BAZEN ŞERDEN HAYIR DOĞAR

Neslihan KORUTÜRK - 03.05.2009

Bu dünyada herkese yer var.

 

 

 

Ferdî, ailevî ve millî sıkıntılarımızdan dolayı başımızı kaldırıp dünyaya bakamıyoruz. Kendi içimize kapanmışız. Yakın-uzak kardeşlerimiz nerelerdedir, halleri nicedir aklımıza bile gelmiyor.

 

Hâlbuki kardeşlerimizle irtibat kurabilsek, yakınlaşabilsek, birbirimizi daha yakından tanıyabilsek belki pek çok problemimizi de çözebileceğiz. Güçleneceğiz, büyüyeceğiz, gelişeceğiz. Elbette karşılıklı olarak… Hep beraber!

 

Bazen kendimizi bütün dünyada yapayalnız hissediyoruz. Böyle hissettiğimiz zamanlarda bile hatırlayalım ki; Çin’den güney Amerika’ya, Sibirya’dan Güney Afrika’ya kadar dünyanın her yerinde Türkiye’deki Türklerin 2 katı kadar Türk var. Ne yazık ki irtibatımız, ilişkilerimiz çok zayıf. Bağları kuvvetlendirmemiz lâzım… Bilmemiz, bilinçlenmemiz, harekete geçmemiz lâzım…

 

*   *   *

Şurada, hemen yanı başımızda Azerbaycan var. Uzun yıllar boyunca, aynı kavmin 2 halkı birbirini tanımadan yaşadı. Azerî kardeşlerimizin ne gibi imkânları var; nice dertleri var habersizdik. Elbette 2 devlet arasında münasebetler vardı ama halklar birbirine karşı pek de alâkalı değildi. Birbirlerini pek fazla tanımıyordu.

 

Ermenistan sınırının açılması gündeme gelince ister istemez Azerbaycan da gündeme geldi. Çünkü sınır kapısı Azerbaycan’la doğrudan ilgiliydi. Millet öğrendi veya hatırladı ki, bu kapı 16 sene evvel Ermenistan’ın Azerî toprağı olan Dağlık Karabağ’ı işgali üzerine kapatılmıştı. Şimdi, işgal sürdüğü halde kapının açılması söz konusuydu. Tabii kamuoyu ayağa kalktı.

 

İşgal sürerken kapının Türkiye’nin tek taraflı taviziyle açılması, Türkiye ve Azerbaycan’ın zararınaydı. Yani “şer”di. Fakat bu şerden, iki devletin bir millet olan halklarının birbirini daha yakından tanıması, siyasetçilerin karşılıklı ülke ziyaretleri gibi ilişkiler doğdu. Bu da tabii olarak iki ülke halkının birbirini daha yakından tanıması sonucunu doğurdu.

 

Gördük ki, yanı başımızda bizim dilimiz konuşan, bizim türkülerimizi dinleyen, türkülerini dinlediğimiz bir kardeş ülke var. Bu vesileyle iki devletin insanları arasındaki bağlar daha da kuvvetlendi, kültür alışverişi arttı. Aradaki şive farkı gittikçe azalıyor. Birbirimizin dilini, görüşünü, bakışını daha iyi anlıyoruz.

 

Türkiye halkı, Dağlık Karabağ’ın işgalini ve başta Hocalı’daki olmak üzere, Ermeni’nin Azerîlere daha 17 sene evvel yaptığı katliamları öğrendi veya hatırladı. Aynı zamanda 1 milyon Azerî kardeşimizin evlerinden, yurtlarından sürgün olarak, 17 senedir perişan bir vaziyette yaşamak zorunda olduklarını bir kere daha hatırladık.

 

*   *   *

 

Bu arada Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan hükümetleri arasında bazı gerginlikler, bunalımlar baş göstermiş olabilir. TC hükümetinin sınırı açma girişimi Azerbaycan’da hayal kırıklığına sebep oldu. Bu, iki ülke halkını da üzdü. Azerbaycan hükümetinin Türkiye’ye 120 dolardan verdiği doğal gazın fiyatını artıracağı söylentisi çıktı.

 

Önce şunu bilelim: Aynı doğalgazı Rusya’dan 500 dolara alıyoruz. Azerbaycan’ın, Türkiye’ye, doğalgazı gerçek fiyatının dörtte 1’ine vermesi, bizi ne kadar yakın gördüğünün en büyük kanıtıdır. Bunun fiyatı ne kadar artarsa artsın asla Rusya’nın sattığı fiyata gelmeyeceği açık! Kaldı ki bu söylenti yalanlandı.

 

*   *   *

 

İki devletin hükümetleri arasında bunalım olsa bile bunun hiçbir önemi yoktur. Önemli olan iki ülkenin bir millet olan halklarının birbirini yakından tanıması ve kültürel işbirliğinin artmasıdır. Hükümetler arasındaki buhran, halklar arasındaki işbirliğini kuvvetlendiriyorsa hayra hizmet ediyor demektir. Nitekim öyle olduğunu gördük.

 

Ermenilerin “soykırım iftiraları”na karşı Azerî halkının ve siyasetçilerinin en az Türkiye Türkleri kadar hassas ve şuurlu olduklarına şahit olduk. Bu hassasiyet ve bilgi birikimi gelecek için bize büyük ümit verdi.

 

Kardeşlerimizle kültürel ilişkiler, kültürel yakınlaşma, karşılıklı anlayış ticarî ve siyasî ilişkilerden çok daha hayatî önemde! Türklük bilinci, tek millet şuuru her şeyden önemli…

 

Gerisi teferruat. Çünkü Türklük şuuru, aradaki bütün meseleleri giderecek güçtedir.

 

 

Arşiv

Tarih: 03.05.2009 Okunma: 806

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?