Alanya, Isparta, Eğirdir Turu, Uyarılar, Öneriler

İsmail Hakkı CENGİZ - 28.07.2021

Ülkemizi tanımıyoruz.

Son yıllarda memleketimizi tanımak, gezmek-görmek için yoğun bir talep var. Memnuniyet verici… Bendeniz de bu çaba ve taleplere, gezip gördüğüm yerler çapında katkıda bulunmaya, gezicilere yardımcı olmaya çalışıyorum.

Temmuz’un ortasında Alanya’da bir hafta geçirdik.

Alanya, gerçekten, cennetten bir köşe… O bunaltıcı yaz sıcağında bile harika bir şehir! Şehir deyince, Antalya’ya bağlı bir ilçe olduğunu biliyorsunuz… Lâkin ilçe büyümüş, büyümüş koca bir şehir olmuş. BÜYÜK ŞEHİR olmuş. Düşünün, kendine ait havaalanı var: Gazipaşa havaalanı! Bence, Antalya’ya 150 kilometre, Mersin’e 300 kilometre uzaklıktaki Alanya derhal il olmalı!

Neyse, geçelim gördüğüm özelliklerine…

Alanya’da Türkçe konuşulmuyor desem abartmış olmam… O derece yabancıyla dolu… 2004’te günübirlik bir gezi esnasında, rehberimiz, Alanya’da 10 (on) bin Alman’ın yerleştiğini söylemişti. 17 sene sonra, tahayyül edin, kaç Alman’ın yerleşmiş olduğunu? Fakat Almanlar Alanya’da azınlıkta kalıyor. Burada asıl baskın olanlar Ruslar… Her yerde Rusları görüyorsunuz, her yerde Rusça konuşuluyor.

Bununla beraber, Alanya’da aşırı bir turist kalabalığı görmedim. Otellerin önündeki şezlongların en az yarısını sürekli olarak boş gördüm. Otellerin havuzları da dışarıdan gözüküyordu, dikkat ettim, havuzları da tenhaydı. Sokaklarda da aşırı bir kalabalık hiç görmedim.

DİKKAT!

Alanya konusunda önemli bir uyarım olacak:

DENİZDEKİ DALGA!

Denizi çok sıcak… Bir ılıca suyuna girer gibi kolayca girebilirsiniz. Lâkin hep dalgalı… Bazen dalgalar aşırı şiddetlenebiliyor. Kıyı umumiyetle kayalık, dalgalar insanı kayalara çarpıp, sakatlayabilecek kadar tehlikeli olabiliyor.

Alanya merkezde, karanın burun yaptığı yerde Kale var…. O kalenin doğusunda, bütün kıyı dalgalı oluyor. Burnun batısında, Mersin tarafında ise dalga azalıyor. Orayı tercih edebilirsiniz.

LOKANTALAR

Alanya merkezdeki fiyatlar oldukça makul. Anadolu’daki herhangi bir yerdeki gibi… Fakat sahil lokantalarındaki fiyatlar normalin üç katına çıkıyor. Fiyatları lokanta girişlerinde görüyorsunuz. Dolayısıyla bir şaşkınlık yaşamazsınız.

İKLİM

Doğal olarak, Temmuz ayında gayet sıcak bir hava var. Öte yandan, Antalya veya Mersin’de görülen, o yapış yapış nem yok. Havanın bunaltıcı olmadığını söyleyebilirim.  

x   x   x

EĞİRDİR

Alanya’dan Isparta’nın Eğirdir ilçesine geçtik. Yol son derece dar ve virajlı… Isparta’ya gidip oradan Eğirdir’e çıkmak daha akıl işi olabilir.

Eğirdir gölü gerçekten muhteşem bir manzaraya sahip. Bu manzarayı değerlendiren bir sektör oluşmuş: TERAS lokantaları! Biz de onlardan birine gittik. Oradaki izlenimlerimi, “Yolcuyu Hâlâ Yolunacak Kaz Olarak Görüyorlar” ( https://www.genelhaberler.com/kose/oku/7149) başlıklı yazıda dile getirdiğimden burada tekrar etmiyorum.

Yalnız, Eğirdir ilçesi ve gölü mutlaka görülmeye değer yerler. İlçe merkezinde bulunan Dündar Bey Medresesi ve Hızır Bey Camii yedi asrı devirmiş değerli eserler… Görülmeli!

ISPARTA-LAVANTA BAHÇELERİ ve RAMADA OTEL

23 Temmuz Cuma günü, Kurban Bayramı’nın son günü öğleden sonra Isparta’ya geldik. Şehir, merkezdeki kısmî canlılığın dışında bomboş gibiydi. İlginçtir; buraya “gül bahçeleri” için değil, “LÂVANTA BAHÇELERİ” için geldik.

Lâvanta bahçeleri ve köyleri, Isparta merkezden 25-30 kilometre mesafede, Sandıklı yönünde…  Bu bahçelerin de görülme mevsimi varmış ki o da Temmuz ayıymış. Nitekim köylerde oldukça yoğun bir trafik vardı. Yalnız, bu bahçelere, sadece Temmuz ayında değil, bir de akşam saatlerinde gitmek lâzımmış. O saatlerde hem arılar uzaklaşıyormuş hem de en iyi görüntü alınabiliyormuş. Bahçelerden iki görüntüyü paylaşıyorum.

O akşam Ramada Otel’de kaldık. Bu otelin iddiası, “kendinizi evinizde hissedin”! gerçekten, kendimizi evimizde hissettik. Bütün personel çok nazik, çok anlayışlıydı. Akşam yemeği fiyata dahil değildi. Kendi paramızla yedik ve yiyecek ve içecekleri son derece kaliteli ve ekonomik bulduk.

Kahvaltı ücrete dâhildi… İnanılmaz derecede zengindi. Otelin yönetiminin gayet ince düşünceli olduğunu hissediyorsunuz. Yönetimi ve personeli tebrik ederim. Kendilerine buradan tekrar teşekkür ediyorum.

x   x   x

TAVSİYE

KAHVEYE MERSİYE

https://www.youtube.com/watch?v=AKB2FJj8pv4


Tarih: 28.07.2021 Okunma: 526

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?