Atatürk başardı biz de başaracağız!... Selcan TAŞÇI

GENEL HABERLER Misafir Yazar - 14.09.2010

Kalem feryâd eder, ağlar mürekkep,
“Beni cahil eline verme Ya Rab!
Lütfunla âlime çevir yolumu,
Kırma n’olur kanadımı, kolumu.”

                                                                                                   

Lâedri

   
Selcan TAŞÇI, YENİÇAĞ, 14 Eylül 2010

Yüzde 42, yenilginin değil camiyle kışlanın, imanla ilmin, akılla vicdanın, hak ile hukukun, devletle
milletin arasını açan sinsi tezgahı bozmak için yola çıkan Kuvayı Milliyecilerin yaktığı ateşin derecesidir...

 
Bakmayın gazetelerin birinci sayfalarına, televizyon ekranlarına, girdiğiniz hemen her internet sitesinin açılış sayfasına, belki bugünden-yarından itibaren sözüm ona “demokrasinin zaferi” diye ilan panolarına çarşaf gibi serilecek o “ak”a boyanmış “karanlık” haritalara... Düşmanı denize döktüğümüz yer, efeler gibi doğrulduğumuz yer değilmiş gibi sanki, -“sahiller” diye küçümsenen o “hat”tın- giyindiği “kahverengi” üniformaya dikkat kesilin... O, Kocatepe’de ayaklarımızın altından kaymayan, sapasağlam duran toprağın rengidir; Dumlupınar siperlerinin, Conk Bayırı’nın, ayağa kalkan Sakarya’nın... Müdafaayı vatan sathına yayan “hat”tın rengidir o “kahverengi”, kanımızın o denize karıştığı andaki tonudur!..

Anadolu Kuvayı Milliye’yi bekliyor
Hem sadece “sahiller” mi?
Tokat’ta, “yıpranmış üniformaları”yla, hakkında idam fermanı bulunan Mustafa Kemal’i karşılayarak, Anadolu’yla Kuvayı Milliye ruhunu buluşturan o 19 neferin, o cesur binbaşının, o kahraman çavuşun esamesi okunmaz mı sanıyorsunuz Anadolu’da artık? Bir gün bu ülkeyi silkelemeye kalkışırsa bir avuç “aydın”, bir avuç “siyasetçi”, bir avuç “hukuk adamı”, bir avuç “öğretmen” , bir avuç “sanatçı”, bir avuç “genç, yaşlı, çoluk, çocuk, kadın...”  Bir gün, mezalimi yaşamış dedelerinin kalpakları, ninelerinin yazmaları başlarında, şimdi onları “sahillerde yan gelip yatanlar, keyif erbabı” diye ötelemeye çalışan iktidara inat, pazen etekleri, lastik ayakkabıları, “yüklük”lerinde sakladıkları Selanik işi setreleriyle, zulmün ve kıyımın ne olduğunu anlatmak için yeniden yollara düşerlerse Trakya’dan bir avuç “mavi” bakışlı Mustafa, Kemal, Zübeyde, Namık... Onlara yeni bir “Mesudiye”nin kapılasını açacak Ali Baba’lar çıkmaz mı Havza’dan? Efe’ler “hayda bre” çekerlerse bu ülkenin namusuna göz dikenlerin üzerine doğru, çiçek çiçek, üzüm üzüm oyalı “kızıl” başlıklarıyla onlarla yanyana yürürse Zeynep’ler, Elif’ler yeniden... Bir Rıfat Efendi çıkmaz mı buyur edecek Tokat’taki evinde? Diyarbakır’dan bir Ziya, ses katmaz mı seslerine?
Hadi oradan...

