Obezite ile Mücadelede Tıp Yetersiz

İsmail Hakkı CENGİZ - 30.04.2023

Hatta ne yazık ki çaresiz kalıyor!

https://www.medicalpark.com.tr/obezite-nedir-tedavisi-ve-yontemleri-nelerdir/hg-1677

Yukarıda bağlantısını verdiğim makalede, obezite ile ilgili çok ayrıntılı bilgiler var. Makaleye göre, obezite, neredeyse bütün kronik hastalıklara yol açan büyük bir problem. Yazıda, obezitenin tedavisi için, “tüp mide”, “mide küçültme”, “gastrik bypass” adlı cerrahi müdahalelerden söz ediliyor. Bir de cerrahî uygulama olmayan “mide balonu” yöntemi anlatılıyor.

Aynı makalede, obezite hastalığının gittikçe yaygınlaştığı da vurgulanıyor. Bu vurgudan, tıbbî müdahale ve mücadelenin, obeziteyi tedavi ve hele önlemede yetersiz hatta çaresiz kaldığı çok açık ve acı bir şekilde anlaşılıyor.

Zaten, takdir edersiniz ki hem maddeten hem de az veya çok yan etkileri, uygulama ve sonrası başa gelebilecek hayatî tehlikelerinden dolayı ameliyat masasına ulaşmak, oraya yatmak son derece zor. Üstelik, ameliyat da kesin tedavi sunmuyor.

Öte yandan, tıp otoritelerinin, “yürüyüş”, “hareket”, “spor yapın” gibi önerileri, genellikle tutulmuyor, uygulanmıyor. Tavsiyeler havada kalıyor. Obezitenin önlenmesi konusunda hiçbir faydası olmuyor.

Kısa bir hikâye:

Sandıklı’daki evimizin bodrumuna su girmiş. Yaklaşık olarak 4 parmak derinliğinde gölcük oluşmuş. Suyu boşaltmaya başladık. 20-30 kova suyu tahliye ettik ama su azalmadı, gölcük olduğu gibi duruyordu. Çünkü bodruma giren su kesilmemiş, girmeye devam ediyordu.

Bu durum on gün sürdü. Bu arada, iki komşudan yardım istedik, onlar da 50 kova kadar suyu tahliye ettiler. Fakat gölcüklerden kurtulamadık. Bizim boşalttığımız suyun yeri yine doluyordu.

Tabii biz bodrumdaki suyu görür-görmez belediyeye haber vermiştik. Belediye fen işleri müdürlüğü ancak onuncu gün suyun kaynağını buldu ve kesti.

Su kesildikten bir gün sonra bodrumdaki su azalmaya ve zemin kurumaya başladı.

Bodrumu dolduran suyun kaynağını kesmezseniz, göl haline gelen suyu istediğiniz kadar boşaltmaya çalışın, hiçbir faydası olmaz.

Çare; suyun girişini önlemektir. Bu, son derece kesindir.

Aynı şekilde, obeziteyi önlemenin çaresi de insanı obez hale getiren kaynağın kurutulmasıdır. Aşırı yiyip-içmenin önlenmesidir. Bunun yolu ise,

“Henüz iştahınız varken sofradan kalkabilmektir!”

Aşağıda bağlantısını verdiğim yazılarda, konuyu her yönüyle ele almaya ve ortaya koymaya çalıştım.

x   x   x

İlgili yazılar

SADİ'DEN SAĞLIK VE MUTLULUK SIRLARI

YEMEK… Şuursuzca Tüketmek!    

Ahh, Bir YAPABİLSEM!

 

[email protected]


Tarih: 30.04.2023 Okunma: 477

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?