ALIŞVERİŞ ÇEKİ DÜŞÜNCESİ ÇOK AKILLICA

Neslihan KORUTÜRK - 22.02.2009

Bu dünyada herkese yer var.

 

 

 

Hükümet, memur, emekli ve muhtaçlara 200-500 TL arasında alışveriş çeki vermeyi planlıyormuş.

 

Gerçi bu haberin ardından şöyle bir haber de geldi: “Hükümet, emekli ve muhtaca bir defalığına 500’er TL nakit ödemede bulunacak. Bunun oluşturacağı katma değerin ise, maliyetinin dört katına ulaşması ve piyasalarda canlılık oluşması öngörülüyor.”

 

Son habere göre, alışveriş çeki değil de nakit olarak ödeme yapılacağı anlaşılıyor. Nakit de verse, çek olarak da verse, böyle bir hamle piyasayı canlandırmada etkili olur. Nakit ödenmesi durumunda, he ne kadar kimsenin tasarruf yapacak hali yoksa da, paranın bir bölümünün piyasaya girmemesi tehlikesi var.

 

Hâlbuki alışveriş çeki şeklinde verilir ve kullanılması için de kısa bir süre belirlenirse, bütün para piyasaya sokulmuş olur. Elbette böylesi daha tesirli olur.

 

Haberde altını çizdiğimiz bölümde, bu uygulamanın oluşturacağı katma değerin, maliyetinin 4 katına ulaşmasının öngörüldüğü bildiriliyor. Bu ne demek? Anladığımız şu: Piyasaya çıkan program dışı bu paranın, yıl içinde en az 4 kere el değiştireceği ve gücünün 4 katı bir canlılık sağlayacağı, demek. Bu aynı zamanda, devletin de aynı parayla yapılan alışverişten 4 kere vergi alacağı anlamına gelir. Daha açığı, aslında devlet piyasaya çıkardığı paranın en az yarısını vergi olarak geri alıyor.

 

Haberde, bu uygulamanın 1 kereye mahsus yapılacağı bildiriliyor. Bize göre, 1 seferlik uygulama çok yetersiz olur. On binlerce dükkânın kapandığı veya kapanma hazırlığında olduğu bir ortamda, yılsonuna kadar, en az 4 kere bu uygulamanın yapılması gerektiği görüşündeyiz. Böylece, hem esnafa, hem dar gelirliye yapılacak böyle bir destek; sosyal adalete ve sosyal barışa inanılmaz katkılar sağlayacaktır. Bu katkı, insanımızın ve ülkenin çehresini değiştirecek büyük bir adım olur.

 

Tabii bunun bir seçim yatırımı olduğu yolunda iddialar var. Tatbikatın seçimlere yetişmesi mümkün gözükmüyor. Keşke 1 ay gibi kısa sürede hayata geçirilebilse… Geçirilebilsin de varsın seçim yatırımı olsun. Dar gelirli ve esnaf biraz nefes alsın! Her ikisinin, dolayısıyla ülkenin durumu fena! Tehlike çanları çalıyor!

Hükümet elini çabuk tutmalı! 

*   *   *

Tabii bu yardımlar, çekler bir yere kadar! İstikrarlı bir ekonomi için daha köklü yeniliklere ihtiyaç var. İşsizlik sigortasının yaygınlaştırılması gibi…

 

Teklifimiz; 18 yaşını geçen ve işi olmayan her vatandaşa asgarî ücretin yarısı kadar bir işsizlik ödeneğinin verilmesidir.

 

Bu hem sosyal devlet olmanın bir gereğidir, hem vatandaşına iş sahası açamayan devletin vatandaşa karşı görevidir, hem de Kişi Başına Düşen Millî Geliri 11 bin dolar olan bir devlette işsiz vatandaşların hakkıdır. Ekonomik ve sosyal dengeleri istikrara kavuşturacak bundan daha güzel ve isabetli bir uygulama da düşünemiyoruz.

 

 

 

Arşiv

Tarih: 22.02.2009 Okunma: 797

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?