DELİRTME EĞİTİMİ, Şuayp ÖZCAN

GENEL HABERLER Misafir Yazar - 26.01.2011

Şuayp ÖZCAN, YENİÇAĞ, 26 Ocak 2011

Eğitim insanın doğumundan ölümüne kadar devam eden bir süreçtir. Bu eğitime son zamanlarda verilen ad ise ömür boyu eğitimdir. Eğitim ise ne ad alırsa alsın insan için olmazsa olmazdır. Dahası vazgeçilmez bir haktır.
Verilen eğitimin ise insanda olumlu gelişmelere neden olanı makbuldür. Bir bıçağın kullanımı için de eğitim verilir. Ancak o bıçağın güzel işlerde kullanılmasının insana verdiği haz başkadır. Kötü kullanımındaki verdiği acı başkadır.
Hâlbuki ikisi de yapılan bir eğitim sonucu kazanılan alışkanlığın uygulamasıdır. Sadece bıçak mı? Günlük hayatımızda ihtiyaçlarımızın giderilmesinde kullandığımız her türlü davranış değişikliği aldığımız eğitimin bir sonucudur.
Doğumla başlayan eğitim, eğitimsiz bir aile ile veriliyorsa. İyi belirlenmemiş programlarla okulda devam ediyorsa. Çevre kültürlü insanlardan müteşekkil değilse. O çocuk gelecekte davranışlarında olumlu değişiklikler kazanmış iyi bir insan olarak toplumdaki yerini alamaz.
Yok, kişi doğru yerde, doğru zamanda, doğruları içeren bir eğitim almışsa toplum için faydalı bir birey olacaktır. Yanlış eğitimin alınmasındaki etkenlerden birisi de korku eğitimdir.
Çocuğun henüz derdini anlatamadığı dönemlerde altını ıslattığı, acıktığı ve bir kısım rahatsızlığından dolayı ağladığında derdine deva olma yerine çocuğa “sus bakayım yoksa polis amca gelip seni döver. Bak şu teyze iğneciymiş sana iğne yapar”  diye korkutarak susturursa.
Evdeki veya çevresindeki nesneleri tanımaya çalışan çocuk onlara dokunmak ve onlarla oynamak ister. Yetişkinler o nesneleri öğretme yerine “cıs, elini yakar, seni ısırır” gibi ifadelerle korkutarak çocuğu o nesnelerden uzaklaştırırsa.
Akşamları çocuklara uyku öncesi anlatılan masallarda cinli, perili ve devli masalar anlatılarak kâbus görmelerine neden olunursa. Karanlıkta çocukların çalındığı ve öldürüldüğü, mezarlıklarda ölülerin kefenle dolaştığı öğretilirse elbette korku hâkim olacaktır.
Okula başlayan çocuğa öğretmen hoşgörü göstermez, sert tavırlar sergilerse. Derslerini ihmal eden çocuğu nedenlerini araştırmadan döver, hakaret ederek arkadaşlarının içinde rencide ederse. Çocuk öğretmene bir soru yönelttiğinde senin aklın yetmez otur yerine, diye tehdit edilirse buna ne denir.
Her demokratik ülkede olduğu gibi yanlışlara karşı haykırıldığında veya insanların uğradığı haksızlık karşısında hakkını aramaya kalktığında, bir gece baskınıyla evlerinden alınarak götürülüp mağdur edilmesi hangi eğitimin sonucudur.
Haksız yere mağduriyete uğrayanların çektikleri çileyi dile getirmelerini, geldiğin yeri unutma diyerek uyarma korku eğitimi değil mi?
Ha çocukları polisle, iğneciyle, cinle, periyle, devle, cısla, dayakla eğitme. Ha hak arayanı, haksızlığa isyan edeni hapse atarak eğitme. Her ikisi de kişide olumlu değişiklik meydana getirmediği gibi yapılan bu eğitime ödlek yetiştirme eğitimi denir.
Ödleklerin ne yapacağı belli olmaz diyerek hoşgörüyü kaldırır demokrasiyi askıya alarak zulme başlarsan insanları delirtirsin; buna da insan delirtme eğitimi denir. Delilerin ise nerede ne zaman ne yapacağı belli olmaz.
O ülke olsa olsa deliler ülkesi olur. O delilerin kendisine ve ülkesine hiçbir faydası olmadığı gibi en çok zararı ise delirtenlere olur. O deliler ki ilk fırsatta eline geçeni parçalar.
Örnek isterseniz geçmişte komünizmle idare edilen ülkelere ve dünün Tunus’una bakabilirsiniz. Bu ülkeler korku eğitimiyle delirtilmiş insanların yaşadığı tarihin canlı şahitleridir.
Bizim inancımızda ve kültürümüzde insana verilen bir değer yer almaktadır. Ülkemizde geçmişin cehaletinden kaynaklanan korku eğitimi ebeveynler ve okullar tarafından sonlandırılmış olsalar da.
Yetişkin eğitiminde korku yöntemi günden güne artmaktadır. Ömür boyu eğitimin bu aşamasında uygulanan bu yöntem korkanların eğitim anlayışının sonucudur. Bu yöntemin uygulanması ülkeye bir şey kazandırmayacağı gibi, en çok zararı da uygulayıcılarına verecektir.

Tarih: 26.01.2011 Okunma: 661

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?