Çok Akıllıca Bir Manevra

İsmail Hakkı CENGİZ - 30.03.2023

Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu olsun.

Olsun, sizi mi kıracağız?

Cumhurbaşkanı adayı Mansur Yavaş olsun.

Olsun, sizi mi kıracağız?

2019’daki yerel seçimler sonuçlandığından beri bu talepler dile getiriliyor, anketler, her iki ismin de seçimi açık ara kazanabileceğini gösteriyordu.

Biri, Yunanistan ve Bulgaristan’ın toplamı kadar nüfusa sahip, devasa İstanbul’un, diğeri, Türkiye’nin başkenti, 5,5 milyon nüfuslu Ankara’nın belediye başkanlığını kazanmıştı.

Fakat ne yapalım ki bir ülkede ancak bir cumhurbaşkanı olabiliyor. Öte yandan, o isimleri, o “Büyük” şehirlere kazandıran bir “üst” vardı: Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu! Ki onların da genel başkanıydı. Hem genel başkan dururken, onun önüne geçmek yakışık alır mıydı?

Nitekim en yakışıklı denge kuruldu: Anketlerde kazanan her iki başkan da aday olacak! Nereye? Cumhurbaşkanı yardımcılıklarına… Mansur Yavaş, Kılıçdaroğlu’nun sağında, İmamoğlu da solunda… Böylece, seçim dönemi başladı. Gayet akılcı bir manevra.

Öyle bir seçim dönemi ki bir önceki yerel seçimlerde iki büyükşehrin başkanlığını kazanan, saygın, itibarlı, hemen kimsenin itiraz etmediği adaylar…

Öyle bir seçim dönemi ki seçime, Kılıçdaroğlu’ndan çok İmamoğlu ve Yavaş giriyor sanki.

Bu denklemin, Meral Akşener’in, masadan kalkıp, sonra dönmesiyle kurulmadığı aşikâr! Denklem çok önceden düşünülmüş! Mansur Yavaş açıkladı: “Biz, iki büyükşehir belediye başkanının Cumhurbaşkanı Yardımcısı, ittifaktaki genel başkanların milletvekili seçilerek, TBMM’de partilerinin başlarında olmasını önerdik”.

Bendeniz, Akşener’in masadan kalkmasının da bir manevra olduğu kanısındayım. Böylece, Akşener, hem itirazını yapmış hem de müthiş bir çözümle masaya dönmüş oldu. Gidiş-dönüş esnasında biraz yara aldı, biraz oy kaybetti. Lâkin yaralar sarılıyor, giden oylar “yavaş yavaş” dönüyor. Tabii bazen hesap hataları yapılabiliyor ama telafi edilemez bir kayıp yok.

Yine bendeniz, bu denklemin, 2019 yerel seçiminde, adaylar tespit edilirken düşünüldüğü ve adayların buna göre belirlendiği kanaatindeyim.

Elbette İmamoğlu ve Yavaş, belediye başkanlıklarındaki görevleri sona erdikten sonra cumhurbaşkanı yardımcılıklarına atanacaklar. 6 liderin imza altına aldıkları mutabakat bu imkânı veriyor.

BİR İZDÜŞÜM YAPALIM

4-5 yıl önce bugünler hesaplandığına göre, şimdi, biz de 5 yıl sonrasının siyasetini öngörmeye çalışalım:

Gelecek 5 yıl içinde “parlamenter” düzene geçilirse, Mansur Yavaş’ın partisiz ve tarafsız cumhurbaşkanı, Ekrem İmamoğlu’nun da icraatın başındaki başbakan olacağını tahmin ediyorum.

x   x   x

TAVSİYE

HÜRRİYET KASİDESİ, Namık KEMAL, “Anılsın mesleğimde çektiğim cevr-i meşakkatler”... - YouTube

 

[email protected]

Tarih: 30.03.2023 Okunma: 496

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Suat Zobu

01.04.2023 - 17:19

Çok isabetli tespitler. Var ol sevgili dost. İYİ ramazanlar. Sağlıklı günler.

İ. Hakkı Cengiz

01.04.2023 - 21:14

Desteğin için çok teşekkür ederim can dostum. İyi Ramazanlar. Gönülden selamlar…