Direnişin zaferi kazanıldı
Aylardır neredeyse bütün televizyon kanallarının, neredeyse bütün radyoların, neredeyse bütün gazetelerin, dergilerin bir ağızdan yürüttüğü “Evet” kampanyasına rağmen... Hep bir ağızdan pompaladıkları “demokratikleşiyoruz” yalanına rağmen... “Hayır” kampanyası yürüten muhalefet partilerinin temsilcilerine, sanatçılara, aydınlara uygulanan haşin ambargoya rağmen... Sandığa gidenlerin yüzde 42’sini “hayrın hayırda” olduğunu görebilmişse...
Telefonlarının, internet yazışmalarının, evlerinin, işyerlerinin dinlenmesine; hayatlarıyla, ideolojileriyle, dava arkadaşlarıyla, meslekleriyle, karıları, kocaları, çocukları, dostları, sevgilileriyle aralarında “telekulak”ların cirit atmasına, en mahremlerinin “ek klasör”lere dolgu malzemesi yapılmasına, tehdit edilmelerine, tecrit edilmelerine, cadı avına, engizisyon rejimine, fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz bırakılacaklarını adları gibi bilmelerine, insanlar az veya çok içlerine düşürülen korkuya, kaygıya, endişeye rağmen; hele de Başbakan “hayırcılar”ı alenen “darbeci” ilan etmişken, “onlarla hesaplaşacağını” duyurmuşken... Tam kapana sıkıştılar sanılan bir anda yani... Sandığa gidenlerin yüzde 42’si bedenlerini ve o mangal gibi yüreklerini cumhuriyete siper edip “haydi hesaplaş da görelim” dercesine çakabilmişse “hayır” tercihini iktidarın suratına, “direniş” in zaferidir bu, hezimet değil!
“Sahiller” diyenler beri baksın, beri...
“Edirne eğilmiyorsa ben nasıl bükülürüm?” dercesine yükselen yüzde 45’lik “hayır” çığlığı ne öyleyse Ardahan’ın? Burdur’un yüzde 47’sini “yok” sayıp, düşürecek miyiz aklımızın, fikrimizin, inancımızın süngülerini? Iğdır’ın; üzerinde oynanan bütün oyunlara, şakağına dayanmış terörist namlusuna rağmen, adeta bir “kartal”gibi Anadolu’yu kucaklayan iki kocaman kanadını açmış ve kafkaslardan yüzde 46 şiddetinde “yel” estirmiş Iğdırlıların mesajına kulak mı tıkayacağız?  O “ak”a boyanmış haritayı “gözümüze gözümüze” sokmaya çalışanlara gelin yarından tezi yok birer büyüteç hediye edelim. 12 Eylül günü “Türk Milleti” bütün sınır kapılarını sımsıkı tutmuştur vatanının! İçerde kalan gözümüzü, ciğerimizi, beynimizi oymaya çalışan “düşman”ı mı soruyorsunuz? 1919 ruhunun nasıl doğduğunu, 1923 ruhunu nasıl doğurduğunu hiç  unutmayın; O başardıysa, biz de başarırız!

Din tacirlerine pabuç bırakmadık
Şimdi bunlar kalkıp size “muhafazakar”lar ile “milliyetçiler” arasındaki mesafenin açıldığını anlatıyorlar ya... “Allah rızası...” ile “Millet rızası...”nı “kılıç yarası”yla iki karşı cepheye ayırmaya kalkışıyorlar ya... 80 yıllık kuyruk acılarını “darbe çilesi” diye ambalajlayıp “MHP’li, CHP’li, BDP’Li, BBP’li, SP’li” kardeşleri“ni, devrimcileri, bağımsız ülkücüleri...” diye başlayan uzunca bir listeyi, kendi intikamlarının “tetikçisi” olarak kullanıp bir kenara attıktan sonra, ellerini kana bulamadan sıyrılmayı hesaplıyorlar ya bu işten... Bugün onların yürüdükleri yollardan, sizin 400 yıl önce nasıl döndüğünüzü hatırlayın... Vaktiyle bir Ebusuud Efendi vardı mesela; Osmanlı’nın en “parıltılı” çağlarının “kudertli şeyhülislamı!”  Derdi ki; “Sultana isyan edenler dinsizdir, öldürülmeleri helaldir, bu kutsal bir savaştır!”  Böylece katlettirdi 40 bin Türkmen’i...
Bir Mustafa Sabri Efendi vardı vaktiyle; “İngilizlerin, Fransızların, ve sair devletlerin İstanbul’dan çekilip gitmelerini ancak Kemalistlerin idam ettiği Türk aklı kabul edebilir...” diye tepindi kapı kulluğunu yapmak için “haçlı”nın, hem de “din” adına... Farz edin “salganyoz mahallesinde bir AKP’li!” işte!
Bir Ziaddin Efendi vardı vaktiyle; “ahlaksız” demişti Cumhuriyet’e; belliydi fermanı: Yıkılması vacip!
Bir İskilipli Atıf Hoca vardı ki; “İkisi de bezdendir, Türk bayrağını kaldırıp İngiliz bayrağı asarsanız ne olur?” derdi... Anadolu, hani şu Atilla İlhan’ın dediği dip dalgasını fokur fokur kaynatırken derininde, doğrulmaya hazırlanırken, o tuttu, tam da 12 Eylül gecesi kafamıza kazınmak istenen haritayı yorumlayanlar gibi, “yaralandı” dedi Mustafa Kemal için;  “Korkacak bir şey kalmamıştı!”
Sonra mı? “Korktukları” geldi başlarına.
Kesilen başlarından kubbeler yapan zalimler ordusunun karşısına, bir mimari, bir insani, bir askeri şaheser olan Cumhuriyet kalesini inşaa eden Türk Milleti, Trabzon’un, Erzurum’un sokaklarında “Evet vermeyen kafirdir” propagandası yapanlara pabuç bırakır sananlar varsa... Yanarım seleflerinin sonlarından ibret almayışlarına...

