TORKU, Suat ZOBU

GENEL HABERLER Misafir Yazar - 01.03.2022

Karayolu ile Ankara’dan Konya’ya gidip gelenlerinizin dikkatini mutlaka çekmiştir. Yolun her iki yanına dikilmiş ağaçlar, yol boyunca da “Torku Ağaçlandırma Güzergâhı” yazan levhalar vardır. Bunların bazıları ağaç şeklindedir.
 
Ben Konya’ya her yıl en az 2-3 defa gider gelirim. Yol boyunca devam eden bu ağaçlandırma çalışmaları hep dikkatimi çeker, takdirle karşılarım. Habire ağaç diken, azimle çalışarak diplerini temizleyen işçileri, sulama yapan araçları görürüm. Bu çalışmanın Ankara'nın çıkışından başlayıp Konya'nın girişine kadar devam etmesi beni mutlu eder.

Geçen gün gene Konya’ya gidip geldim. Bazı resimler çektim. Kafama “Acaba Konya’dan Ankara Yolu hariç, başka şehirlere giden yolların çevresinde de bu çalışma var mıdır?” diye bir soru takıldı. Sordum, soruşturdum, araştırdım; evet varmış. Hem de köy yollarına varıncaya kadar.

Torku’nun bağlı olduğu KonyaŞeker’e ait  (http://www.abholding.com.tr/TR-tr/anasayfa) internet sitesini inceledim. Meğerse Anadolu Birlik Holding çatısı altında toplanmış devasa bir Grup’muş. Grup olarak şekerden çikolataya, plastik borudan et ve süte kadar neler üretmiyorlar ki!..



Ağaçlandırmayla ilgili olarak internet sitelerinden şu alıntıyı yapmak istiyorum:

“Konya Ovası’na 10 Milyon Ağaç Diktik, Hedefimiz; Türkiye Nüfusu Kadar Ağaç!
Ağaçlandırma çalışmalarımızın temelinde, doğadan aldığını doğaya verme ilkesi yer alıyor. Konya nüfusu kadar ağaç dikme hedefiyle başladığımız bu yolda bugüne kadar 10 Milyonun üzerinde ağaç diktik ve bundan sonraki hedefimiz Türkiye nüfusu kadar, 75 milyon ağaç dikmek. Amacımız; küresel ısınma ve kuraklık gibi son yıllarda somut etkilerini hissettiren ve tarımsal üretim aleyhine değişen çevre şartlarını değiştirmek, tekrar üretici lehine çevirmek. Bu çalışmalarımız ilk sonuçlarını vermeye başladı ve ağaçlar sayesinde oluşan doğal iklimleme çiftçilerimizin üretiminde verime yansıyor, biyolojik hayatın canlanmasıyla süne ile mücadelede etkili neticeler alınıyor.

Ağaçlandırma çalışmalarımızın başladığı 2005 yılından bu yana Konya’yı çevresindeki köylere, ilçelere ve illere bağlayan yollarda 3.600 kilometrelik mesafede, 222 ayrı güzergâhta 8.5 milyonun üzerinde fidan dikimi gerçekleştirdik. 46 ayrı yerde 4 bin 995 dekarlık toplu orman alanı oluşturduk. Bunların yanı sıra çiftçilerimize 300 bin adet meyve fidanı dağıttık.“

222 Güzergahta 3600 km’lik mesafede 8,5 milyon ağaç…


Dile kolay, ben Ankara Konya arasındaki 260 km’lik yol boyunca dikilen ağaçlardan dolayı Torku’yu takdir etmiştim, 3.600 km mesafe için bravo vallahi. Bunu herhangi bir maddi çıkar için yapmıyorlar, bu ülke için yapıyorlar. Bu iş için 36 ziraat mühendisi, 26 sulama aracı ve pek çok işçiyle çalışıyorlarmış.

Bu ülkede güzel şeyler de oluyor.

Torku, Konya Şeker ve ana kuruluş olan Anadolu Birlik Holding esasında "Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi"ne aitmiş.

Ben, bu başarılara imza atan, ülkesi için özveriyle sessiz sedasız çalışan AnadoluBirlik Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Recep Konuk’un kendisini, tüm yöneticilerini ve çalışanlarını kutluyorum.

Bu memleket için güzel şeyler yapanlardan Allah razı olsun...

Tarih: 01.03.2022 Okunma: 432

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?