KREDİ CENNETİ!

İsmail Hakkı CENGİZ - 20.05.2022

Pahalılık, tüketimin kısılmasını sağlayamadı!

Döviz, geçen seneki fiyatın iki katına çıktı. Dolar 16, avro 17’ye dayandı. Akaryakıt ise geçen senenin üç katına, 23 liraya çıktı.

TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı, yıllık %70… Fakat hane halkının alım gücünde hiçbir azalma yok gibi! Alışveriş merkezlerinde büyük bir canlılık var. Marketlerdeki kasalarda kuyrukta bekliyoruz. Dün, küçük bir baklavacının önünden geçerken, 5 paketin birden motorlu taşıyıcılar tarafından çıkarıldığını gördüm. O baklavacıda en ucuz tatlının kilosu 140 lira.

Pahalılığın doğrudan etkilediği araç trafiğinde bir azalma yok. İstanbul’da neredeyse her semtte caddeler, sokaklar yoğunluktan tıkalı… Geçen gün, taksi lâzım oldu, boş taksi bulamadık.

Nasıl oluyor da hem pahalılıktan bunalıyoruz hem de tüketimde bir azalma olmuyor?

Bunun sırrı ne?

Krediler!

Sadece kredi kartları değil… Bir de bankaların çok kolayca sağladığı, “ihtiyaç kredileri”!

BU PAHALILIKTA TEK UCUZ ÜRÜN KREDİ!

Müşterisi olduğunuz bankalar her gün ya telefonla arayarak veya SMS ile “ihtiyaç kredinizin” hazır olduğunu bildiriyorlar. Sizi kredi çekmeye teşvik ediyorlar.

Krediniz, akıllı telefonlar üzerindeki uygulamalarla bir dakika içinde hesabınıza geçiyor. İki dakika demiyorum, bir dakika içinde… Bu kadar hızlı, bu kadar basit!

Cennet memleketin, aynı zamanda, “kredi cenneti” de olması doğal! Hangi ülkede %70 enflasyona karşılık faiz oranları %14 olsa, orası kredi cenneti haline gelir. Her ne kadar, vatandaşın kullandığı kredi faiz oranı 14’ün üzerinde hatta %30’un üzerindeyse, yine de 70’lik enflasyona göre, çok avantajlı, çok ucuz.

Elbette bu pahalılıkta, bu ucuz ürünü herkes kullanmak, bu avantadan herkes yararlanmak ister. Bu da hane halkını rahatlatır, piyasaya büyük bir canlılık getirir.

PEKİ, BUNUN BİR SAKINCASI VAR MI?

Kredilerin geri ödenmesi konusunda problem çıkacağını pek sanmıyorum! Büyük bir çoğunluğu zamanında ödenir.

Lâkin bu para bolluğu, tüketimi kısmaya hiç gerek duyulmaması fiyatları azdırır.

Enflasyon uçuşa geçer!

Ekonomik yapı ve dengeler feci halde bozulur.

x   x   x

TAVSİYE

HER GÜN 10 MİLYON EKMEĞİ KİMLER, NEDEN ÇÖPE ATIYOR? - YouTube

Tarih: 20.05.2022 Okunma: 529

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?