Ona da “kafir” demişlerdi
Saltanatın “Ulema”sı, Kuvayı Milliyecileri “kudurmuş haydutlar” ilan etmişken, milletin imamını, müftüsünü, vaizini koluna takarak nasıl başardıysa Mustafa Kemal biz de öyle başarabiliriz işte!
Hakimiyet-i Milliye, nasıl ilk sayısında (Ocak 1920) “Pazarcık Müftüsü Veli”nin feryadıyla başlattıysa Milli Mücadele’yi, nasıl Kuvayı Milliye ateşi bir imamın dudaklarının arasından ulaştıysa Anadolu insanının inanç dünyasına, bizim -sindirilmek istenen milli kalelerinin basının- satırlarımız da işte öyle ulaşabilir o insanlara...
O “dinsiz, kafir, zındık...” Mustafa Kemal nasıl çıktıysa Balıkesir’de Zagnos Paşa Camii’nin minberine;  kocaman bir yıl var önümüzde... İşte öyle çıkabilir, sanki sınırdışı edilircesine “sahiller”e mahkum edilmek istenen Kemal Kılıçdaroğlu da, işte öyle çıkabilir Devlet Bahçeli de... Nasıl Balıkesir Hutbesi’nde “Efendiler! Camiler birbirimizin yüzüne bakmaksızın yatıp kalkmak için yapılmamıştır (...) Millî emeller, millî irade yalnız bir şahsın düşünmesinden değil, millet fertlerinin tamamının arzularının, emellerinin bileşkesinden ibarettir” diyerek, “Cumhuriyet’i kurmayı” ortak bir ülküye dönüştürdüyse Mustafa Kemal ... Yine aynı yerde, Balıkesir’de; sahilde yani, yani Ayvalık’ta, Yunan ordusuna karşı ilk direnişi başlatan, ilk kurşunu sıkan Kel Ali’nin şehrinde “Cumhuriyet’i korumayı ve kollamayı” ortak bir ülküye dönüştürebilir muhalefet partileri de...

