SAYGILI VE KİBAR OLMANIN İZDÜŞÜMLERİ

Lütfiye Kader - 07.03.2021

SAYGILI VE KİBAR OLMANIN İZDÜŞÜMLERİ

İnsanların ve hayvanların yaşam tarzlarındaki davranış nüansları,  ( Ayırtı - İnce ayrım) farklılıkları, farkındalıkları bize gösterse de çoğu zaman kibarlık saygı ve nezakete aldırmadığımız olur.

Hâlbuki bu davranışlar, iletişimde ne kadar da kıymetlidir. İnsanları tanımak için ne kadar da önemlidir.

Bir insanı tanımak isterseniz, onu sinirlendirin. Gerçek yüzünü görürsünüz.

Bir insanın hırslarını ölçmek isterseniz, onu en zaaf duyduğu şeylere karşı duruşunu değiştirip değiştirmemesine bakın. Size ne kadar ihanet, ne kadar sadık kalabileceğini görürsünüz.

Bir insanın daha iyi tanımak isterseniz,  ondan borç para isteyin ya da, ona para karşılığı en samimi arkadaşının aleyhinde bulunmasını isteyin. Size arkadaşını ne kadar satıp satmayacağını öğrenirsiniz.

Bir insan, kariyere- başarıya ve tanınmışlığa önem veriyorsa, ondan daha liyakatli bir arkadaşını onun önüne geçirin.  Hedefe ulaşmak için size neler yapabileceğini görürsünüz.

Saygılı ve kibar olma davranış modeli önce ailede başlıyor. Genetik ve çevresel etkilerle , aldığı eğitimin yapılanmasıyla birlikte, karakter ve kişilik oluşuyor.  Bunu hepimiz zaten çok iyi biliyoruz ve farkına varıyoruz.

Çoğu zaman aldığı eğitimle kariyerini en üst noktalarına taşımış insanların bile; en basit nezaket, kibarlık, görgü, saygılı olma ve geri dönüş davranışlarını yapmadıklarını çok görüyorum.

İnsanlar belirli makamlara geldikten sonra, topluma karşı görev ve sorumluluklarının birisi olan kibarlığı, saygıyı, geri dönüş yapmayı nedense önemsemiyorlar. Bu davranışı bulundukları makamın gereği gibi görmeye başlıyorlar.

Aslında geri bildirimin saygının ve kibarlığın, insan ilişkilerinde ne kadar önemli rol oynadığını söylemek istiyorum.

Günlük yaşamımızda olağan olarak karşılaştığımız hareketlerde:  

 Sıkıntı sorun veya bilgi alma bilgi verme durumlarında,

 Bir yerle iletişim kurup da, oradan bir geri dönüş aldığında,

 İnsanlar ne kadar mutlu oluyor.

Sorduğu sorunun veya başvurunun çözülmeme durumu olsa bile, ona geri bildirim yapıldığı için, o kadar da üzülmüyor. Çünkü sesinin duyulduğunu, değer verildiğini ve görüşlerinin ne kadar önemsendiğinin bir göstergesi oluyor onun için. Kendi açısından sorumluluğunu yerine getirmiş oluyor.

 Sistemin çalışmasını prosedürlerin işlemesini görünce, süreç daha iyi yönetebiliyor. İş üretimi artıyor, verimlilik artıyor, zaman iyi değerlendiriliyor. Bu durum hem toplumun, hem de ülkenin yararına oluyor.

Belirsizlik her zaman iletişim engelidir. Belirsizlikler hem bir iletişim engeli, hem de ciddi anlamda verimsizliğin yaratıcısı ve zamanın katilidirler.

Öğretmenliğimde öğrencilerimi sınav yaptığımda çocuklar, ikinci derste sınavları okudunuz mu diye sorarlardı. Neden?

Çünkü bu soru, sınavın kendileri için ne kadar önemli olduğunu hissettirmek içindir.

Henüz üzerinden bir ders saati geçmesine rağmen, teneffüste dahi okuyabilme fırsatım olabileceğini düşünürlerdi. Ben de çocuklara insaf derdim ve gülerdim.

Sabahları günaydın, iyi günler, nasılsın, iyi akşamlar demeyi nedense hep bir külfet gibi görmeye başladık.

 Bu nedenle; insanlar gittikçe konuşmamayı, geri bildirim vermemeyi, selamlaşmamayı öğrendikçe, hayvanlar bizlerden daha iyi iletişim kurabiliyorlar. Koklaşa koklaşa anlaşıyorlar.

                                                                              07.03.2021

                                                                              Lütfiye Kader

                                                            Uzm. Fen Bilimleri. Öğretmeni

 


Tarih: 07.03.2021 Okunma: 868

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

İ. Hakkı Cengiz

09.03.2021 - 10:10

Çok şahane hatırlatmalar, hayatî bilgiler ve faydalı ruh çözümlemeleri... İnsanı, insanlığı aydınlatmaya kuvvetli bir ışık... Kaleminize, emeğinize sağlık, değerli Hocam. Selâmlar...

Mukaddes

09.03.2021 - 11:33

Hocam kaleminize sağlık. Is yerinde,pozisyonumuz değiştirilmiştir,hastalik sebebiyle,sorumluluk gerektiren bir bölüme gectim.orada farkettimki,insanlara kırmadan cvp verince,gerektiği gibi dinleyince,elinden geleni yapinca,fazla dil bilmemem rağmen,o kadar cok sevildim ve sayildimki, Yani,insanca davranmak çok önemli Kırip dökmek çok kolay,toparlamak zor. O yuzden yapıcı olmalıyız,hicbir zaman yikiciliktan yana değilim.

Lütfiye Kader

09.03.2021 - 12:22

İsmail bey değerli görüş ve yorumlarınız için çok teşekkür ederim. 🙏🙏🌻

Lütfiye Kader

09.03.2021 - 12:24

Mukaddes Karakaya Sevgili Mukaddes hm kardeşim. Siz de çok ince ve duyarlı bir insansınız. Gönlümüz hepimizin bu insani ilişkilerde iletişimi iyi kurabilmek. Yorum ve desteğiniz için teşekkür ederim 🌺

MEHTAP ŞAYLAN

10.05.2022 - 09:21

Gönlüne sağlık Öğretmenim. Dinlemek, anlamak, hoşgörmek nezaketin sevginin temeli.