Demek YEREL BASIN Gayet Tesirli

İsmail Hakkı CENGİZ - 13.06.2021

Sedat Peker’in bu itirafı videoyla değil de Twit’le geldi… 2019 yerel seçimlerinden önce, Peker, Ünye’de yayın yapan bir gazeteciyi arayarak, o günlerde Ak Partili aday, şimdi ise Ünye Belediye Başkanı olan şahıs hakkında yaptığı haberi kaldırmasını istemiş.

Ünyehaber’in imtiyaz sahibi Cihan Çakır, Bakanlık (İçişleri) adı verilerek yapılan ısrarlı talep üzerine ilk haberi kaldırdığını ama ikinci haberi kaldırmadığını anlatıyor. Bence, bu kadar dik duruş bile kahramanca… Kolay değil, bir ilçede gazetecilik yapıyorsunuz ve Bakanlık’ın talebiyle, “organize suç örgütü lideri” tarafından aranıyorsunuz… Üzerinize hükümet çökmüş gibi hissedersiniz… Direnmek gayet müşküldür. Onun için Cihan Çakır’ı tebrik etmek lâzım.

Tabii bu haber, bu hadise benim ziyade dikkatimi çekti. Çünkü 13-14 senedir yerel basında yazan birisi olarak bizi doğrudan ilgilendiriyor ve garip ama MORAL veriyor!

Neden moral veriyor?

Yerel yayınların pek tesiri olmadığı zannedilir. Halbuki bir ilçedeki haber bile “bakanlığın” müdahalesini gerekecek kadar dikkat çekebiliyor.

Tele1 Televizyonundaki sunucunun aradığı ve mülakat yaptığı Ünye Haber’in sahibi Cihan Çakır, yerel basının hangi zorluklarla gazetecilik yaptığını çok öz ve açık biçimde anlatıyor. O sekiz dakikalık videoyu izlemenizi öneririm: (https://www.youtube.com/watch?v=u19AiCQF1WE&t=38s)

Bendeniz, bugüne kadar kesintisiz olarak Genel Haberler’de ve Sandıklı Sesi’nde yazdım. Onun dışında, Sinop, Bornova, Objektif Bakış, Polatlı İstiklal ve Gazete Anamur’da yazılarım yayımlandı, çoğunda devam ediyor.

Toplam olarak dört bin kadar yazı kaleme almışım. Bunlar için dışarıdan hiçbir müdahale gelmedi. Bunun bir sebebi, benim de gittikçe oto-sansürlü yazmam olabilir. Öte yandan, bazı yazılarımın Polatlı İstiklal’de yayımlanmadığı oldu. Nitekim artık, orada yazmıyorum.

Ünyehaber’in sahibi Cihan Çakır, bize yerel basının oldukça etkili olduğunu kanıtladı. Bize moral verdi. Kendisine teşekkür ederim. Yerel gazetecilere de etkinizi, öneminizi ve kıymetinizi-kudretinizi bilin derim, naçizane!

x   x   x

TAVSİYE

ADAMLAR, Arif Nihat ASYA

https://www.youtube.com/watch?v=ZfIbIA8eVTw

Tarih: 13.06.2021 Okunma: 480

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?