Düzen

İsmail Hakkı CENGİZ - 19.02.2008

        İngiltere’den bir haber…
        İngiltere’de yediği elmanın posasını arabasının camından dışarı atan kadın 11 ay hapis cezası ile karşı karşıya. 

3 çocuk annesi Kate Badger’a (25) önce 120 dolar ceza gelmiş. Cezayı ödemeyince rakam 10 bin dolara yükselmiş. Bu cezanın çok olduğunu belirtip, kendisine ceza kesen polise dava açmış. Bunun üzerine savcı genç kadın aleyhine 11 aya kadar hapis cezası istemiş. Şok olan kadın cezayı ödemek istemiş fakat, çılgın savcı bu kez de 6 ay hapis ve 40 bin dolar hapis cezası istemiyle hâkim karşısına çıkmış. Eli kolu bağlı kadın ne yapacağını şaşırmış durumda.

Türkiye’den bir haber…
      “Zeytinburnu’nda patlayan atölye, daha önce 4 kere kapatılıp mühürlenmiş, işyeri sahibi mührü 4 kere söküp faaliyetine devam etmiş.”
        ''Söz konusu firmada halk arasında maytap ve fişek olarak tanımlanan malzemeler üretmek üzere çeşitli aşırı oksidan ve yanıcı maddeler kullanıldığı görülmüştür. Bu tür malzemelerin imalatı veya imalatta kullanılması özel izin ve emniyet gerektirir. Söz konusu enkaz alanında bu tip özel önlemler göze çarpmamıştır. Miktar konusunda tespit yapılamamıştır. Kanunda bunun herhangi bir cezası bulunmamaktadır.''

Türkiye’den bir haber daha…

“Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı görevliler tarafından yapılan araştırmalarda, Etiler Nispetiye Caddesi’nde bulunan ve birçok kez kumar oynatıldığı gerekçesiyle cezai işlem uygulanan "Dalmaz Center" adlı eğlence merkezinde, aynı suçun işlenmesine devam edildiği belirlendi. Kumarda yakalanan kişilere uygulanan cezai işlem, 105 YTL’dir.”

Dünyadaki insanların aslında birbirlerinden fazla farkları yoktur. İnsan, her yerde insandır. Her insan elindeki çöpten hemen kurtulmak ister, sokağa atar.

Ama sokağı kirlettiğinizden dolayı, İngiltere’deki gibi ağır, canınızı acıtacak bir ceza alırsanız bir daha ömür boyu, dağın başında bile çöpünüzü caddeye, sokağa atamazsınız. Siz değil sizin soyunuzdan gelen yedi göbek çocuk ve torunlarınız da yerleri kirletmez. Kirletemez. Onunla da kalmaz, bu haberi duyan hiçbir vatandaş sokağa, caddeye çöp atamaz. Sonuç; tertemiz sokaklar ve caddeler olur.

Eğer sokağı kirlettiğinizden dolayı herhangi bir cezai işlem uygulanmazsa; Türkiye’de olduğu gibi, sokakları pislik götürür. İnsanlar sadece çöplerini değil, tükürük ve balgamlarını bile sokağa atar ve sokakta ayak basacak yer bulmak bile sorun olabilir. Cadde ve sokaklarınız bakmaya iğrendiğiniz yerler haline gelir. Bir yandan da, aynı cadde ve sokakların da içinde bulunduğu ülke için, “her karış toprağı ecdat kanıyla sulanmış kutsal topraklar” demeye devam ederiz… utanmadan. Hem kutsal de, hem içine tükür.

Dünyanın her yerinde insanlar, vergi vermeden, kafalarına göre işyeri çalıştırmak isterler. Hükümetler de o işyerlerinin, iş güvenliği tedbirleri alınmış ve her türlü yasal işlemi yerine getirmiş haliyle çalışmasını ister.

Ama Türkiye’de, yukarıda örneklerde olduğu gibi; devletin 4 kere kapattığı işyerinin mührünü, işyeri sahibi 4 kere söküp işe devam etme cüreti bulabiliyorsa, buna da kimse engel olamıyorsa, kimse de kanun, nizam, yasak dinlemez. Korkunç patlamalar kaçınılmaz olur.

Yukarıda bir de kumarhane haberi var. Kanun, nizam, yasak dinlememenin tipik ama çok acı örneği. Birçok kez, polisin mesaisine yazık. Bari, boşuna meşgul edilmesin. Oraya harcayacağı emeği, başka alanlarda asayiş için harcasın.

Bizim yasa ve yasaklardan şöyle bir sonuç çıkarıyorum. Devlet, vatandaşa diyor ki; yasa çıkardım, yasak koydum. Ama yasaya ve yasağa ister uyar, ister uymazsın, senin bileceğin iş.

Yasa ve yasakların hiçbir caydırıcılığı yok.

Ben, Avrupa hayranı değilim. Fakat Avrupa’nın düzenine hayranım. Avrupa devletlerinin hürriyet ve otorite dengesine hayranım. Ülkemde aynı özgürlük ve otorite olmadığı için Avrupa’yı kıskanıyorum.


        Üstatlardan

        İzindeyiz -I-
        Sorma atam halimizi,
        Hal mi kaldı anlatacak?
        İşte geldik dizindeyiz,
        Yata yata yorulduk da,
        Onun için izindeyiz.
            Sanayide daha henüz,
            Cafer için lâzım diye,
            Amerikan bezindeyiz.
            Geçeceğiz Avrupa’yı,
            Ama şimdi izindeyiz.
        Hacımız var, hocamız var,
        Uçan kuşa borcumuz var,
        Eloğlunun ağzındayız.
        Ama bizi zor bulurlar
        Bahar, yaz, kış izindeyiz.

        Aziz Nesin

 

        En insani davranış bir insanın utanılacak duruma düşmesini önlemektir.

        NIETZSCHE

 

 

Önceki yazıları görmek için aşağıdaki kutuya tıklayın.

Tarih: 19.02.2008 Okunma: 594

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?