İŞSİZLİK ve DÖVİZ GİRİŞİ Konusundaki Bildiklerinizi Unutun!

İsmail Hakkı CENGİZ - 16.01.2021

İnternetin iyice yaygınlaşıp, nihayet, ceplerimize girdiği son on yıl içinde bambaşka bir “âlem”e, bambaşka bir “boyut”a geçtik!

Bu yeni âlemde, bütün kavramlar yeniden anlam kazanıyor.

Meselâ, “işsiz” demek, eli-kolu bağlı oturan, hiçbir geliri olmayan kişi anlamına gelmeyebilir.

Bakın, hepinizin yakından tanıdığı, muhtemelen defalarca alışveriş ettiği Trendyol adlı alışveriş sitesinin kurucusu Demet Mutlu ne diyor: “2020'de büyük çoğunluğu KOBİ olan 98 bin işletmemiz ve 1,1 milyon bireysel satıcımız, platformumuz üzerinden, 347 milyon adet ürün satışı gerçekleştirdi. Satıcılarımız, Trendyol'dan gelen siparişleri karşılamak için 360 bin kişiyi istihdam ediyor. Bununla birlikte platformumuzda gerçekleşen satışlar; ürün imalatı, kargo dağıtımı, paketleme, müşteri hizmetleri ve dijital pazarlama gibi birçok sektörü harekete geçiriyor.” (https://www.genelhaberler.com/haber/oku/36000)

Bu, “1.1 milyon bireysel satıcı”lar kim?

Hepsi kayıtlı, vergi numarası ve levhası olan satıcılar… Nitekim, Mutlu, “ekonomiyi kayıt altına alma konusunda da katkı sağlıyoruz”, diyor.

İnce dikkat, bu 1,1 milyon kişiye sadece bir tek alışveriş sitesi istihdam imkânı sağlıyor. Bunun gibi düzinelerce “dijital alışveriş sitesi” var. O vakit, şunu iddia edebiliriz: Bu siteler, düzinelerce milyon kişiye istihdam yaratıyorlar.

Acaba, onun için mi, “eski dünya” anlayışımızda “işsiz” sayılan milyonlarca insanın sesi çıkmıyor? Dijital dünyada “iş” yaptıkları, para kazandıkları için mi?

Öte yandan, yine bu “dijital âlem”de, meselâ, “ülkeye döviz girişi” demek, sadece “klasik ihracat”, “yurt dışındaki işçi” ve “turizm” kaynaklı döviz girişinden ibaret olmayabilir.

Amazon.com(.tr), alibaba.com(.tr) gibi alışveriş platformlarında, hem “istihdam yaratma” hem de döviz giriş-çıkışı önemli boyutlarda olabilir.

5 Ocak tarih ve “2021 Başında Vatandaşın ve Ülkenin -tuhaf- Ekonomik Durumu” başlıklı yazımızda hayretle bahsettiğimiz döviz mevduatındaki artışın bir kısmı buradan kaynaklanıyor olabilir.

x   x   x

TAVSİYE

HAZİNELERİN KAPISINI AÇAN BÜYÜ: KİTAP, Cemil MERİÇ

https://www.youtube.com/watch?v=usi5801tAPM



Tarih: 16.01.2021 Okunma: 1285

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Osman Yıldız

16.01.2021 - 13:00

İsmail bey dijital Dünya satıcıları konusunda hesap hatanız var. trendyol''da satış yapanlar aynı zamanda diğer bütün dijital ortamlarda da satış yapanlar. Yani bu toplam sadece trendyol kanalı ile yapılan açıklama kadardır. Bu arada dijital dünya yönetimi ile ilgili olarak personel yetiştiren biri olarak ayzdım bu cümleleri. Saygılarımla

İ. Hakkı Cengiz

16.01.2021 - 15:21

Osman Bey, tam anlayamadım! Yani Türkiye’deki toplam dijital satış 347 milyon mu oluyor? Eğer öyleyse, Trendyol, diğer hepsinin temsilcisi olarak mı açıklama yapıyor?

Osman Yıldız

16.01.2021 - 16:45

Hayır İsmail bey 347 milyon adet satış. Diğer dijital ortamların da benzer sayılarda satış adetleri vardır. Sanırım toplamda 30 milyar adetten fazla gibi bir rakam hatırlıyorum ama emin değilim. Araştırmadım. Çünkü ilgi alanımda değil. 1.1 milyon olan bireysel satıcı sayısının en az 500 bini şu %25 ler düzeyinde açıklanan genç işsizlerdendir. Bu kişiler gelir elde ettikleri halde gerek kredileri geri ödememek ve gerekse farklı saiklerle kayıt dışı çalışıyorlardır. Aksi olsa 10 milyona yakın işsiz gelir elde edemeyen genç olsa emin olun sudan sebeplerle bir sürü yalanlarla yapılan çağrılara anında cevap verirlerdi. Buraları doğru görünüz. Bu vatan bizim. Hepimizin. Gözlerinizi yumarak gündüzü gece yapamazsınız. Hiç bir rakibi olmayan Cumhurbaşkanı açılıştan açılışa koşuyor. Lütfen gözünüz açınız. Her devrin yiyicilerinin laflarıyla kendinizi aldatmayınız. Saygılarımla

İ. Hakkı Cengiz

17.01.2021 - 12:57

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. 500 bin rakamına katılıyorum. Bu rakam benim tahminlerimin isabetini teyit ediyor. Ben de milyonlarca "işsiz"in bu yolla para kazandığı kanaatindeyim. Zaten, yazımın başlığı da buna yönelik. "Her devrin yiyicileri" tabirini siz sık sık kullandığınıza göre, kendi kendinize uyarıda bulundunuz sanırım. Selâmlar...

Osman Yıldız

17.01.2021 - 23:16

İsmail bey gerçekten inanılmazsınız. 2007 den beri yazdığım tüm yazılara girip bakınız. Her devrin yiyicilerinden bahsettiğim her yazı iktidarın ne kadar büyük zorluklarla mücadele ettiğinin ispatıdır. Lütfen az düşünüz.Her devrin yiyicileri hiç değişiyor mu? İstanbul BB den ihale alan firmalara bir bakınız. Hiç bir şey değişmiş mi? Anakara BB ihalelerine bir bakınız. Değişen ne var. Değişmeyen tek şey değişimin kendisi. Devletten nemalanan insanları ben bir tanesinin bile Akparti''ye oy verdiğine inanmıyorum. Akparti yiyicilere rağmen halka el uzatmaya çalıştığı için iktidarda kalıyor. 657 ye dokunmaya cesaret ettikleri gün belki değişim başlayabilir. Ah dinazorların sizi aldattığını bir anlayabilseniz. Saygılarımla

İ. Hakkı Cengiz

18.01.2021 - 10:03

Kim kimi aldatıyor acaba! Berat Bey''in tabiriyle "at izi it izine karışmış"! Sahi, Berat Bey nerede? Geçelim! Yukarıdaki yazıda sizi rahatsız eden ne var? Yorumunuz, verdiğiniz rakam beni teyit ettiği halde, neresinden rahatsız olduğunuzu anlayamıyorum! Selâmlar...

Osman Yıldız

18.01.2021 - 19:35

İsmail bey öncelikle yazınızla ilgili her hangi bir eleştiride bulunmadım. Genel olarak bakış açınıza yönelikti cümlelerim. Çok fazla söze gerek yok. Lütfen dikkatli bakınız. 2002 öncesi ve sonrasını en iyi analiz edebilecek kişilerdensiniz. Saygılarımla