Türkiye’nin Suriye dosyası: ‘Yine hüsran’, Cengiz ÇANDAR

GENEL HABERLER Misafir Yazar - 12.09.2013


Cengiz ÇANDAR

Cengiz ÇANDAR

Suriye’ye ilişkin yepyeni bir durum ortaya çıktı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un Moskova’da Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüşmesi sırasında yaptığı “Kimyasal silahlarınızın tümünü bize devredin” önerisine, Velid Muallim’in ‘kabul’ demesiyle rota değişti.
Velid Muallim, önceki gün (salı) Şam’ın kimyasal silahlarını Rusya’ya, Birleşmiş Milletler’e ve ‘diğer ülkeler’e devredeceğini bildirdi. Bunun nasıl mümkün olabileceği ayrı bir sorun. Nitekim, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ‘bir vakit kazanma taktiği’ olmaması gerektiği üzerinde durdu ve “Çabuk, gerçek ve doğrulanabilir olması gerekir” dedi. Yani, Suriye’ye yönelik ‘askeri cezalandırma seçeneği’ tümüyle ortadan kalkmış değil.
Ama ne olursa olsun, Suriye’ye askeri harekât ihtimali, geçen iki haftaya oranla, artık, pek zayıf.
Suriye’ye ‘sınırlı’ ve ‘dar kapsamlı’ bile olsa, askeri harekât yapmaya zaten pek teşne olmayan ABD Başkanı Barack Obama, bu gelişmenin üzerine atladı ve Kongre’den çok istemiş olduğu ‘askeri harekâta onay’ oylamasını geciktirmesi talebinde bulunduğu bir ‘ulusa sesleniş’ konuşması yaptı.
Obama’nın konuşmasının şu bölümünü aktarmayı anlamlı buluyorum:
“Birçoğunuz şu soruyu sordunuz: Bu (yani Suriye’ye karşı girişilecek askeri harekât) bizi bir başka savaşa doğru kaygan bir zemine sokmayacak mı?.. Bir savaş gazisi açıkça ortaya koydu: Bu ulus savaştan yorulmuş ve hasta düşmüştür. Cevabım basittir. Amerikan postallarını Suriye topraklarına bastırmayacağım. Irak ve Afganistan’da olduğu gibi açık uçlu bir eyleme girişmeyeceğim. Libya ve Kosova’da olduğu gibi uzun süreli bir hava harekâtı yolunu izlemeyeceğim. Bu, açık bir amacı elde etmeye yönelik belirli bir hedefe darbe indiren bir harekât olacaktır: Kimyasal silahların kullanımını caydırmak ve Esad’ın savaş yeteneklerini zayıflatmak.”
Buradan ne anlıyoruz?
ABD, Suriye’ye askeri harekâta girişse bile, bu, hiçbir şekilde Tayyip Erdoğan’ın istediği gibi olmayacak. ‘Kosova türü hava harekâtı’nı Tayyip Erdoğan açıkça talep etmemiş miydi? Ardından da, Türkiye’nin, ABD’nin başını çekeceği ‘herhangi bir koalisyona katılmaya hazır olduğunu’ ilan etmişti.
Şimdi dönüp Tayyip Erdoğan’a, “‘Her türlü koalisyona katılmaya hazırız’ diye dünya dış politika tarihinde pek rastlanmadık türden, bir ‘açık çek’i, St. Petersburg’a gitmeden Obama’ya sunmuştunuz. St. Petersburg sonrası bu açık çeki nasıl kırdırmayı düşünüyorsunuz? Obama’nın son açıklaması ve tavrının arkasında mısınız, değil misiniz?” diye sormanın yeridir.
Aslına bakılırsa, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’nin Rusya’nın önerisine ‘yatması’na ve bunun başta ABD, ‘uluslararası kabul görmesi’ne karşı bir televizyon programında, “Bugün, böyle kozmetik bir yöntemle eğer geçmişte uygulanan o büyük suçu unutturmak adına nerede olduğunun tespit edilmesi bile aylar alacak olan bir kimyasal silahlar envanterinin çıkarılması veya devri gibi konuyla zaman kazandırılmaya çalışılırsa, Beşar Esad’ın bundan sonraki katliamlarına yeşil ışık yakılmış olur” sözleriyle, gelinen duruma ilişkin Türkiye’nin rahatsızlığını yansıtmış oldu. Davutoğlu’nun sözleri –kâğıt üzerinde- doğru. Suriye’nin Rusya önerisini kabul etmesinin, 21 Ağustos’ta yaklaşık 1500 kişinin ölmesine neden olan kimyasal saldırı suçunu zımnen kabul etme anlamına geldiğini belirtmesinin ve şu sözlerinin doğru olması gibi:
“Böyle bir katliam işlenmeşse, bu katliamın mutlaka uluslararası hukuk nezdinde en net şekilde cezalandırılması bir zarurettir.”

Yazının Devamı…


Tarih: 12.09.2013 Okunma: 693

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Özgür DENİZ

18.05.2013 - 12:15

Bir Söz.............‘’TELEVİZYON KÜLTÜRÜ DİYE MEFHUM TANIMIYORUM. TELEVİZYON; AYLAK, ŞUURU İĞDİŞ EDİLMİŞ, HİÇBİR ZAMAN DÜŞÜNME VE OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANMAMIŞ SOKAKTAKİ ADAM İÇİN İCAT EDİLMİŞ BİR NEVİ AFYONDUR. KÜLTÜRÜN DÜN DE, BUGÜN DE, YARIN DA TAŞIYICISI: KİTAP. HİÇBİR DÜŞÜNCE EMEKSİZ FETHEDİLEMEZ.’’ Cemil Meriç

Özgür DENİZ

18.05.2013 - 12:15

Bir Söz.............‘’TELEVİZYON KÜLTÜRÜ DİYE MEFHUM TANIMIYORUM. TELEVİZYON; AYLAK, ŞUURU İĞDİŞ EDİLMİŞ, HİÇBİR ZAMAN DÜŞÜNME VE OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANMAMIŞ SOKAKTAKİ ADAM İÇİN İCAT EDİLMİŞ BİR NEVİ AFYONDUR. KÜLTÜRÜN DÜN DE, BUGÜN DE, YARIN DA TAŞIYICISI: KİTAP. HİÇBİR DÜŞÜNCE EMEKSİZ FETHEDİLEMEZ.’’ Cemil Meriç