HİSAR’ın Talihsizliği - SANDIKLI

İsmail Hakkı CENGİZ - 30.11.2022

Çocukluk ve gençlik dönemimizde Sandıklı’da beş mahalle vardı. Bunlardan biri, benim çocukluğumun da 3 senesinin geçtiği, adını tarihî Kale’den alan, Hisar Mahallesi’ydi.

Türkiye Kültür Portalı adlı internet sitesinde, Hisar’la ilgili şu bilgi var: Germiyan Sultanı I.Yakup Bey tarafından yaptırılmıştır (1325). Eski Tunç Çağı'ndan beri yerleşim yeri olan höyük üzerine sur ile çevrilmiş küçük bir kale olup, şimdi yalnız 8-10 metrelik sur duvarı parçası kalmıştır.

Bu bilgiden, mevkiin, neredeyse, insanlık tarihiyle yaşıt bir yerleşim yeri, Hisar’ın ise, 700 yıllık bir mazisi olduğu anlaşılıyor. Kısaca, Sandıklı’nın ilk yerleşim yeri HİSAR Mahallesi’dir. Hâl böyle olunca, bu mahallenin, Sandıklı’nın merkezi olması beklenir. Fakat maalesef, Hisar Mahallesi, Sandıklı’nın kenarı gibi algılanır.

Bu algıdan olsa gerek, ilçenin en kıymetli, en önemli noktası olan Hisar da kıyıda-köşede hatta “sapa” bir nokta gibi görülür.

KIYMET, EHEMMİYET, MEDENİYET YOL DEMEKTİR

Sandıklı’yı, başta, ilçesi olduğu AFYONKARAHİSAR iline bağlayan, oradan İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere ulaştıran, o büyük şehirleri de Antalya ve Denizli gibi diğer büyük şehirlere bağlayan anayol ve demiryolu Hisar’dan epey uzaktadır. Anayol, ilçenin güneyine düşmektedir ve şehir oraya doğru ve o yolun çevresinde gelişmektedir. Hisar için en büyük talihsizlik budur. İlçe sakinlerinin ve misafirlerin işi ve gözü hep güneydedir!

Hisar’ın diğer talihsizliği ise, oraya çıkmak için, araçların ulaşabileceği doğru-düzgün bir asfalt veya beton yolun olmamasıdır.

Sandıklı Belediye Başkanlığı Hisar’a el atmış. Etrafını, istinat duvarlarıyla çevirmiş. Belediye’nin internet sitesindeki ilgili haberde, “yapılacak olan peyzaj çalışmaları ile hem tarihin korunduğu hem de yapılacak olan sosyal tesisleri ile hemşehrilerimizin uğrak yerlerinden birisi olacak” müjdesi veriliyor. Bu müjde bizi elbette çok sevindirdi. Tabii önce, çok düzgün bir yol yapılmalı.

DAHA ÖNCE DE DÜZENLENMİŞTİ

Hisar’ın bulunduğu geniş tepe, geçen yıllarda da çay bahçesiyle, oturma yerleriyle, havuzuyla mesirelik şeklinde düzenlenmişti. Oradaki güzelliğe, canlılığa bendeniz de birkaç defa şahit olmuştum. Hatta bu etkin kullanım, aralıklı olarak birkaç defa tekrar etmiş fakat devamlılığı sağlanamamıştı. Hisar’ın mazisini hatırlayınca, oraya ilginin yine geçici olabileceğinden endişe duyuyorum.