Bidon kafalılar her zaman olur...
Vaktiyle ne beyler, ne paşalar, ne ağalar, ne sultanlar geldi geçti buralardan... Açın bakın Osmanlı Mühimme defterlerini... “Saray”lıların “gizli imha” emirleriyle “hırsızluk ve haramilik eyledüler deyu iddia eyleyüb haklarından gelinen” kimbilir ne çok Türk’ün trajedisi çıkar karşınıza... Cumhuriyet’in işte  o “haramiler”in omuzlarında yükseldiğini unutmayın asla... Ege’nin ve Akdeniz’in, Toroslar’ın ve Kaz Dağları’nın o “haramiler”in mayasıyla yoğrulduğunu da! Alerjilerinin Ege ve Akdeniz’in kumuna, güneşine değil; işte o mayaya olduğunu da!
Unutmayın, 1918’de İstanbul’da yayınlanan 200’den fazla gazete ve dergi işgalin devamını savunuyordu...  İngiliz mandası evlaydı... Alemdar gazetesine göre Kurtuluş Savaşı önderleri “serseri” ve “çete reisi”ydi mesela... Ve bunlara inananlar, Kubilay’ın başını alan “bidon kafa”lılar yok muydu? Göbeğini kaşıyan adamlar... Cahil cühela... Sırtının sıvazlanmasını milletin bekaasından önde tutan asalaklar yok muydu?
Doğru, referandum yeni bir kazığıdır Cumhuriyet’e “göbeğini kaşıyan ve bidon ve hatta düdüklü tencere kafalı o adam”ın... Ama Yakup Kadri’nin dediği gibi; “Türk münevveri sebebi sensin! Anadolu halkının bir ruhu vardı, nüfuz edemedin. Bir kafası vardı, aydınlatamadın. Bir vücudu vardı, besleyemedin. Onu, behimiyetin, cehlin ve yoksulluğun ve kıtlığın eline bıraktın. O, katı toprakla, kuru göğün arasında bir yabani ot gibi bitti. (...) Sana ıstırap veren şey, senin kendi eserindir...”
Mustafa Kemal, bir yabani ota döndürülmüş kitleleri, hem de arkasında “yüzde 42’lik” bir güç yokken, hem de kaçak göçek haldeyken nasıl Kuvayı Milliye’ye dahil edebildiyse, nasıl onları “cumhuriyet nesli”ne dönüştürdüyse, sen de aynısını başarabilirsin!
Mustafa Kemal gibi yapabilirsin, Alemdar’ın manşetine çıkmak için takla atmak yerine, İradeyi Milliye’yle anlatabilirsin derdini... Mustafa Kemal gibi yapabilirsin, Peyam-ı Sabah’a yaranmaya kalkışmak yerine, Hakimiyeti Milliye’ye omuz verebilirsin... Önce kendi maskeni çıkarabilir ve sonra köy köy, kapı kapı, ev ev gezerek Anadolu insanının kafasına geçirilen mankurt maskelerini söküp atabilirsin...

Kırılma noktası Türklük şuurunda
Kırılma noktası, Anadolu insanının kafasına o maskenin takıldığı, gözüne milin çekildiği, aklına hatta vicdanına; kimi yerde bulguru-nohutu, kimi yerde şeyhi-şıhı, kimi yerde ağayı-beyi kullanarak takılan prangadır çünkü! Kırılma noktası CHP’nin veya MHP’nin tabanındaki kayma değil, Cumhuriyet’in kurucu fikri olan Türk Milliyetçiliği’ni Anadolu’nun göbeğinden kaydırma anıdır... Haliyle onarılması gereken o temeldir önce... 2011’de kadar, önümüzdeki bir yılda yoğrulması, mayalanması gereken Türklük hamurudur...
1922’de bütün dünya nasıl “Sonu gelmiş gibi duran bu ülkenin, üstelik yapayalnız kaldığı bir anda, en yüksek düzeyde bir örgütlenme yeteneği ve doludizgin bir coşku sergilemesini” hayretle izlemeye mahkum olduysa... Sen, ben, o hepimiz birlikte, sonu gelmiş gibi duran bir millet şuurunu, üstelik her bir taraftan kuşatılmış olduğu halde yeniden enjekte edebiliriz damarına bu milletin!.  Atatürk’ün yaptığını yapabilir ve “Türk olmayı” suç kapsamından çıkarabiliriz!
Cumhurbaşkanı’nın “Ülkem için yeni bir dönem başlıyor” diyor... Alman Die Welt gazetesi, yeni döneme rıza gösterirsek eğer neyi kaybedeceğimizi ilan etti: “Türkiye referandumla Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasını geriye itti.” Madem bir miras kavgası başlattı iktidar... O zaman Türk Milleti’ne, Türk Milliyetçilerine, Türk Milliyetçileri’nin siyasi, fikri temsilcilerine düşen bellidir; Miraslarına namusları gibi sahip çıkacaklar!.. “Türklüğü” 400 yıllık sinsi bir mezhep tezgahıyla, etnik tuzakla Anadolu’dan sürgün etmek isteyenlerin oyununu bozacaklar... Yüzde 42 referandumun kazanılmasına yetmez ama öyle her kafasına esenin Türkiye’yi dönüştürmesine izin vermeyecek kalkan olmaya yeter! Çünkü Atatürk’ün en büyük mirası, Şeyh Sait’ten de, İskilipli’den de, Anzavur’dan da onların nifak tohumlarından yetişmelerden de daha güçlü olan ve vakti geldiğinde yüzde 42’lik tokadı atmasını bilen Türk neslidir Türkiye’ye!

 


Arşiv

 

Tarih: 14.09.2010 Okunma: 702

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?