Beka Meselesi: Kuraklık, Orman Yangınları ve Sel Taarruzu

İsmail Hakkı CENGİZ - 17.08.2021

Her yerde, her zaman!

Kış-yaz, bahar-güz demeden, her yerde, her zaman olabilir!

2019 yılının Ramazan Bayramı’nda Sandıklı’daydım. Bayramın son günü, öğleden sonra Akdağ’a Millî Park’a çıktık. Haziran ayıydı, hava gayet açık, güneşliydi. Akdağ’a vardıktan biraz sonra yağmur atıştırmaya başladı. Üstü kapalı oturma yerlerinde yedik-içtik. Yağmur hızlanmaya başladı. Toparlandık ve Sandıklı’ya yola çıktık. Biz yoldayken yağış daha da yoğunlaştı. Eve girdik. Biraz sonra, haberlerde, Sorkun köyü ve civarında sel olduğunu, tarla ve bahçeleri su bastığını, bazı araçların da selde sürüklendiğini öğrendik. Sorkun, Akdağ’la Sandıklı arasındaki köylerden en büyük olanıdır.

Bu selden sonra da Sandıklı’nın muhtelif yerlerinde yine sel baskınları görüldü.

Türkiye’de ve dünyada feci şekilde sonuçlanan sel ve orman yangını felaketlerini her gün okuyor, seyrediyorsunuz.

Sel, 40 yılda bir görülürse “doğal” kabul edilebilir fakat her yıl, her gün sel felaketi meydana geliyorsa buna “doğal afet” diyebilir miyiz?

Bu afetlerin müsebbibi; İKLİM KRİZİ! İklim krizinin müsebbibi ise; İNSAN!

Topraklarımızı yerleşim birimlerimizi selden, erozyondan, ormanları yangından korumak, bence, bir VATAN meselesi: CENNET VATAN’ı koruma meselesi!

Artık, ülkemize yabancı bir ordunun taarruzu olmayacak. Lâkin seller ve orman yangınları her an, her yerde karşımıza çıkabilecek. Can, mal, toprak ve ağaçlarımızı bu “afetler”den koruyamazsak yenilmişiz, kaybetmişiz demektir.

Peki, ne yapacağız? Vatanı nasıl koruyacağız?

İşin İHMAL’le, RANT HIRSI’yla ilgili olan tarafını biliyorsunuz, bunlar her gün ekranlarda konuşuluyor, tartışılıyor. Bir kere, ihmal ve rant hırsı hemen durdurulmalı. Fakat bu bile yetmez!

İklim krizini çözecek, küresel ısınmayı durduracak tedbirlere ihtiyacımız var.

Bunlar Nedir?

Yerküreyi en fazla ısıtan ve kirleten Kömür, petrol ve doğalgaz tüketiminin hemen azaltılması! Kömür santrallarının hemen durdurulması. Bunlara bağlı olarak; her türlü üretimde enerji ve su kullanıldığının bilinciyle israfa son verilmesi ve her türlü tüketimin hemen kısılması… Ekmekten domatese, giyim-kuşamdan plastik poşete, küçük ev aletlerinden büyüklerine kadar, aklınıza ne geliyorsa hepsinin tüketimi kısılmalı.

Benim tasarrufumdan ne çıkar denmemeli… SORUNLARIMIZDAN SORUMLUYUZ! Her fert, karınca misâli kendi yükümlülüğünü yerine getirmeli. Bunu bir vatanî görev yükümlülüğü, bir insanî görev şuuruyla yapmalı.

Başka bir yol, başka bir çare, başka bir vatan, başka bir dünya yok!

x   x   x

TAVSİYE

Yerküre feryat figan: CENNET GİBİYDİM, CEHENNEME DÖNDÜRDÜNÜZ!

https://www.youtube.com/watch?v=PA4K3EzhvuU

Tarih: 17.08.2021 Okunma: 644

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Suat Zobu

20.08.2021 - 20:46

Sevgili dost, yerden göğe haklısın. Ancak maalesef hiçbirimiz alışkanlıklarımızı değiştirmiyoruz. Her gün biraz daha konfora alışan insanoğlu bundan asla taviz vermez. Hepimiz ellerimizle doğayı mahvettik. Şu orman yangınları da felaketin ne derece büyüyebileceğini gösterdi. Keza seller de öyle. Hiç değilse önlemlerimizi arttırmalıyız. Allah sonumuzu hayır eylesin. Selam ve saygılarımla sağlıklı günler diliyorum.