THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY

Lütfiye Kader - 01.06.2021

          THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY 

                      (  İyi-Kötü ve Çirkin)

       İyi olmanın, kötü olmanın ve çirkin olmanın bedeli var mıdır? Yıllar önce sindirim bozukluğu ile ilgili bir rahatsızlığım için gastroloji doktoruna gittiğim de; doktorum fizyolojik sebepler dışında, her şeyin endişe ve stresten kaynaklandığını ve metabolizmanın çalışmasını bozduğunu söylemişti. Doktorlar hasta olan bir insanda, her hangi somut bir şey bulamadıklarında, işi psikolojiye bağlayıp stres yapma önerisinde bulunuyorlardı. Ama ben müspet bir bilim okuduğumdan, bunun somut bir veri olması gerektiğini düşünüyordum.

     Doktor benim ısrarım karşısında o zaman kolonoskopi yapalım ama gereksiz dedi. Hatta öyle iddia ediyorum ki; ,kolonoskopiden  (spastik kolon )çıkacak,  başka bir şey çıkmayacak. Çıkarsa diplomamı yakarım dedi. (Spastik Kolon =Kalın bağırsağın stresin etkisiyle çalışma bozukluğu) Sırf benim rahatlamam için bunu yaptırmamı istedi. O zaman çocuğum çok küçüktü. Ya bana bir şey olursa endişesi içinde doktora sordum. Bunun bir yan etkisi olur mu?

     Doktor bir kenara çekilerek durdu ve bana gülümseyerek, her şeyin bir yan etkisi olur kızım dedi. Güzelliğin bile yan etkisi vardır. Doktorumun bu sözünü ne zaman önemli bir olay, etkileşim olsa, yaşam pratiklerinde hep kullanır hatırlarım.

     1966’da İtalyan yönetmen Sergio Leone ‘nın Dünya’ca ünlü Western filmi “ İYİ-KÖTÜ VE ÇİRKİN” filmini bugün yeniden değerlendirdiğimizde:  “İyi, kötü ve çirkin” filminde bir araya gelen üç karakterin, işbirliği kurabildikleri gerçeğini ve insan psikolojisinin, temelinde her zaman benliğini egemenliğini ve gücünü koruma içgüdüsü olduğunu görüyoruz.

Türkiye’nin gündemini meşgul eden manzara  (İyi -Kötü ve Çirkin) inin hesaplaşması gibi görünse de, temel eksiklik ahlak yoksunluğudur.

İyi olmanın erdemini, kötü olmanın acımasızlığını, çirkin olmanın hırsını, aynı potada karıştırırsak, birbirine yan etkileri maalesef adalet ve iyi ahlakı vermiyor. Bu üçlemenin yan etkisini en iyi yapacak olan şey, adalet , iyi ve güzel ahlaktır.

Eğer bir film senaristi olsaydım AHLAK-AKIL-VE BİLİM üçlemesini bir araya getirerek bir film çekerdim. Yan etkisi müthiş olurdu…       02.06.2021

Lütfiye Kader

E.m.k Uzm. Fen Bilimleri. Öğretmeni

Tarih: 01.06.2021 Okunma: 564

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

MERİÇ GEDİK

02.06.2021 - 10:33

Ahlak_Akıl_Bilim benzetmesi harika olmuş..

Lütfiye Kader

02.06.2021 - 11:45

Teşekkür ederim Meriç hm. Değerlendirmeniz ve desteğiniz için. Aklın yolu birdir. 🙏