Neden ADİL BİR İNSAN Olayım? NASIL Olayım?

İsmail Hakkı CENGİZ - 18.02.2021

İki gün önce, çok büyük bir “DEĞER”imizi kaybettik: Doğan Cüceloğlu.

Onun anlattığı, “Bir Eşek Hikâyesi” sosyal medyada çok paylaşıldı. Genellikle, “ağlayacaksınız” uyarısıyla paylaşılan, kısa videoyu, sanırım, seyretmeyen kalmamıştır.

Aslında, tekrar tekrar seyretmek lâzım. Youtube hattını hatırlatayım: https://www.youtube.com/watch?v=XbgKE6885Qg

Umarım, TV kanalları da bu ibretlik, ders verici hikâyeyi tekrar tekrar ve sık sık yayımlarlar!

O beş dakikalık kayıtta, Cüceloğlu, kendisi de göz yaşını tutamayarak, bir hâkimin, “adil” babasının “örnek insanlığı”nı anlatıyor. Öyle bir babanın oğlu da “adil” bir hâkim oluyor. Torunu ise, fırsat bulmasına rağmen sınavda “kopya” çekmiyor… Çekemiyor.

O kısa video, çocuklarımızı, torunlarımızı nasıl “değerli birer insan” olarak yetiştirebileceğimizi özetliyor.

Geçen haftaki yazımda, “Tatsız bir Çağda mı Yaşıyoruz?” sualinin cevabını aramıştık.

Rahmetli Cüceloğlu, çağları ve hayatlarımızı, nasıl daha yaşanabilir bir hâle getirebileceğimizin yollarını gösteriyor.

Çocuklarımızı, torunlarımızı “değerli”, “adil” yetiştirebilirsek, çağ daha tatlı olmaz mı? Hayat daha güzel, daha yaşanılır olmaz mı? Hatta dünya cennete dönmez mi?

Elbette burada çocuklar ve torunlarımızdan söz ederken, sadece biyolojik evlatlarımızdan bahsetmiyorum. Bütün çocuklardan bahsediyorum. Milyonlarca çocuk, bizim çocuklarımız, istikbalimiz.

Onları iyi yetiştirerek hem onların hem kendimizin geleceğini güzelleştirebiliriz.

Bunun sırrı iki kelimede gizli: Güzel örnek!

Her yerde, en başta evde, sonra okulda, işyerinde, yolda, alışverişte güzel örnek olabilmekte…

Dizilerde, filmlerde onlara “güzel örnekler” gösterebilmekte!

Efendim, naçizane benim babam da güzel bir örnektir. Buyurun hem okuyun hem dinleyin: https://www.youtube.com/watch?v=jUHXXK9a0Hc 


Tarih: 18.02.2021 Okunma: 848

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Nevzat Dağlı

18.02.2021 - 15:44

Sayın Cengiz,iyiliğe, doğruluğa, güzelliğe örnek olduğunuz için teşekkür ederim.

özgür deniz

19.02.2021 - 06:40

öncelikle sonsuz Allah rahmet eylesin. güçlü bir yazardı, iyi bir yazardı, yazdıkklarının handiyse hepsine yakınını okuduk ve istifade ettik. ama naif bir insandı. keskin biri değildi. aykırı değildi. dokunmadan dokunurdu. keza babanıza da Allah gani gani rahmet eylesin. iki güzel insanın da mekanları cennet olsun inşaAllah. çünkü doğan beyi biliyoruz az çok iyi biriydi. babanızı da sizden dinledik, ağzınıza yüreğinize sağlık anlatmışsınız. ki, zatenn siz saygıdeğer emanetçisinden de belli oluyor nasıl bir insan olduğu. çünkü sizlere insanlığı miras bırakmış. videosunu izledik. demek ki onunmuş. bir arkadaş göndermişti bana, banzetmiştim de ama epeydir görüntüsünü görmediğim için tanımamıştım. gerçekten güzel ve etkileyiciydi. valla saygıdeğer paşam! inanın şu yazdıklarımı bile zor yazıyorum. her şeyi tükettik biz maalesef, sıfırladık. ayakta kalan hangi değerimiz var ki, o değerimizle örnek olacaz. Ahlak mı? adalet mi? haya mı? dürüstlük mü? doğruluk mu? vefa mı? ve tüm değerleri tükettiler, düşürdükler, yok ettikler. üstelikde güya değer değer diye ömür tüketenler. meğer gerçekten değerleri dibine kadar harcamak içinmiş değerlere önem veriyormuş gibi görünmeleri. harcanmasın ki günü geldiğinde biz doyasıya harcayalım içinmiş. benim hiç umudum yok be saygıdeğer paşam. bu topraklarda güzel bir şey asla olmaz ve olmayacakta. nesillerde maalesef değersiz yetişecekler ya da kendi değerlerini kendileri üretecekler. güzel örnek oluruz inşaAllah bir ömür ve bunda sebat edebiliriz umarım. ama genellikle örnek alınmamız da kabil değil. zira biz zalimlerle savaşanlarız. sömürgenlerle savaşanlarız. yalancılarla düzenbazlarla savaşanlarız. bu yüzden dünyayı kaybedenleriz. düyayı kaybedenler örnek alınır mı bilmiyorum. elbette ki, olay bizim dünyamızdan daha büyük, bu yüzden çocukların hepsi bir bizim için. çünkü burdaki çocuk melek olursa, çok uzaklara da yansıyamsı olacak. çok uzaklarda ki bir çocuk şeytan olursa ta buraya da yansıması olacak. bu yüzden her yerde ki çocuk insan gibi yetiştirilmelidir. derin saygılar selamlar emeğinize yüreğinize sağlık saygıdeğer paşam.

İ. Hakkı Cengiz

19.02.2021 - 10:14

Nevzat Bey, ilginiz ve ilitifatınız için çok teşekkür ederim.

İ. Hakkı Cengiz

19.02.2021 - 10:20

Özgür Kardeşim; görüşlerimi genişleten yorumların için çok teşekkür ederim. Kendim de yaşlı bir kişi olduğum için, çoğu insan babamı ölmüş zannediyor. Babam çok şükür sağ. 88 yaşında, Sandıklı''da. Görüşlerin büyük bir doğruluk payı taşıyor. Yalnız karamsarlığına katılmıyorum. Üstelik çoğu yazın bana moral ve cesaret aşılıyor. Çocuklarımızın iyi yetiştirilebileceğine, yukarıdaki şartlar çerçevesinde yürekten inanıyorum. Selâmlar...

özgür deniz

19.02.2021 - 11:09

bilmiyorudum saygıdeğer paşam. şiirden de diğer türlü anlamışım. çok özür dilerim. hayırlı huzurlu sağlıklı mutlu bereketli ayakta dimdik nice güzel ömürler dilerim inşaAllah hem sizlere hem büyük küçük özel genel tüm ailenize. aynı duygu ve düşüncelerle kalben sosnuz teşekkürler inşaAllah saygıdeğer paşam saygıdeğer ağabey. saygı ve teşekkürümü ifade etmekte kelimeler kifayetsiz kalıyor. aynı istikamette yürümem de tahminsiz bir manevi desteğiniz olduğunu inkar edemem, ikrar edebilirim. inşaAllah inançlarınız tahakkuk eder. derin saygılar selamlar sunarım.