21.YY SOYKIRIMI BİR GENKIRIMI MI?

Lütfiye Kader - 08.09.2022

21.YY SOYKIRIMI BİR GENKIRIMI  MI?

5 N 1 K metoduyla ASBESTİ tanıyalım. (Ne, neden, nasıl, nerede ve ne zaman kim ?)

        ASBEST NEDİR: Bir silikat olan tremolitin değişmesinden oluşan, kırılmadan bükülebilen, ipek görünümünde lifli ve ateşe dayanıklı bir amfibol mineral gurubu. Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser  (MEZOTELYOMA )olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar.

Tremolit: İçinde magnezyum, kalsiyum, demir ve alüminyum bulunan silisyumlu doğal bir bileşik.

Amfibol ise;  Silikatların  (Silisyumlu bileşik )içerisinde iğnemsi kristal prizmatik lifleri bulundurur.

     Asbest NEDEN yasaklandı?

Asbest ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere karşı oldukça dayanıklı kanserojen bir maddedir. Asbest solunum yolu ile vücuda girerek hastalıklara yol açmaktadır. Ancak bu hastalıkların ortaya çıkması da uzun yıllar sürebilir. Özellikle akciğer zarı kanserinin ortaya çıkmasında etkilidir. Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın birinci derece kanserojen madde olarak gösterdiği asbestin satışı, Türkiye'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, kansere neden olan asbestin kullanımını, piyasa arzı ile asbest içeren eşyaların piyasaya sürülmesini 31 Aralık 2010 tarihinde yasakladı Ancak asbest, "amyant" adıyla yıllardır satışta.

       NASIL?

Asbest doğal olarak oluşan bir mineraldir. Eski zamanlarda ısı direnci, gerilme kuvveti ve yalıtım özellikleri nedeniyle kumaşın yapısına katılarak yangın koruyucu yeleklerden çimentonun yapısına katılarak ev izolasyonunda, vinil yer karoları ve linolyum levha döşeme kaplamasında, çatı keçesi ve çatı padavrası ve vermikulit yalıtımında, dış cephe sıvası (Stukko), boru yalıtımı,-alçıpen dolgu maddesi ve duvarlar ve tavanlar için yamalama ve sızdırmazlık macunlarında akkor aydınlatma armatürlerinde kullanılmaktadır,

       NERELERDE KULLANILIR?

Çimento Endüstrisi,- Tekstil Endüstrisi,- Kâğıt endüstrisi,- Otomotiv Endüstrisiİmalat, iplik ve kumaş yapımı, fren ve debriyaj balatası ile beraber, asbestli karton ve kâğıt yapımı biçiminde üretimde değerlendirildiği söylenebilir. Laboratuvarda cam kapları ısıtırken kullanılan üçgen şeklinde asbestten yapılan altlıklara amyant denir. Kaynak: www.richmond-news.com

      NERELERDEN ÇIKARILIR?

Yeryüzünde toprak örtüsünde serbest olarak bulunan asbest; Rusya, Çin, Güney Afrika, Kazakistan ve Kanada ile beraber Türkiye'de yaygın olarak çıkarılmaktadır. Rezerv bakımından oldukça zengin bir ülke olarak Türkiye; Sivas, Tokat, Bursa, Erzincan ve Hatay ile Bitlis gibi birçok farklı şehirde asbest çıkarır. https://www.milliyet.com.tr/egitim/asbest-nedir-nerelerde-kullanilir-kisaca-asbest-nerelerden-cikartilir-6421798

       www.richmond-news.com sitesinde yer alan Graeme Wood imzalı haber, inşaatta kullanılan asbestli malzemelerin, tadilat, tamirat ya da yıkım sırasında işçilere verdiği zarara dikkat çekiyor. Graeme Wood 25 Ekim 2017 British Columbia’daki işçilerin bir numaralı ölüm sebebi ve asbestle ilişkili hastalıkların oranı da yükselmekte. 2007’den 2016’ya kadar British Columbia’da 605 işçi asbest maruziyetiyle ilişkili hastalık sebebiyle öldü. Sadece 2016 senesinde, meslek hastalıklarından kaynaklanan 85 işle ilişkili ölüm gerçekleşti. WorkSafeBC bu ay 1990 yılından önce inşa edilmiş evlerin sahiplerini bilinçlendirmeyi hedefleyen bir kampanya başlatıyor. Bu kampanyada, eğer asbest tespit edilirse, yasaya göre işverenlerin asbesti giderecek yetkili bir müteahhit işe almaları şart. Bu yetkili kişi aynı zamanda, asbest imha işinin tamamlanmasından sonra iş sahasındaki havanın güvenli olduğunu da tasdiklemek zorunda. Ayrıca yapılan her asbest çalışması için WorkSafeBC’ye ihbarname gönderme zorunluluğu var.Biz de  WorkSafeBC gibi kampanyalar yapıp ve yıkım yapılacak binaların asbesti test eden imhasını zorunluluk  haline getiren yetkili müteahhitler ile anlaşma yapabiliyor muyuz? Yapılan her asbest çalışması için ihbarname gönderiyor muyuz? Şimdi daha da ağır bir tehlike daha var.

