SOSYAL PROBLEMLERİN GİRDAPLARI NASIL ÇÖZÜLÜR?

Lütfiye Kader - 05.07.2021

SOSYAL PROBLEMLERİN GİRDAPLARI NASIL ÇÖZÜLÜR?

Girdap: Nehir, göl ve denizlerde, rüzgârlar veya iki akıntının birbiriyle birleşmesi gibi sebeplerle, suyun düşey bir eksen etrafında dönmesi sonucu meydana gelen dairevi bir hareket. Suyun bu dairesel hareketi sonucunda ortasında boşluk meydana gelir.

Özellikle mutfak lavabolarının veya banyo giderlerinin tıkanması hepimizin canını çok sıkar. Bir sürü kimyasallar kullanarak açmaya çalışırız. Açıldığında da dünya bizim olur.

Mutfakta geçen gün başıma gelen olayda; lavabodaki suyun yavaş gitmesi lavabonun tıkanma sinyalini verince, lavabonun giderinin de aslında bir girdap olduğunu düşünerek suyun akışının basıncını değiştirdim. Suyun hareket yönünü her defasında ters çevirerek yaptım bunu. Lavabo deliği etrafında bir çember oluşturdum ve lavabodan su coşkulu bir şekilde geçip, “cork” diye bir ses çıkararak açıldı. Mutluluğum görülmeye değerdi. Tavsiye ederim bunu deneyin.

Bilgi: Farklı yönlerde ilerleyen iki veya daha fazla akıntı karşılaştığında birbirine çarpar ve dairesel bir şekilde birbirinin etrafında dönmeye başlar. Böylece girdaplar ortaya çıkar. Bir girdaptaki su moleküllerinin hareketleri yer çekimi tarafından belirlenir.  Yer çekimi kuvveti suyun üzerinde bir basınç oluşturarak su moleküllerini merkeze doğru çeker.

Yerçekimi kuvveti:  Dünya'nın üzerinde bulunan tüm maddelere (cisimlere )uygulamış olduğu çekme kuvvetidir.

Su dolu bir lavabonun ya da küvetin tıpasını çekmek de hızlı bir girdap oluşturur. Su, küvetin giderinin üzerinden hızla dönerek su molekülleri tarafından merkeze çekilir ve suyun akışı hızlanarak küvetteki su boşalır.

Bu olaydan nasıl yararlanabiliriz? Ya da sosyal problemlerimizin oluşturduğu derin sorunların çözülmesi aslında lavabonun veya küvetin tıpasını çekmek gibidir.

Anlaşamayan iki çiftin duygu basınçları farklıdır.

Anlaşamayan iki ortağın çıkar ilişkilerindeki gösterdikleri tepki basınçları farklıdır.

 Sınav sonucuna itiraz eden öğrenci ve öğretmenin tutum basınçları farklıdır.

Bir süre sonra bu karşılıklı ilişkilerden oluşan birlikteliklerin farklı tepkileri birbiriyle karşılaşınca çarpışır. Aynen su moleküllerinin hareketlerinin, üzerlerinde oluşan basıncın etkisi gibi onların birbirlerinin etrafında dönmelerine neden olur.

Bu çatışma sonunda birbirlerinin açıklarını ortaya çıkarırlar. İşte ortaya çıkan o açıklar, lavabonun tıpasını çekmek gibidir. Her şey ortaya dökülür. Başlangıçta uyumlu ve anlaşan birlikteliklerde sorun yoktur ve her şey dengede gider.

 Bir süre sonra birbiriyle anlaşamaz duruma gelen beraberlikler de artık farklı görüş ve tepkiler oluşur.  Tepkilerin oluşturduğu basınç kuvvetleri, etkin olmaya başlar ve onları aşağı doğru iter.

 Yerçekimi kuvvetinin maddeleri aşağı çeken etkisi artık devrededir. Birbiriyle anlaşamayan bu birliktelikler, birbirine sarılarak aşağı doğru çekilir. Buradaki yerçekimi kuvveti, su dolu lavabo veya küvetin tıpasının açılması etkisini yaratır. Çünkü tepkisel basınç kuvvetleri, yerçekiminin aşağıya doğru çeken kuvvet etkisini karşılayamaz hale gelir.

 Bir süre sonra bu zıt olan ilişkilerdeki insanların problemleri veya etrafa verdiği zararlar girdap içine alınır ve tıkanmış çözülememiş sorunlar, girdapta dönme hareketiyle hızla akar.  Sorunlar da çözülür gider.

Türkiye ‘nin gündeminde ki yolsuzluk, çıkar çatışmaları gibi problemlerde tıpayı kim çekerse, giderlerin birden açılacağı fizik yasalarına göre uygun görünüyor. Tabi tıpayı çekmesini bilene kolay gelsin.

                                                                                                   06.07.2021

Lütfiye Kader

 E.m.k Uzm. Fen Bilimleri Öğretmeni

 

Tarih: 05.07.2021 Okunma: 457

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?