HİSAR, SANDIKLI’NIN EN PAHA BİÇİLEMEZ YERİDİR

Çünkü hem antik bir yerleşim yeri hem Türk ve İslam kültürünün Sandıklı’daki ilk ve en önemli eseridir. Hisar’ın diğer çok önemli özelliği; dört bir tarafından bakıldığında, çok geniş bir manzara imkânı sunması… Böyle, 360 derecelik bir görüş açısı sunan, yüksek bir mekân, Türkiye’de hatta dünyada bulmak gayet müşküldür. Hisar, ayrıca, çam ağaçlarıyla kaplanmış olduğundan hem doğal bir güzelliğe hem de bol oksijenli bir atmosfere sahiptir. Hisar’a, bu eşsiz nitelikleri dikkate alınarak, üstün bir şuurla yaklaşılmalı ve ona göre kıymetlendirilmelidir.

Yapılacak olan çalışma ve tesisler, Hisar’ın antik ve tarihî özelliklerini yansıtırken, bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarına hitap edecek biçimde, geniş ufuklu bir plan dahilinde ele alınmalıdır. Alanın turist çekecek bir cazibe merkezi olması için çaba gösterilmelidir. Öyle ki yerlilerimizin sık sık gelmek isteyeceği bir mekân olurken, şehre gelen konukların merak ettikleri, mutlaka uğrayacakları, Konya’nın Meram Bağları, Eskişehir’in Şelale’si gibi “gezilecek-görülecek bir yer” olmalıdır.

BİRKAÇ TAVSİYE

Artık, mesirelerde “havuz” modası geçmiştir. Onun yerine, daha sığ ama daha geniş “gölet”, “şelale ve akarsu benzeri” inşa edilmektedir. Havuzun bulunduğu yer, biraz genişletilerek bunlar yapılabilir.

Gölet’in bir tarafı, tercihen güney-batı tarafı “turistik” lokanta, bir tarafı da çay bahçesi şeklinde düzenlenebilir.

Çocuk parkı, yeniden düzenlenerek muhafaza edilmeli. Onun etrafı da kendi yiyecek ve içeceklerini tercih edenler için mesire şekline getirilebilir. Uygun yerlere büfe ve kafe de düşünülebilir. Konunun uzmanları elbette çok daha işlevsel ve güzel tesisleri planlayıp hayata geçirebilirler.

Sandıklımızın, harikulade niteliklerinin değerlendirildiği, dünyanın en güzel ilçesi olması hepimizin en büyük dileğidir. İnsan, kendi memleketinden, doğduğu, büyüdüğü topraklardan söz ederken duygulanıyor. Memleketinin en iyi noktada olmasını arzu ediyor.

Hisar’ın hakkı Hisar’a verilirse, Sandıklı’nın parmakla gösterilen bir ilçe olacağına yürekten inanıyorum.

x   x   x

TAVSİYE

GÜZEL ÖRNEK (Cömert Babam) - Sandıklı tanıtım videosu eşliğinde şiir - YouTube

 

[email protected]

Tarih: 30.11.2022 Okunma: 800

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Lütfiye

02.12.2022 - 19:35

İsmail bey, Ne güzel tarihsel bir bilgiyi, doğru kullanma yollarını anlatmanız saygı duyulacak bir vefa örneği. Sandıklı nın doğal güzelliklerinin korunup yeşil Sandıklı imajı yeniden yaratılmalı. Modern bir şehir olmalı. Daracık yollara ışıklı lale dikerek dar yollar daha da dar hale getirilmemeli genişlemeli. Enerji tasarrufu yapılmalı. İklim değişikliğine sebeb olan enerji müsrifliğine son verilmeli. İstasyon caddesinde ve çarşıdaki elektrik direkleri enerji müsriflğine ve Dünya mızın ısınmasına ve görüntü kirliliğine neden oluyor . Eğer bir turizm şehri olacaksa bunların olması gerekiyor. İsmail bey yazdıklarınızla bana katkı fırsatı sunduğunuz için teşekkür ederim. Kaleminize sağlık.

İ. Hakkı Cengiz

03.12.2022 - 11:25

Değerli Lütfiye Hocam, ifade ettiğiniz çok önemli tespit ve önerileri destekliyorum. Değerli katkınız için çok teşekkür ederim. Yürekten saygı ve selâmlar...