Ekonomi, Diplomasi, Devlet ve Ordu

İsmail Hakkı CENGİZ - 17.08.2023

ORDU NE DEMEK?

Ordu, en evvel ve her şeyden evvel ekonomi demek. İki manâda ekonomi demek: İlki, ekonomin ne kadarsa ordun da o kadardır. Ekonomin ne kadar güçlüyse ordun da o kadar güçlüdür. İkincisi, ordu yoksa ekonomi de yoktur. Ordunun sağladığı sulh ve sükûn sayesinde ekonomik faaliyetler; tarım, sanayi, turizm ve hizmetler var olabilir, yürüyebilir.

Ordu, devlet demektir. Devletin ta kendisidir. Devleti ordu kurar, devlet orduyla kurulur, orduyla yaşar.

Bizim için, bizim ülkemiz, bizim devletimiz, bizim kültürümüz için ordu çok daha geniş ve derin manâlar ifade eder. Çünkü bu her karışı ayrı bir cennet olan memleket orduyla alınmıştır. Her karış toprağında ordunun askerinin kanı vardır. Bu cennet vatan ancak orduyla korunur.

Vatanın denizleri de orduyla alınmıştır. Ege Denizine ilk gelen denizci Caka Bey, başta olmak üzere, Barbarosları, Turgut Reisleri iyi bilmemiz, onları sık sık anarak şükranlarımızı iletmemiz, hatıralarını yaşatmamız gerekir.

20’nci asrın başlarından itibaren, devletlerin hava sahaları da önem kazanmaya başlamış, Hava Kuvvetleri, bir ordu için olmazsa olmaz bir unsur haline gelmiştir. Bir vatanın hava sahası, ancak hava ordusuyla korunabilir. Hava Kuvvetlerinin varlığıyla ticarî uçuşlar emniyetle yapılabilir.

Bir devletin dışişleri faaliyetleri ve diplomasisinin gücü de ordusuyla ve ekonomisiyle doğru orantılıdır. Diplomatlarınız ne kadar usta, zekî, tecrübeli ve yetenekli olursa olsun, ülke menfaatlerini ancak ordunun gücü oranında savunabilir, koruyabilir.

Uluslararası ilişkileriniz de ekonominizin gücüyle bağlantılıdır. Meselâ, Türk insanını canından bezdiren bir “vize” meselesi var. Avrupa Birliği üyesi devletlere, Amerika Birleşik Devletleri’ne ve İngiltere gibi ülkelere seyahat edebilmek için büyük paralarla ve çok kısa sürelerle vize alabiliyorsunuz. Vize almak için aylarca bekletiliyorsunuz ve bazen de başvurunuz reddediliyor. Ekonominiz güçlü olsa, misal, Kişi Başına Düşen Millî Gelirimiz (KBMG) 30 bin dolar olsa, ülkede işsizlik bu kadar büyük boyutlarda olmasa, adı geçen ülkeler, bize böyle bir “vize eziyeti” edebilirler mi? Tam tersine, o ülkelere seyahat edelim diye teşvikler getirirler.

Görüldüğü gibi, yurtta ve dünyada “itibar” için güçlü ekonomi, güçlü ordu şart!

x   x   x

ÖNERİ

Zeki Ömer Defne’nin ÇANAKKALE temalı ULU SABAH Şiiri - YouTube

Tarih: 17.08.2023 Okunma: 269

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?