Milliyetçilik Kazandı, Modernleşme Kaybetti mi?

İsmail Hakkı CENGİZ - 16.05.2023

14 Mayıs 2023 seçimlerinin en açık sonucu, milliyetçiliği öne çıkaran MHP, İyi Parti ve Ata İttifakı’nın yükselişi, milliyetçi cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın beklenenin çok üzerinde oy alıp seçimi ikinci tura taşımasıdır. Beş milyona yakın genç seçmen ilk defa oy kullandı… Bunların oyu nereye gitti diye soruyorlar. Galiba, çoğu milliyetçi partilere gitti!

Milliyetçilerin arttığı, gençlerin milliyetçiliğe itibar ettiği, milliyetçiliğin kazandığı belli ve bu çok sevindirici. Ancak sadece milliyetçiliğin yükselmesi, kazanması hiçbir işe yaramaz. Mutlaka modernitenin de yükselmesi, kazanması şart. Çünkü modernleşmeyen milliyetçilik başarılı olamaz. Modern olmayan milliyetçiliğin hiçbir anlamı, hiçbir etkisi, hiçbir faydası ve problemlere hiçbir çözümü yoktur. Neden böyle olduğunu, aşağıda bağlantısını verdiğim makalede anlattığım için tekrar etmeyeceğim.

Yalnız, “modernleşmek” derken neyi kastediyoruz, onun üzerinde biraz durmak lâzım!

Modernleşmeden muradımız, son moda telefonları, son model arabaları kullanmak değil, kafaların modernleşmesidir. Zihniyetin çağdaşlaşmasıdır. Misal, kadını eve/mutfağa kapatan değil, sosyal ve ekonomik hayata katılmasının önünü açan kafadır.

Çağdaşlaşma; insan haklarına, kadın, çocuk ve hayvan haklarına önem vermek, bu konularda titizlenmektir.

Her konuda bilime başvurmak, her işi bilimsel yolla yapmak, problemleri bilimin ışığı altında çözmektir. Ekonomi, eğitim, sağlık, tarım, enerji, güvenlik …Vs. her alanda bilimsel yasalara uygun hareket etmek, bilimi rehber edinmektir.

Cehalete son vermek, aydınlanmayı hedeflemek, aydınlanmak, aydınlatmaktır.

Köhnemiş kurum ve kuralları kaldırmak, çağdaş kurum ve kuralları getirmektir. Sansürü, baskıları, yasakları kaldırmak, özgürlükleri, serbestlikleri getirmektir. Torpili, tavassuttu kaldırmak, sadakatten çok liyakate önem vermektir.

Yolsuzluğun, rüşvetin üzerine gitmek, dürüstlük ve adaleti her yerde hâkim kılmaktır. Şaibelerin üzerindeki örtüleri kaldırmak, saydamlığı getirmektir.

Sanata, kültüre değer vermek, bunları teşvik etmek, desteklemektir.

Milliyetçi, aynı zamanda devrimcidir. Devrimden yanadır. Bu konuda en iyi örnek Atatürk’tür. Gazi Mustafa Kemal, tarihteki en şuurlu milliyetçi ve devrimcidir. Onun bu iki ilkeyi nasıl büyük bir başarıyla birleştirdiğini, hayata geçirdiğini incelemeli, anlamalı ve bugünün dünyasında, bugünün şartlarında uygulayabilmeliyiz.

Modernleşmeyi, milletvekili sayısı azalmakla birlikte, TBMM’de en kalabalık sayıda vekille temsil edilecek olan AKP ve iktidar ortakları MHP, Yeniden Refah Partisi ve Hüdapar’dan beklemek hayal!

O vakit, modernleşme kaybetti mi?

Henüz değil!

x   x   x

İlgili Makale

Milliyetçilik ve Modernleşme, Emperyalizme Direnmenin Tek Yolu

 

[email protected]

Tarih: 16.05.2023 Okunma: 404

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?