TENİSTA ZİHİNSEL ANTRENMAN: CANLANDIRMA

Nazmi HİSARLI - 08.03.2014


Tenis genellikle “zihinsel (mental)” bir spor olarak bilinir. “Stres altında” hızlı ve doğru karar verebilmek, değişken koşullara ayak uydura bilmek ve bunların getirdiği mental baskıyla baş edebilmek. İşte tenisi diğer sporlardan farklı kılanda en çok bu yönüdür.

Tenisin hangi safhasında olursanız olun, hangi tenis oyuncusuna sorarsanız sorun genellikle dile getirdikleri cümle: “Tenis oyunu % 90 zihinsel bir spordur”. O zaman fiziksel çalışmalar kadar zihinsel birtakım çalışmalarında (ki biz onlara psikolojik beceriler de diyoruz) yapılması ve sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir. Teniste asıl gereken zihinsel hazırlıktır. Bunun için de zihinsel antrenman önemlidir. Novak Djokovic 2011 Amerika Açık Tenis turnuvasında, şampiyonluğu kazandığı maç sonrası yaptığı açıklamada “2 senedir vuruşlarımda kalite açısından herhangi bir değişim olmadı, ancak zihinsel antrenman yaparak bu anlamda kendimi çok geliştirdim, Önceden rakiplerimin maç esnasında hata yapmasını beklerken şimdi kendime çok güvenerek maça çıkıyorum ve sadece kendi performansıma odaklanıyorum” diye ifade etmiştir.

Asıl olan sizin, kendinizi ne kadar geliştirip, rakibinize göre kendinizi ne kadar donanımlı kıldığınızdır. Ve bu sadece kortta olmaz. Şimdi bu açıdan zihinsel canlandırma konusu üzerinde duracağız.

“Görsel motor davranış canlandırması”

Kendimizi fiziksel bir hareket yapmadan bir aksiyon içinde düşündüğümüzde / hayal ettiğimizde, “canlandırma” yapıyoruz demektir.
Peki, biz bu canlandırmaları neden yapacağız hangi durumlarda isimize yarar?

Zihinsel canlandırma;

• Yeni vuruş teknikleri denerken,
• Var olan vuruş tekniklerini pekiştirmede ve geliştirmede,
• Belli noktalar için hazırlanmada,
• Bir maçın tümü için hazırlanırken,
• Maç içinde maça ısınma süresinin azaltılmasında
• Maç kaygısı ile baş etmede ve gerginliğin kontrol edilmesinde,
• Özgüvenin arttırılmasında

…kullanılabilir.


Bu teknik nasıl öğrenilir? Öncelikle her yeni teknik ve beceri için geçerli olan düzenli tekrar bu becerinin geliştirilmesi için de gereklidir. Çoğu tenis sporcusu, vuruşlarını ve oyunlarını etkileyen diğer fiziksel becerilerini geliştirmek için çok çalıştıkları ve bunun için çok zaman harcadıkları halde, zihinsel antrenmanı ve buna bağlı olacak gelişimi göz ardı ederler. Şimdi bu çalışma ile ilgili size küçük bir ipucu vereceğim. Sadece birkaç dakikanızı harcayarak bu çalışmanın kısa halini biz maç ya da antrenman esnasında kullanabiliriz. Örneğin, servis atmadan önce, oyuncu zihninde stratejik bir noktaya atılan mükemmel bir servisi düşünsel canlandırabilir. Ya da maç esnasında daha yüksek yüzdeli vuruşlar yaptığını zihninde canlandırabilir veya daha hızlı ve etkili karşı atak için karşıdan gelen hamleleri tahmin edebilmek için bir mekanizma geliştirmede de yararlı olabilir. Maç içindeki bu antrenman aslında sizin daha da çok maça odaklanmanızı sağlayacak ve konsantrasyonunuzu arttırarak oyunda kalmanızı sağlayacaktır.

Şimdi size bu becerinin gelişimiyle ilgili bir kaç yararlı ipucu da verelim.

1. Öncelikle eğilimleriniz ve beklentileriniz etkiyi arttıracağından, zihinsel canlandırmanın etkili bir yöntem olduğuna inanın.
2. Zihinsel canlandırmayı kullanırken, tam odaklanmış bir durumda olun.
3. İçsel zihinsel canlandırma çok etkilidir. Kendinizi dışarıdan içinize doğru bakarken canlandırmak yerine, kendinizi başarırken (zihninizin gözlerinden) resmedin.
4. Sadece başarıyı canlandırın. Bu sizin özgüveniniz arttıracak ve iyi alışkanlıklarınızı pekiştirecektir.

Sonuç olarak; Unutmamak gerekir ki zihinsel canlandırma psikolojik/zihinsel bir beceridir. Etkili bir şekilde kullanılması için tekrarlı ve üzerinde titiz bir şekilde çalışma gerektirir. Zihinsel canlandırma, eğer tenis hakkında yeterli ve doğru altyapınız var ise oyununuzu geliştirebilecek bir zihinsel tekniktir ve kesinlikle sizi bir üst seviyeye taşıyacaktır.

Deneyimlerinizi bizimle paylaşın.

Teniskurdu

Tarih: 08.03.2014 Okunma: 880

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?