BORSA’da Paranızı Artırabilirsiniz de Batırabilirsiniz de!

İsmail Hakkı CENGİZ - 12.09.2022

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası uçuşta!

Yıl başında 1.926 olan, BIST100 endeksi, bugün itibarıyla, 3.600’ü geçti. Bu, sekiz buçuk ayda, yüzde 85’lik bir yükseliş demek. Yıllık enflasyonun üzerinde! Bu yükselişin, 50 puanlık kısmı son iki ayda gerçekleşti.

Fakat Borsa, esas olarak Eylül ayında uçuşa geçti. 10 günde, 20 puandan fazla yükseldi… Nasıl olabiliyor bu?

Temmuz-Ağustos aylarında, 25 milyar lira olan günlük işlem hacmi, Eylül’de, günlük 125 milyar liraya çıkmış. Bu çok anormal bir artış!

Bu anormal artış nereden, neden kaynaklanıyor?

Birincisi, Borsa’daki hisse senetleri yıllar içinde enflasyonun çok gerisinde, yani ucuz kaldı. Hele dövizle ölçüldüğünde dünyanın en ucuz borsası haline geldi.

İkincisi, bu ucuz borsaya, yabancı ilgisi… Fakat bu ilgi, günlük hacimde beş misli artışı açıklayacak bir ilgi değil. Borsaya, son aylarda ancak birkaç yüz milyon dolar yabancı parası girmiş.

TÜRK LİRASI NEREYE GİDECEK?

Faizlerin düşürülmeye başlandığı Eylül 2021’den beri, faizle paranın değerini korumak mümkün değil. Şu anda geldiğimiz noktada, enflasyon %80, faiz %13… Haliyle, paranın faize yatırılması akıl dışı!

Yıl başından bu yana uygulanan Kur Korumalı Mevduat (KKM), bu aya gelinceye kadar, tasarrufları, enflasyona karşı korudu. Lâkin son iki aydır kur da artmadığına göre, tasarrufların değeri nasıl korunacak?

İşte burada, Borsa adres gösteriliyor.

Borsa’nın yükselmesinin üçüncü sebebi, küçük yatırımcı ve tasarruf sahibinin Borsa’ya yönelmesi… Fakat bu da beş katına çıkan işlem hacmini açıklamaktan uzak!

Dördüncüsü, Maliye Bakanlığı’nın teşviki var. Meselâ, Bakan Nebati,BIST 100 endeksi, 1 yıllık süreçte yüzde 142 yükseliş kaydetti. Bu yükseliş, Borsamıza ve şirketlerimize duyulan güvenin en açık göstergesidir.” gibi tweetler atıyor.

Beşincisi, vurgunculardan ve “görünmez bir el”den bahsediliyor!

TASARRUFLARIN HİSSE SENETLERİNE GİTMESİ ÇOK GÜZEL

Dövizin ve altının yatırım ve tasarruf aracı olmadıklarını defalarca dile getirdim. Hisse senedine yatırım yapmak, şirketlere ortak olmak çok “şuurlu” bir tercih. Kendi millî parama, kendi şirketlerime, kendi ekonomime “güveniyorum” demek.

Lâkin çok çok çok dikkatli ve bilgili olmak gerek.

Borsa’ya ütmek için girerseniz ütülürsünüz.

Borsa, sizin paranızı artırmaz da batırmaz da… Siz, kendiniz artırır veya batırırsınız. SORUMLULUK almanız lâzım.

Borsa’da nasıl kazanırsınız? Onu, aşağıda bağlantısını verdiğim yazıda anlattığım için tekrar etmeyeceğim. Borsa’ya gireceklerin yazıyı okuması önerilir.

x   x   x

Hisse Senedinden kâr Etmenin Altın Kuralları (genelhaberler.com)

 

[email protected]

Tarih: 12.09.2022 Okunma: 423

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?