun için Kuran’da öğretilen “insanın hareket merkezinin kalp olduğu” kolay anlaşılmaz.

 

Bir evin kapısının yapılması bilgisi tamamen maddi ve teknik bir bilgi iken, kapının evde oturanlara verdiği güven huzur ve rahatlama hissi tamamen manevidir. Karşımıza çıkan sorunlarda Batılıların tavsiyeleri (önerileri) doğrultusunda veya onların yaptıklarını taklit ederek hareket ediyoruz. Elbette ki taklit aslı gibi olamayacağından onarın kısmen başardığı bir şeyin yanından dahi geçemiyoruz.

 

Nasıl dış düşman için ordu kuruluyorsa iç düşman olan cehalet için de ordu kurulmalıdır. Bu ordunun neferi (öğretmen) konusunda bilgili ve iyi yetiştirilmiştir toplumun değerli  seçkin ferdi olmalıdır. Eğer dış düşman için kurduğun ordu iç düşman için kullanılacak olursa yazık olmaz mı?

 

Cehaletin yeterince ortadan kaldırılamadığı ortamda herkesin ümidi tellak değişimine (aynı tas aynı hamam) kalmaz mı?

Tarih: 30.12.2015 Okunma: 729

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?