SADDAM, KADDAFİ ve MÜBAREK’in Servetleri Ne Oldu?

İsmail Hakkı CENGİZ - 27.06.2021

Tabii bu servetler “gizlice” yapıldığı için ne kadar şişkin ve akıbetlerinin ne olduğu konusunda çok sağlıklı bilgilere ulaşmak zor. Meselâ, Saddam’ın serveti konusunda, 2 milyar dolardan 100 milyar dolara kadar değişen söylentiler var. Yine, verilen bilgilere göre, bu servetin büyük bir çoğunluğu Batı bankalarına istiflenmiş. Bildiğiniz gibi, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), bu servetin tamamına el koydu. ABD, sadece Saddam’ın “şahsî” servetine değil, bütün Irak’a ve petrol gelirlerine el koydu.

Kaddafi’nin serveti konusunda, 168 milyar dolardan 400 milyar dolara kadar rakamlar veriliyor… 23.10.2011 tarihli İnternethaber, Kaddafi’nin paralarını istiflediği bankaların bulunduğu ülkeleri şöyle sıralamış: ABD: 31 milyar dolar, Fransa: 17 milyar dolar, İngiltere: 13 milyar dolar, İsviçre: 12 milyar dolar, İtalya: 11 milyar dolar, Hollanda: 8 milyar dolar, Kanada: 8 milyar dolar, Almanya: 7 milyar dolar, Avustralya: 5 milyar dolar, Dubai: 5 milyar dolar, Suriye: 2 milyar dolar, Cezayir: 5 milyar dolar. Bu paralar ülkeye dönmedi… Zaten dönseydi ülke sefaletten kurtulurdu. Peki, bu paralar ne oldu? Büyük bir ihtimalle, kapanın elinde kaldı!

Mısır’ın devrik lideri Hüsnü Mübarek’in servetine gelince; elimde “Ulusların Düşüşü”* adlı bir araştırma kitabı var. Bunun ön sözünde, Mübarek’in servetinin 70 milyar dolar olduğu belirtilmiş. Okuduğunuz satırları kaleme almamın sebebi de bu bilgi… İnternette aradım, o günden bugüne, 50 milyar avro, 55-67 milyar dolar gibi rakamlar verilmiş. Mübarek, servetini bankalara istiflemiş ama kendisi ve oğulları vasıtasıyla Batılı şirket hisselerinde de yatırmış

Peki, Mübarek’in serveti ne oldu?

Kendi devletinin veya başka bir devletin el koyduğuna dair bir haber yok.

Zaten, Mısır’da darbeci Mübarek gitti ama kısa bir aradan sonra, yerine yine başka bir darbeci, Abdülfettah El Sisi geldi. Sisi, vaktiyle Mübarek’in orduda astıydı, büyük bir ihtimalle onun yetiştirdiği bir general… Sisi’nin, Mübarek’in mal varlığına dokunacağını düşünmek fazla iyimserlik olacağı gibi, bu darbeci general de ustasının, Mübarek’in yolundan başka bir yol mu tutacak diye sormak hiç de yersiz bir soru olmaz!

Bir başka sual:

SADECE DİKTATÖRLER Mİ ÇALDI?

Ulusların Düşüşü adlı eserde, bütün insanlık tarihi boyunca ve bütün dünya coğrafyasında, ulusların “zenginlik” ve “yoksulluk”ları inceleniyor.

İktidar gücü ve üretim araçları tabana ne kadar çok yayılırsa, bir millet o kadar çok zenginleşiyor.

Mutlakıyetlerde olduğu gibi, iktidar erkini ve üretim araçlarını, sadece kral ve çevresindeki küçük bir kesim elinde tutuyorsa, halk sefil oluyor. O tip rejimlerde, yalnız kral sömürmüyor, çevresindekilerin sömürüsü de en az kralınki kadar dolgun oluyor.

Yani Irak’ta, Libya’da ve Mısır’da halkın ne kadar soyulduğunu hesaplamak için, bu ülke diktatörlerinin çaldığı miktarı en az ikiyle çarpmak lâzım!

x   x   x

TAVSİYE

HER GÜN 10 MİLYON EKMEĞİ KİMLER, NEDEN ÇÖPE ATIYOR

https://www.youtube.com/watch?v=U5WI9ffvRa4&t=14s

--------------------

(*): Daron Acemoğlu, James A. Robinson, Doğan Kitap, 2019

Tarih: 27.06.2021 Okunma: 768

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

özgür deniz

28.06.2021 - 06:17

Son satırlara geldiğimde acı acı bi gülesim geldi ama ne mümkün belki gülmelerimiz bile kayıt altındadır uzaydan. Bu millet ahlaken çöktüğü ve zihnen öldüğü için sefilliği, sefil halde yaşamayı, sürünmeyi, sürünerek gebermeyi kesinlikle hak ediyor. Allah demiş EMROLUNDUĞUN GİBİ DOSDOĞRU OL, Oğuz Kağan demiş Ulu Tanrım ahlaksız ve dalkavuk tek Türk bırakma yok et ama bi bakıyoruz herkes emrolunmadığı şekilde yapyanlış ve dalkavuğun, ahlaksızın önde gideni. Bu millet daha kötü bir dünyayı hak ediyorda demek ki Allah merhamet ediyor, herhalde öyle oluyordur.

özgür deniz

28.06.2021 - 06:18

saygıdeğer paşam saygıdeğer ağabey! yüreğinize emeğinize sağlık, kalben sonsuz teşekkürler, deirn saygılar selamlar.

özgür deniz

28.06.2021 - 06:19

bu arada kitaptan çok söz ediliyor, kaç kez duydum, mutlaka alacam merak ediyorum çünkü, bir de özellikle Daron Acemoğlunu merak ettiğim için fikirlerini merak ediyorum.

İ. Hakkı Cengiz

28.06.2021 - 09:26

İlgin ve katkın için çok teşekkür ederim. Evet, Necip Fazıl’ın duasında olduğu gibi, Allah acıyor bu saf millete! Kitap, büyük bir emeğin ürünü, ağır, yavaş ilerleyen, aslında, usul usul, sindirerek okunması gereken bir kitap. Gönülden selamlar, can kardeşim.

Lütfiye Kader

03.07.2021 - 13:25

İsmail bey. Konu özeti çok çarpıcı ve ders alınması gereken bir durum. Güç ve üretim araçları halkın elinde olan toplumlar hem gelişiyor, hem zenginleşiyor her yönden. Kaleminize sağlık.

İ. Hakkı Cengiz

22.07.2021 - 07:23

İlginiz ve katkınız için çok teşekkür ederim, değerli Hocam. Selamlar…