ÇÖPLER-ATIKLAR: BİR İYİ, BİR KÖTÜ HABER!

İsmail Hakkı CENGİZ - 25.12.2020

Çevre meselelerinde, ne yazık ki güzel haberlere hasretiz. Umarım, hasretimiz bitti: Çöplerle ilgili çok güzel haberlerimiz var. Her şeyden önce, artık, çöpe “çöp” değil “ATIK” diyebiliriz.

Ne fark var demeyin!

Çöpten atığa geçince, anlayış, bakış açısı, toplama, boşaltma, depolama işlemleri tamamen değişiyor. Eskiden “çöp” adını verdiğimiz “atıklar”, önemli bir “değer” haline geliyor.

Atıklar, artık, eskiden olduğu gibi, “çöp alanları”na gelişigüzel boşaltılmıyor. 

Türkiye’nin her il ve ilçesinde toplanan atıklar, belediyelerin belirlediği ve hazırladığı derin çukurlara gömülüyor. Bu çok güzel bir haber!

Haberin daha güzeli ise; bu atıklar, ekonomiye çok büyük katkılar sağlayacak şekilde “değerlendiriliyor”!

Enerji ve inşaat alanlarında mühendislik, proje geliştirme ve danışmanlık hizmeti veren ARMATEC’in kurucusu Çevre Mühendisi Cengiz Dazkır, atıkların, enerjiye, gübreye ve “mekanik ayrışma” sayesinde hammaddeye dönüştürüldüğünü söylüyor.

Atıklar; enerjiye, gübreye ve hammaddeye nasıl dönüşüyor?

Bu soruların cevapları, kısa ve açık olarak armatec.com.tr’de var. Armatec.com.tr çok güzel hazırlanmış bir site… Orayı incelerken, bir “çevre gezegeni”nde seyahat ettiğinizi hissediyorsunuz. İçine girmenizi öneririm. Bu seyahat hepinize iyi gelecek!

Peki, atıklar konusundaki kötü haber ne?

Aynı zamanda, dayımın oğlu olan Cengiz Dazkır’ın verdiği bilgiye göre, atıkların kaynağında ayrıştırılamaması; büyük bir bölümünün israf olmasına yol açıyor.

Atıkların kaynağında ayrıştırılması hayatî önemde… Bunu sağlamak için; kurumlar, yerel ve merkezî yönetimler; müsait yerlere, EVSEL ATIK, METAL, KÂĞIT-KARTON, GİYİM, CAM, PLASTİK, ELEKTRONİK kutuları koymalılar.

Biz tüketiciler ise; atıklarımızı, sınıflarına göre, mutlaka uygun kutulara atmalıyız.

Bunları yapabilirsek “sıfır atık” hedefine ulaşır, ekonomimize büyük katkı sağlar ve kim bilir, belki Japonların başardığı gibi, “çöplerle” ısınabiliriz!

Genç ve çalışkan bir Çevre Mühendisi olan Cengiz kardeşimin vereceği yeni ve geniş bilgilerle bu meselenin her bir yönünü sizlere sunmaya çalışacağım.

x   x   x

TAVSİYE

Küresel İklim Krizi, en güncel bilgilerle ÇÖZÜM Önerileri

https://www.youtube.com/watch?v=PA4K3EzhvuU

Tarih: 25.12.2020 Okunma: 1201

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Nevzat Dağlı

25.12.2020 - 12:51

Sayın Cengiz,verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Lütfiye Kader

25.12.2020 - 21:30

Atık ve çöp arasındaki farkın algılanmasının değişmesine katkınız çok değerli İsmail bey. İnşallah biz de bir gün atıkların geri dönüşümünden ülkemize ekononomik katkı sağlarız. Kaleminize sağlık.

Hakkı Cengiz

25.12.2020 - 21:57

Çok teşekkür ederim, Nevzat Bey ve Lütfiye Hanım.