FASİT DAİRE… ZAMLAR - MAAŞ ARTIŞLARI

İsmail Hakkı CENGİZ - 10.01.2022

Bu, “fasit daire” deyimini seviyorum. 2000’lerin başında Kenan Işık, Haluk Bilginer, Ali Sunal’ın başrollerinde oynadıkları bir dizi vardı… “Emret Bakanım”dı galiba… Orada, “Fasit Daire Müdürü” diye bir tipleme de vardı. Bu tabiri, sanırım, o dizi, bana sevdirdi.

Türkçesi, “kısır döngü”!

Yola çıkıyorsun… Gidiyor gidiyorsun… Sen, bayaa bi ilerlediğini sanıyorsun! Sonra, bir bakıyorsun, başladığın yerdesin! Bibakıma, bırakıldığın yerde hopluyorsun!

Kısır döngü-fasit daire… İç içe daireler… Helezon gibi bişey! Daire çiziyor veya yapıyorsun ama daire bitürlü kapanmıyor… Bi daire, bi daire daha, sonra, bi daire daha… Sonsuza kadar daire çiziyorsun… Dönüyor dönüyorsun! Hiçbir yere varamıyorsun!

64 yıllık hayatımda, fiyatlarda ve maaşlarımızın artışında gördüğüm bu!

Önce zam yağmuru, ardından maaş artışı…

Fiyatlar da yerinde dursa, bizim gelirlerimiz de yerinde dursa olmuyor mu?

Olmuyor, zahir!

Dön baba dönelim!

Daireler çizelim…

Fasit daireler…

İç içe… Döne döne…

x   x   x

PARAMIZ GÖZÜMÜZDE DEĞERLENEBİLİR!

Pahalılık, bir yandan paradan kaçışı tetiklerken, öte yandan, harcamaları kısıtlayabilir. Paramızı, kendi gözümüzde daha değerli hale getirebilir. Pahalı ürünü almaktan kaçınabilir, malımızın, elimizdekinin değerini daha iyi bilmemiz şuurunu kazandırabilir. Misal, 5 liradan 9 liraya çıkan tıraş bıçağını daha uzun süre kullanabiliriz.

Pahalı ürün, bizim daha tutumlu olmazı sağlayabilir.

Bir de “sofradan daha iştahımız varken kalmak” alışkanlığını kazandırabilirse tadından yenmez!

x   x   x

BORSA NEDEN YÜKSELİYOR ve YÜKSELECEK(miş)?

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (BIST 100), yılın ilk haftasında 100 puan kadar yükselerek, 2000’in üzerine çıktı.

Peki, borsa neden yükseliyormuş?

Bu konudaki yorumlarını okuduğum veya dinlediğim uzmanlara göre; birincisi, faizlerin düşük olması dolayısıyla, altın ve döviz almak istemeyen yatırımcı borsaya yöneliyormuş İkincisi, Kur Korumalı da olsa, faiz almak istemeyen yatırımcıların bir bölümü de borsayı tercih ediyormuş. Üçüncüsü ise, dövizle ölçüldüğünde BIST 100 çok düşük kalmış, dünya borsalarına göre çok ucuzmuş… Onun için borsadaki hisseler cazipmiş!

Hal böyle olunca, borsa yükselmeye devam edecekmiş. Yukarıda sıraladığım gerekçeleri makûl bulmakla birlikte, bendeniz o uzmanlar kadar iyimser olamıyorum. Sağlam hisse senetlerine yatırımın en doğru yatırım olduğunu kabul ediyorum. Borsanın daima yükselmesini çok isterim. Uzun vadede de kazandıracağına eminim. Fakat borsa asla hep yukarı doğru gitmez. Bir noktadan sonra, düşmeye başlar. Sonra yine yükselir. Borsa yatırımcısı sabırlı ve dikkatli olmalıdır.

Daima “hisse senedi” temelinde düşünmeli ve davranmalıdır. Bu konuyla ilgilenenlerin, “Hisse Senedinden kâr Etmenin Altın Kuralları” başlıklı yazımı (https://www.genelhaberler.com/kose/oku/6202) okumalarını öneririm.

[email protected]

Tarih: 10.01.2022 Okunma: 820

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Lütfiye Kader

12.01.2022 - 15:12

İsmail bey. Artık devir tasarruf devri. Dövize dayalı ekonomilerin sağlam güvencesi olmadan yatırım yapmak bana göre doğru değil. Sadece bireysel katkılarla tasarruf değil ama, devlet politikası da olmalı. Disiplinlerin disiplini desek yol katedebiliriz. Kaleminize sağlık.

i. Hakkı Cengiz

12.01.2022 - 19:35

İlginiz ve katkınız için çok teşekkür ederim, değerli Lütfiye Hocam. Saygı ve selâmlar...