NANO PLASTİKLER BEYNİMİZE ULAŞIYOR, Alaettin HACIMÜEZZİN

GENEL HABERLER Misafir Yazar - 10.06.2023

PLASTİKLERİN ANNE KARNINDAN BEBEKLERE ULAŞTIĞI BİLİNİYORDU.

-YENİ ARAŞTIRMA : Bize ALARM veriyor :

NANO PLASTİKLER BEYNİMİZE ULAŞIYOR.

-Plastikler ekolojik krizleri depreştiriyor. Dünyanın kaloriferi olan okyanusları işgal ediyor.Kısaca plastikler SUÇLAR hazinesidir.İnsan bencilliğinin suçları yetmezmiş gibi…Everest tepelerinde bile plastik atıklar yığınına rastlanmış..
—Plastiklerin üretimi oldukça kompleks bir karışım sonucu yapılmaktadır. Plastik üretiminde petrol hammadde olduğundan dolayı petrol çok önemlidir. Petrol rafinelerinde çeşitli damıtma işlemleri yapılır. Yapılan damıtma işlemi fraksiyon işlemi de beraberinde yapılmaktadır. Fraksiyon işleminde plastiğin daha da hafif gruplara ayrılması amaçlanmaktadır. Dünyada milyarlarca ton plastik üretiliyor.Bunun yüzde 75’ten fazlası plastik atığa dönüştürülüyor
-Plastikler petrol işleminden kaçınılmaz olarak meydana gelir Petrolden temelli kurtulmadıkça plastikler daim olur.
—MİKROPLASTİK KAN BEYİN ENGELİNİ AŞABİLİR
Plastik şişelerden su içmek hiç de sağlıklı değil. Avusturyalı bilim insanları , mikro ve nano plastik parçacıklarının beynin içine doğru uzanabileceklerini gösterdiler.( Deney hayvanlarına polistirene ait mikro ve nano partiküller ağzı yoluyla verildi. Yaygın olarak kullanılan bu plastik örneğin yiyecek ambalajlarında kullanılıyor. Deneyler sırasında minik polistiren partiküllerinin , sadece iki saat sonra beyinde tesbit edildiği görüldü ….Halbuki kan -beyin engeli , beyni hastalık etkenlerinden ve zehirlerden koruyan , önemli bir hücresel bariyer görevini görüyor ; demek ki bu bariyeri de aşıyor ….Sindirim sistemindeki mikro ve nano partiküllerin bölgesel iltihabın oluşumundan kanserin gelişimine kadar birçok hastalıktan sorumlu olduğu saptanmıştı … Plastik partiküller beyinde iltihaplanmalara nörolojik bozukluklara ve hatta Alzheimer veya parkinson gibi nöro dejeneratif hastalıklara yol açabiliyor . 0.001 milimetreden küçük plastikler nano partikül; 0.001-5.0 mm arasındakiler ise Mikroplastik olarak anılıyor . Beslenme zincirine ambalajlarla giriyorlar Bu konuda katı yiyecekler değil sıvılar da önemli rol oynuyor Mesela plastik şişelerden günde 1.5 -2 litre su içen bir kişi yılda 90.000 plastik partikül yutuyor. Bunun yerine musluk suyu içenler bu miktarı yardan aşağıya düşürüyor (HBT sayı 370 04 mayıs 2023 s:4)
—Plastik partikülleri Midede- beyinde tahriş ve tahribat yapabiliyor
—YÖNETİM OLARAK TAVIR:
-Geri dönüşüm işlemleri düzenleme…
-Lokantalarda ,kafelerde cam kap kullanılmasını zorunlu hale getirme
-Bütün gıdalarda Cam kullanılmasınına vergi desteği…
—KİŞİSEL OLARAK NE YAPILMALI ?
-Plastik bardak, plastik şişe kullanmamak; cam şişeyi tercih etmek.
Plastik su bidonunu aile içinde kullanmayalım ; cam bidon kullanalım. Diğer içeceklerde de cam kapları tercih edelim.
—Bir soru : SOSYAL DEVLET düzeninde kişilerin ekonomik durumu buna imkan verecek mi ?Sosyal Devlet düzeni halkın iradesine bağlı .

Tarih: 10.06.2023 Okunma: 218

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?