AYDINLIĞIN IŞIĞINDA OLMAK

Lütfiye Kader - 08.02.2021

             AYDINLIĞIN IŞIĞINDA OLMAK

Öğretmen olunca ilk görev yerim kura ile çektiğim Antalya olmuştu. Daha önceki yazımda, nasıl bir yere tayin olmak istediğimi ve bu atamanın, tamamen içsel olarak çok istediğim hatta bunu kendim kurada çekme maceramı anlatmıştım. Antalya benim ve ailem için en uygun yerdi. Çünkü hem iklim olarak sıcak,  hem de memleketime 4 saat uzaktaydı.

Bundan dolayı ailem de çok mutluydu. Oradan depo tayini olarak Serik imam Hatip Lisesi ne atamam yapıldı. Babam annem ve kardeşlerimle beraber Serik ‘te 2 katlı bir evin üst katını tuttuk.

Evimizde nerde fazlalık ve gereksiz eşya var annem hepsini koyunca, bir kamyon eşyayla Serik’e geldik.  Ev sahibemiz iyi bir aileydi. Serik hakkında babam, daha önceden küçük bir ön araştırma yapmıştı.

Tuttuğumuz ev ve mahalle hakkında güvenilir sonuçlar almış olacak ki, ev sahibemizle annem ve babam çok iyi anlaştılar.Sanki yıllardır tanış birinin samimiyeti ve muhabbeti beni ve kardeşlerimi çok şaşırtmıştı.

Daha sonra onlar da bu samimi dostluğa katılmakta bir sakınca görmediler.Ev sahibimiz bana kendi kızları gibi bakacaklarını, hiçbir zaman gözlerinin arkada kalmamasını her lafın ardından söylüyorlardı.

Eşyaları eve taşımak, yerleştirmek, akşamı bulmuştu. Hepimiz çok yorulmuştuk. Ev sahibimiz bize o gün akşam yemeği de göndererek aramızdaki dostluk ve samimiyeti perçinledi.

Hepimiz o akşam çok rahat mutluluk ve güven içindeydik. Saat gecenin 12 si ‘ni geçmişti. O kadar yorgunduk ki; bir an önce yataklarımıza uzanmaya hazırlanırken, birden hepimiz korkuyla irkildik.

Aşağıda gürültüyle beraber silahlar patlıyordu. Ne olduğunu anlayamamıştık. Babam yatın, yatın, yere yatın diye uyarıyordu. Annem ablam ve ben korkudan titriyorduk. Hepimizin aklından birçok senaryo geçiyordu. Babam aşağıda ne olup bittiğini anlamaya çalışsa da onun da içinde büyük bir kaygı ve şaşkınlık vardı…

Hâlbuki ne kadar iyi ve güvenli bir ev tutmuştuk. Ne kadar iyi samimi ve iyi bir aile diye düşünmüştük ama neden silahlar patladı! Biz kimseye bir şey yapmamıştık!

O dönem Serik siyasi yönden çok karışıktı. Babam bunu düşünerek, belki de beni bu şehirde bırakmamayı düşünüyordu. Babam aşağıya inip öğrenmek, yerine sabahı beklemeyi doğru buldu. Gündüz geçirdiğimiz o güzel huzur ve mutluluk artık hiç birimizde yoktu.Benim ise bütün hayallerim nerdeyse suya düşecekti. O gece hiç birimiz uyuyamadık. Sabah ezanı okunurken, aşağıdan konuşmalar geliyordu.

Ev sahibimizin  sadece ‘’ ne oldu kurtardınız mı?’’  akşam cümlelerini duyabiliyorduk.

Babam aşağıya inince sesler, hem daha fazla yükseldi hem de kahkaha sesleri geliyordu. Biz meraktan çılgına dönmüştük.Meğerse o gece ay tutulması varmış ve mahalledekiler ayın kurtarılması için ateş ediyorlarmış.

 Çiçeği burnunda bir genç öğretmenin, turizm kenti Antalya’ da bile hala bu tür inanışların olması beni çok üzmüştü. İşimin zor olduğunu, akıl ve bilimin saf dışı olduğu bu skolastik düşüncenin bilime ve inandığım değerlerle aşılabileceğini anladım.

Serik ‘te ilk karşılanışım böyle olmuştu. O evde annem ve babam hep yanımda kaldılar. Çok güzel ilişkilerimiz oldu. 1 Martta göreve başlamıştım. Nerdeyse 1 yıl o evde kaldım. Sonra şehrin merkezinde ev tuttum. Okuluma çok yakın ve daha güvenliydi.

Bundan sonra ki yazımda Serik İmam Hatip Lisesinde ki anılarımı anlatacağım. Öğretmenliğimin en anlamlı ve tecrübeler edindiğim okuldur İmam hatip Lisesi. Yeni yazımda buluşmak ümidiyle…

                                                                  12.04.2020

                                                                  Lütfiye Kader

                                                             Uzm. Fen Bilimleri Öğretmeni

Tarih: 08.02.2021 Okunma: 572

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Hürriyet Demirtaş

09.02.2021 - 12:29

Oğlumla beraber okuduk yazınızı. Çok ilgisini çekti. Serik anılarınızı büyük bir merakla bekliyoruz. Emeğinize, yüreğinize sağlık.

Lütfiye Kader

09.02.2021 - 13:56

Aslında benim için özel bir konu ama sizlerle de paylaşmak istedim. Görüş yorum ve ilginiz için teşekkür ederim Hürriyet hm.

İ. Hakkı Cengiz

09.02.2021 - 16:28

Umarım, aradan geçen 40 yılın sonunda Serik''e aydınlık hâkim olmuştur. Cumhuriyet aydınlığının her yeri ve herkesi sarması umut ve dileklerimle... Selâmlar...

Ayşe Tokatlı ❤️🤗

10.02.2021 - 08:13

Merakla okudum,çok ilginç bir inanış ilk kez duydum,anınızı çok güzel ifade etmişsiniz ,kutluyorum👍🙋👏👏👏👏❤️🇹🇷

Cemile Senger

20.03.2021 - 10:21

Yaşamış, yaşatmışsınız. Ebeveynler için, en önemlisi, çocuklarının güvende olmasıdır, ne güzel anlatmışsınız. Sevgiler.