SÜKÛNET ve EMNİYETLE Sandığa Gidin

İsmail Hakkı CENGİZ - 21.03.2023

Bu memlekette, 1876’dan beri seçim yapılıyor. Yaklaşık olarak 150 yıldır. Bazı aksaklıklar olsa da Türkiye, Avrupa’da toprakları olan bir demokrasi…

Bu kadar yıllık seçim tecrübemiz olduğu halde, 2007’den beri her seçim öncesi, “seçim günü korkuları” yayılıyor. Kara kafalar, kışkırtıcı ajanlar bir şüphe ve kaygı yaratmaya, bizi sandıktan soğutmaya çalışıyorlar.

Efendim, sahte seçmen varmış, mükerrer oy kullanılacakmış,

Suriyeliler oy kullanacakmış,

Sahte oy pusulaları atılacakmış,

Sandık güvenliği tehlikedeymiş, daha neler de neler!

Bunların hiçbirisi olmadı, olmaz da…

Dünyanın gözleri önünde, iktidar-muhalefet, bütün partililerin sandık başında görev aldığı seçimler yapıyoruz. Bundan önceki yerel seçimleri hatırlayın… Evet, İstanbul’da sonucun alınması gecikti, itirazlar çok uzun tartışmalara yol açtı… Hatta seçim iptal edildi. Fakat 16 milyonluk şehirdeki yenilenen seçimi düşünün! Ne oldu? Gayet temiz bir seçim oldu, daha saat 19:00’a gelmeden sonuç alındı ve herkes hakkına razı oldu. En küçük bir şüphe, en küçük bir itiraz yaşanmadı.

MÜHÜRSÜZ PUSULALAR ve ELEKTRİK KESİNTİSİ

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 2017’deki halkoylamasında mühürsüz pusulaların da geçerli olacağına dair bir karar almıştı. Fakat ondan sonraki seçimlerde böyle bir saçmalığı tekrar etmedi. Bundan sonra da edeceğini sanmam.

Hatırladığım kadarıyla, 2009 yerel seçimlerinde, oylar sayılırken, bazı şehirlerde, trafoya kedi girmiş ve elektrik kesilmişti. 14 Mayıs’ta böyle bir şey beklemiyorum. Elektrik kesilse de havanın 20:30’larda kararmaya başladığı 14 Mayıs’ta, o saate kadar bütün sandıklar sayılmış, iş bitmiş olur.

ANADOLU AJANSI (AA)’NIN VERİ AKIŞI KESİLEBİLİR

Daha önceki bazı seçimlerin en belirleyici anlarında, AA’nın veri akışının kesildiği görüldü. Bu yine olabilir. Fakat sonucu değiştirebilecek bir şey olmaz. Çünkü AA’dan başka da veri sağlayacak ajanslar var. Partiler de kendi veri akışlarını devreye aldılar.

SANDIK GÜVENLİĞİNDEN ŞÜPHENİZ VARSA

Siz de sandık başında görev alabilirsiniz. Kendinize yakın hissettiğiniz partinin ilçe başkanlığına gidin. “Sandık görevlisi olmak istediğinizi” söyleyin ve görev alın. Sandık güvenliğine katkıda bulunun.

Ayrıca, o kışkırtıcı ajanlara da sorun: Hayatlarının hiçbir döneminde “sandık görevi” almışlar mı? Hariçten gazel okumasınlar!

Son İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini tekrar hatırlatıyorum: O seçimde hiçbir anormallik, hiçbir şaibe olmadı. 14 Mayıs’ta da olmaz.

Gönül rahatlığıyla oyunuzu verin!

x   x   x

TAVSİYE

Nüfus Yapımız, GELİŞMİŞ ÜLKE Nüfus Yapısı

 

[email protected]

Tarih: 21.03.2023 Okunma: 499

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Özgür DENİZ

22.03.2023 - 04:48

BURASI TÜRKİYE SAYGIDEĞER PAŞAM. Görenler gitti, görecekler gelecek. Saygılar selamlar.

İ.Hakkı Cengiz

22.03.2023 - 09:21

Uyanık olmak lâzım tabii ki... İtirazım korkutmaya ve sandıktan soğutmaya. Gönülden selâmlar can kardeşim.