AFYONKARAHİSAR Belediyesi’nin Örnek Çevre ve SU Duyarlılığı

İsmail Hakkı CENGİZ - 30.10.2021

Gerek insanlarımızda gerekse kurumlarımızda “çevre bilinci” konusunda bir kıpırdanma görüyorum.

Tabii kurum ve kuruluşların bilinçlenmesi, hizmet götürdükleri beldelere, kitlelere örnek olması hayatî önemdedir ve çevreye gösterecekleri hassasiyet vatandaş üzerinde çok etkili olabilir.

Afyonkarahisar Belediyesi, çok önemli bir çevre sorununa el atmış: Şehrin birçok noktasına, atık kızartma yağlarını toplama birimleri koymuş. Bu soruna, yaşadığım ve gezdiğim hiçbir yerde böyle kapsamlı ve öğretici şekilde el atan bir belediye görmemiştim. Afyonkarahisar’daki, çevre kirliliğine karşı bu hassasiyet beni hem etkiledi hem de ziyadesiyle sevindirdi. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve ekibini tebrik ediyor, bir çevreci olarak şükranlarımı sunuyorum. Temiz bir çevreye ulaşmak konusundaki çalışmalarında başarılar diliyorum.

Atık yağın nasıl bir çevre felaketine yol açtığının altını ben de bu satırlar vasıtasıyla tekrar tekrar çizmek istiyorum:


Lavaboya dökülen veya bir şekilde suya karışan kızartma yağının bir damlası bile korkunç bir kirlilik yaratıyor. Bir damla yağ, yaklaşık olarak bir gram kadardır. İşte, o bir gram yağ, tam bir ton suyu kirletiyor. Bir damla kızartma yağı bin litre (bir metreküp=bir ton) suyu kullanılamaz hale getiriyor.

Kurak bir yaz mevsiminden sonra, kurak bir Eylül-Ekim dönemi geçirdik. Çölleşme tehlikesi ve su sıkıntısı/kesintisi kapıdayken, gittikçe azalan suyumuzu bir de kirleterek israf etmemeliyiz. 

Ayrıca, sürekli olarak lavaboya dökülen kızartma yağları, zamanla boruların tıkanmasına sebep oluyor.

Bu çok önemli çevre kirletici unsur hakkında çok daha bilinçli ve duyarlı olmak zorundayız. Gerek belediyeler gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatları bu hususta hem uyarıcı hem de atık yağları toplayıp değerlendirme konusunda ülke çapında etkin, vatandaşa yol gösterici olmalılar.

Temiz şehirler, temiz bir ülke ve temiz bir dünya için!

Çocuklarımıza, gelecek kuşaklara temiz ve yaşanabilir bir yerküre bırakabilmek için!

Doğa emanetine ihanet etmemek, doğayı, en azından, teslim aldığımız kadar temiz bırakabilmek için!

x   x   x

TAVSİYE

SU Tükeniyor, TÜRKİYE Çölleşiyor, VAN Gölü Buharlaşıyor

https://www.youtube.com/watch?v=_XgPWa7xHOI&t=42s

Tarih: 30.10.2021 Okunma: 441

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?