        5 Ağustosta Brezilya’dan hareket eden  Nae Sao Paulo zehirli atık ve tonlarca asbest taşıyan dev gemi İzmir Aliağa’ya söküm için geliyor. Sökümün maddi bedeli, İzmir ve Aliağa’dan daha mı kıymetli? 

 Aliağa; Aigai Antik Kenti, Kyme Antik Kenti, Gryneion Antik Kenti, Çakmaklı Köyü Aliağa Kuş Cenneti, Şakran, Aliağa Arkeoloji Müzesi, Güzel hisar gibi tarihi antik ve turistik yerleri olan şirin bir ilçedir. Aliağa, şehir merkezinden, çevre il ve ilçelerden günübirlik gelen pek çok deniz severleri mütevazi plajlarında ağırlamaktadır. Tamamı kum olan plajlar her kesime hitap etmektedir. Ailecek gidebileceğiniz sakin yerlerden biridir.  İnternette Aliağa için bu güzel öneriler yazıyor. Eğer asbest ve içinde ne kadar tehlikeli madde  (radyoaktif madde)envaterini bilmediğimiz Nea Sau Paulo gemisinin Aliağa’da ki sökümü gerçekleştirilirse, bütün bu güzellikleri kaybedeceğimiz gibi, çocuklarımızın gençlerimizin geleceğinin de karartılması mümkün görünüyor.

Endüstri 4,0 ‘ın otomasyon devrimi, bir şekilde bize modern bir soykırımın pardon, gen kırımının da sonuçlarını getirecek gibi görünüyor. 2. Dünya savaşında Nazilerin kamplarında insan yakma fırınlarının 21. Yüzyılda geldiği nokta, emperyalist ülkelerin ürettiği kirli ve zehirli atıklarının çöplerinin çöpçüsü olma durumu, yakma fırınları yerine bizim verdiğimiz parayla kendinizi yakın demekten başka bir anlam taşıyor olabilir mi?  Bu zehir yüklü geminin ve Dünya’da ki emperyalist ülkelerin en kirli plastik atıkların bize yollandığı bir ülke durumuna nasıl girdik!

1923 ‘de savaş, gurur ve fedakârlıkla kurulan, tarihte hiçbir esareti kabul etmemiş, Türk Milleti’nin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına ve özgürlüğüne vurulan en büyük darbedir bu durum.

Bütün Dünya ülkelerinin asbest konusundaki kontrol ve yasakları bizde neden uygulanmaz.  4 Ağustos’ta Aliağa’da bütün sivil toplum örgütleri çevre örgütleriyle beraber miting yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer ile birlikte  İzmir Halkı’nın endişesini ve mücadele ruhunu ve yansıttığı enerjiyi hepimiz hissettik.  Çok yoğun bir katılım olmasına rağmen çok ilginçtir ki, Aliağa’da yaşayan halkın bu direniş yürüyüşüne katılmamaları çok şaşırttı ve üzdü beni.

Bunun 2 anlamı olabilir. Ya halk bu zehir gemisinin farkında değil, ya da halka bazı yatırım ve istihdam vaatleri verildi. İnsan yaşadığı alanı niye korumaz?    

Bu yazıyı 06.08. 2022 de yazmıştım. 26 .08.2022 tarih itibariyle geminin Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum , geminin  ülkeye girmesine izin verilmeyeceğini söyledi. Bu çok sevindirici bir haber olmasına rağmen , geçmişte verilen sözlerin çok da tutulmaması  sevincimizin kursağımzda kalmaması anlamında diken üstündeyiz. Ülkemizin menfeatlerinin ,  her şeyin  üzerinde tutulmasına inanmak ve görmek  istiyoruz.  Tüm doğaseverler , çevre gönüllüleri ,İzmir  ve Türk halkı bu işin takipçisi olmaya devam edecekler.

         06.08.2022                                                                           

  Lütfiye Kader        

 Emk.Uzm.Fen Bil.Öğretmeni                                                                                               

 

Tarih: 08.09.2022 Okunma: 437

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?