YAŞLILAR, YENİ GENÇLİK Olabilir mi?

İsmail Hakkı CENGİZ - 15.11.2022

Böyle bir ihtiyaç var, fırsat var, imkân var.

Ortalama ömür uzuyor. Doğurganlık azalıyor. Dolayısıyla, genel nüfustaki gençlerin oranı düşerken, yaşlıların oranı ve ağırlığı artıyor. Birçok alanda istihdam için genç eleman bulunamıyor. Japonya’da 65 yaş üzerindeki dokuz milyon emekli yeniden istihdam edilmiş. (AA)

Tabii 65 yaş üzeri çalışma Türkiye’de de var. Fakat son derece istisna! Çünkü çok önemli bir mesele var: Artık işler, bizim emekli olduğumuz dönemdeki gibi yürümüyor. İş düzeni, mesai saatleri… vs. tekdüze, sabah git akşam gel şeklinde değil. Çalışma süreleri birçok alanda eskiye göre daha kısa fakat iş hacmi daha yoğun, iş yapma şekli daha karmaşık, çok daha teknik, birçok alanda “dijital”!

Hâl böyle olunca, “yeni genç” olabilmek için, anlayışları, zihniyeti, bakış açılarını gençleştirmek, “dijital yerliler”le, yani yaşı genç olanlarla barışık olmak gerekiyor! Öyle, babadan, dededen, nineden kalma usullerle, kafalarla “yeni gençlik” olmaz. Gençleşme olamaz.

Zamanın ruhuna uyabilmek, gelişebilmek, kendimizi geliştirmekle olur!

FİZİKSEL OLARAK DA GENÇ KALMAK LÂZIM

Uzun yaşamak, uzun bir ihtiyarlık süresi, bizi doğrudan doğruya “yeni genç” yapmaz! Yeni genç olabilmek için, 80’e geldiğimizde ayakta, sağlıklı, zinde, enerjik kalabilmek, 2022’de, 1942 doğumlu Ajda Pekkan olabilmek gerekir.

Diyorlar ki “Ajda estetik yaptırıyor. Onun için genç gözüküyor”. Tamam, dış görünüşü estetikle hallediyor, genç görünüyor. Peki, hareketliliği, eklemleri… Yaşıtları iki büklümken, yerinden kalkamazlarken, Ajda nasıl hoplayıp zıplayabiliyor? Nasıl hâlâ sahneye çıkabiliyor?

Kabul etmek lâzım ki Ajda kendine her anlamda bakmış, dikkat etmiş! Tam anlamıyla “fiziğini korumuş”! Zengin bir sanatçı olmasına rağmen, demek ki yıllar boyunca sofradan doymadan kalkmayı becerebilmiş.

Sağlığın ilk şartı, daha iştahın varken sofradan kalkmaktır. Hareket, spor, sosyal faaliyetler, pozitif bakış açısı ve diğerleri ikincil etkenlerdir.

Gençlik… “Yeni gençlik” elinizde!

x   x   x

TAVSİYE

YAŞ KIRK DÖRT, OTUZ BEŞ YAŞ’A nazire... - YouTube


[email protected]


Tarih: 15.11.2022 Okunma: 905

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?