Merkez Bankası Gibiyiz: Para Var, Huzur Var

İsmail Hakkı CENGİZ - 03.06.2022

Para var, mutluluk var!

20 Mayıs 2022 tarihli yazımın başlığı, “Kredi Cenneti” idi. Orada, enflasyona oranla “tüketici kredileri”nin çok ucuz olduğunu, bankaların da kredi musluklarını sonuna kadar açtığını yazmıştık. Ancak elimizde rakam yoktu.

Rakamlar dün geldi: Nisan ayında %18 olan tüketici kredilerindeki hızlanma, 27 Mayıs itibarıyla %50’ye çıkmış. Buna mukabil, “ticarî krediler”deki hızlanma ise, %57’den 47’ye düşmüş.

Bunun anlamı, tüketim hızla artarken, üretim teşebbüsü hızla azalmış.

2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,3 büyümüşüz. Aynı dönemdeki, hane halkı tüketimi yüzde 19 artmış… Demek ki yüzde 19 da büyüyebilirmişiz. Başka unsurlar, misal enflasyon artışı gibi etkenler o devasa büyümeyi engellemiş!

Bugün, Mayıs ayı enflasyon rakamları geldi. TÜİK’e göre, yıllık Tüketici Fiyatları Enflasyonu (TÜFE) %73, Üretici Fiyatları Enflasyonu (ÜFE) %132 olmuş. Bu enflasyon oranlarına göre, %32’lerde kalan tüketici kredileri biraz daha ucuzlamış oldu. Tüketici kredilerindeki hızlanma biraz daha artacaktır. Yani tüketim biraz daha artacaktır.

Tüketim artacaktır çünkü ucuz kredi kullanımı artacaktır. Çünkü memlekette kredi nehirleri Amazon gibi, Nil gibi akıp, taşıp milleti paraya boğuyor.

Tüketimi alabildiğine artıran bu bol para, ahaliye huzur ve mutluluk veriyor. Çünkü para var, huzur var, mutluluk var.

Peki, neden, “Merkez Bankası Gibiyiz” diyorum?

Merkez Bankası’yla ilgili son haber şöyle: 27 Mayıs haftasında, yani geçen hafta sonu itibarıyla, “Merkez Bankası’nın rezervleri 2,6 milyar dolar artarak 102,9 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası’nın net rezervleri ise swap hariç eksi 52 milyar dolar oldu”.

Vatandaş Merkez Bankası’na, Merkez Bankası vatandaşına uygun ve uyumlu.

Ben, ahenk diye buna derim.

Allah bozmasın!

x   x   x

SEYRAN’İ’DEN

Kaza bela ile âlem dolduğu,

Kazların kadıya uçmaklığından…

Balık baştan kokar, bunu bilmemek,

Seyranî, gafilin ahmaklığından!

x   x   x

TAVSİYE

HAYIRLI CUMALAR, KOMŞUSU AÇKEN TOK YATAN MÜSLÜMANLAR - YouTube
Tarih: 03.06.2022 Okunma: 501

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?