JEOPOLİTİK YASA: ZAMANIN RUHU, Medeniyetlerin Çöküşü

İsmail Hakkı CENGİZ - 06.04.2022

Rahmetli Amiral Soner Polat, “Türkiye İçin Jeopolitik Rota” adlı eserinin, 45’le 53’ncü sayfaları arasında, “Medeniyetlerin Düşüşü ve Çöküşü”nü inceliyor.

Polat, şöyle başlıyor: “Uygarlıklar sonsuza kadar devam edemez. Zirveye ulaştıktan sonra geriye doğru bir seyir başlar. Bunun çeşitli nedenleri vardır. En önemli neden, ZAMANIN RUHUYLA uyum sağlayamamasıdır.”

Polat, yaklaşık olarak, 10 yıl önceki dünyada, “medeniyetlerin çöküşü”nü kanıtlarıyla ortaya koyuyor. Bütün yazılanları buraya aktarmam mümkün değil. Her paragraf dikkatle okunmalı.

Ben, sadece bir paragraf daha alacağım: “Aslında, dikkatli gözlemciler, dünyanın büyük bir değişim ve dönüşüm arifesinde olduğunu hissetmektedir. Geleneksel düşünce kalıpları ve tutucu kurumlar sarsılmaya başlamıştır. Bu eğilim giderek artacak ve hızlanacaktır.”

Değişim ve dönüşümü yavaş yavaş yaşadığımız için, aynı günlerde bunu hissetmeyebiliriz. Tıpkı, bir bebek, her gün biraz daha büyüdüğü halde, onu büyütmekte olan anne-babanın pek fark etmediği gibi. Bebeği, üç ay, altı ay, hele bir yıl sonra görenlerin, “aaa, ne kadar büyümüş” diye şaşırıp fark etmesi gibi, değişim ve dönüşümü de arkamıza dönüp baktığımız vakit, daha iyi idrak edebiliriz.

Kitabın basım tarihi, 2015… Artık “arife”yi çoktan geçtik. Değişim ve dönüşümün içindeyiz. Eğer geriye bakıp bugünle kıyasladığınız halde, bunun farkında değilseniz, siz “zamanın ruhu”ndan kopmuşsunuz demektir.

Bence, değişim ve dönüşümün ilk merhalesi tamamlandı. 27 Ocak 2021 tarihinde şunları yazmışım:

İnternetin iyice yaygınlaşıp, nihayet ceplerimize girdiği son on yıl içinde bambaşka bir “âlem”e, bambaşka bir “boyut”a geçtik.

2010-2015 Arasında Yeni Bir DÜNYA Kuruldu

Dijital bir dünya!

Kim kurdu?

Tek kelimeyle,

TEK-NOLOJİ!

Yalnız bu tek kelimenin içinde; bilgi birikimi, gelişme, değişim, tarih, strateji, üst-ün akıl, politika, hegemonya arzusu, iktisat-ticaret, zamanın ruhu, iki lafın birinde kullanmayı pek sevdiğiniz “süreç” var.*

Rahmetli Amiral Polat gibi, bendeniz de “zamanın ruhu”nu tekrar tekrar vurguluyorum.

Ya zamanın ruhunu doğru okuyup ona göre hamleler yapacak, ona göre davranacak, onun içinde yaşayacağız veya ondan ve dünyadan kopup, çöken medeniyetin altında kalacağız!

-----------------------------

(*): İŞSİZLİK, DİJİTAL DÜNYA, AKILLI-SOSYAL MEDYA, DEVLETLERİN SONU MU? https://www.genelhaberler.com/kose/oku/6877

[email protected]

Tarih: 06.04.2022 Okunma: 411

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?