İMTİYAZ

Lütfiye Kader - 29.11.2020


              ANNE, DOKTOR VE ÖĞRETMENE YÜKLENEN İMTİYAZLAR


İmtiyaz: Başkalarına tanınmayan özel, kişisel hak veya şart,  ayrıcalık. Literatürde anlamları bu olsa da. İnsanların   hayvanların,  hatta  doğanın  bile imtiyaz hakkı vardır. İmtiyazın da 3 çeşidi vardır.

1. Doğal imtiyaz.

2. Sonradan kazanılmış imtiyaz

 3. Mecburiyetten doğan imtiyaz

 1. Doğal imtiyaz: Her annenin çocuğuna karşı imtiyaz hakkı  vardır.  Annenin imtiyaz hakkı babadan biraz daha fazladır.  Bu hak annenin çocuğunu korumak ve geleceği için gözünü  kırpmadan, yapamayacağı bir şey yoktur anlamına da gelir.Bu davranış imtiyazı, yavrusunu koruyan tavukta, kuşta,  aslan da, fil  gibi memeli ve omurgalı canlılarda görülen  doğuştan getirilen doğal bir kazanımdır. Normal bir insan için bu doğal  imtiyazlık durumu ölünceye  kadar sürer.

 

İmtiyazlar doğru yönetilmezse, bu kapitülasyonlara dönüşür  bir sonraki adımı da gitgide sizi bir virüs gibi sarar esir alır. Kapitülasyon: dilimize Fransızca "capütülation" kelimesinden  geçmiştir. Kelime anlamı olarak  baş ya da baş eğmek demektir. 

 

Bir anne ve babanın en büyük açık kapısı çocuğuna karşıdır.İmtiyaz  hakkını, elinden kaptırırsa kapitülasyon ve prangayla sonuç hüsran olur.

2.Sonradan kazanılan imtiyaz: Doktorluk ve öğretmenlik  meslekleridir.Her iki meslek de insanın tamamen vicdanıyla  alakalıdır. Bu nedenle doktor, hastasına göre imtiyaz sahibi, öğretmen öğrencisine göre imtiyaz sahibidir.

Pandemi süresince sağlık çalışanlarımız ve doktorlarımız görevlerini sadece para için yapmıyorlar. İnsanın yaşaması  esas temelli, aldıkları  eğitim bilinciyle kutsal bir iş yapıyorlar.

 

Bu salgında onlarca doktor ve sağlık çalışanını da kaybettik. İyileşen hastalarını alkışlarla ve mutlulukla  uğurlamaları, vicdanlarının iç huzuruydu.  Onları toplumun,  koruyucu  melekleri olarak görüp saygı

 duymak korumak  zorundayız.Aralarında vicdan ve  cüzdan arasında kalanların yaz  haklarını  kullanarak  kapitülasyonlara varan  istekleri  olabilen  istisnaları  elbette saymıyorum.

 

Peki ya öğretmenler!

Onlar bir çocuk için hayata adım atmada, anneden ve  aileden sonra gelen 2. kişilerdir. Şekli oluşmamış bir hamuru  şekillendiren ve yaşamında ona gerekecek  donanımları  kazandıran toplumu ayakta tutacak

 en önemli demirbaşlardır.

3. Mecburiyetten doğan imtiyaz: Olması gereken durumlarda önemli ve gereklidir.İmtiyaz aslında eşitsizliğin başka adıdır. Güzelin çirkine, zenginin  fakire, büyüğün küçüğe,  erkeğin kadına, tatlının acıya, sağlıklı  insanın hasta insana, akıllı insanın akılsıza karşı, imtiyaz hakları,  toplumumuzda genel kabul gören görüşler olsa da, toplumun  sosyal problemlerinin  doğmasına da yol açar.

 Öyle bir zaman gelir ve durum olur ki;

Doğanın dengesindeki bütün zıtlıklar aslında eşitliği de doğurur.Zıtlıklar olmasa tamamlanma olmaz. Bu yüzden yaratılan her  şey de,  bu zıtlıkların bütünleşmesini tamamlanmasını görürüz.

 

İmtiyaz hakkını doğa, zaman zaman eşitliği sağlayacak şekilde, yaşamın sürdürülebilir olması için de kullanır.         Mesela; Doğada doğal seçilim diye bir yasa var.

Doğal seçilim, belirli bir türde dış çevreye uyum konusunda daha  elverişli özelliklere sahip organizmaların, bu elverişli özelliklere  sahip olmayan diğer bireylere göre yaşama ve üreme şanslarının   daha yüksek olması ve bunun sonucu olarak  genlerini yeni kuşaklara aktarabilmeleri yoluyla işleyen  evrimsel mekanizma.

 

Evrim doğanın değişmeyen bir olgusudur ve bunu biyoloji  derslerimizde okutmayı kaldıran ender ülkelerden birisiyiz   ne yazık ki.

 

İnsanoğlu doğada ki haklarını, sorumsuzca kullanmamalı,   yaşadığı  ortamda her şeyin sahibinin kendisi olduğu           fikrinden ihtiraslarından, kibirinden vazgeçmelidir.

 

İmtiyaz haklarımız zıtlıklarımızın tamamlanması yönünde           kullanılmalıdır.Yoksa bu dünya da yaşamanın anlamı kalmaz.                                                

                                                   13.06.2020

                                                                        Lütfiye Kader

                                                        mk Uzm. Fen Bilimleri Öğretmeni

 

 

 

 

 

 

 

 

Tarih: 29.11.2020 Okunma: 1299

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

I.Hakkı Cengiz

30.11.2020 - 21:26

Çok önemli, farkındalık oluşturan bilgiler. Emeklerinize sağlık, değerli Hocam. Saygılar...