KUM FIRTINASI’nın Sebebi Comulonimbus Bulutu! Bu Bulutun Sebebi Ne?

İsmail Hakkı CENGİZ - 14.09.2020

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür

Polatlı, 12 Eylül Cumartesi günü, Polatlı İstiklal’in deyimiyle kıyameti yaşadı! Dehşetli bir “kum fırtınası” oldu. Bu doğa olayı, yine Polatlı İstiklal’in haberine göre, tarihinde bir ilk!

Polatlı hatta Anadolu tarihinde “kum fırtınası” diye bir tabiat olayı, bir afet yok! Olamaz! Çünkü “kum fırtınası”, adı üstünde “çöl”de olur. Anadolu’nun çok yeri kıraçtır, bozkırdır ama çöl değildir.

Fakat!

Anadolu, çölleşmekte midir, acaba?

Bu sualin cevabı, ne yazık ki evettir!

Anadolu, tarihte, bütünüyle ormanlarla kaplıymış. 17’nci yüzyılda bile hâlâ bir orman yurduymuş. Bu gerçeği, Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde, “Van’dan İskenderun’a kadar bir sincap daldan dala atlaya atlaya hiç toprağa basmadan gelebilir” diye tasvir ediyor.

Anadolu, gerek ağaçlı alanların yani ormanların gittikçe azalması, gerekse farkında bile olmadığımız “erozyon” sonucu ÇÖLLEŞMEKTEDİR!

Meteoroloji, “toz fırtınası” adını verdiği doğa olayının sebebinin “Comulunimbus bulutu” olduğunu söyledi. Bu bulutun neden oluştuğunu da şöyle açıkladı:

“Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan uyarıda uzun zamandır yağış görülmeyen Ankara’da, elektrik yüklü Cumulonimbus (CB) bulutunun oluşturduğu kuvvetli rüzgarların toz fırtınasına neden olduğu belirtildi. Cumulonimbus dağ ve kuleler biçiminde, büyük bir dikine uzanışa sahip, yoğun ve koyu bir buluttur. Üst kısımları genellikle düz, lifli veya çizgili bir görünüme sahiptir. Cumulonimbus bulutlarının üst kısımları örs veya sorguç şeklinde yayılır. Bu bulutların altında düzensiz biçimde alçak bulutlar oluşabilir. Bunlar Cumulonimbus’lerle bir arada veya ayrı olarak bulunabilirler.” (Polatlı İstiklal, 14 Eylül 2020)

Tabii bu açıklama çok yetersiz. Açık ve anlaşılır değil.

Aslında sual şu:

Polatlı ve Anadolu tarihinde neden ilk defa böyle bir “kum fırtınası” meydana geldi?

Bunun bir sebebini yukarıda, “çölleşme” olarak bildirdik.

Bize göre, daha önemli sebebi ise çölleşmeyi de kapsayan Küresel İklim Krizi (KİK)dir.

Yani, aşırı plastik, kömür, petrol ve doğalgaz kullanımı ve kaynakların aşırı tüketilmesinin yol açtığı toprak, su ve hava kirliliği ve yerkürenin ısınmasıdır. KİK, bugünün ve geleceğin en yakın ve yoğun tehdit ve tehlikesidir. Bu krizi çözmek için hemen harekete geçmek zorundayız.

Yoksa korkunç doğa olayları gittikçe artacak!

Tarih: 14.09.2020 Okunma: 829

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Özgür Deniz

14.09.2020 - 13:33

Detayına girersem tehlikeli olur. Çünkü bu ülkede hakikati söylemek teröristliktir. Bu yüzden yüzeysel geçeceğim. Maalesef kendi ellerimizle doğayı yok ettik. Rant peşinde koşarken altımızı oyduk. Her yeri betonlaştırdık. Batıdaki ormanı yok etmek doğudan gazabı çekmektir. Doğudaki ormanı yok etmek batıdaki gazabı çekmektir. Hak hukuk adalet ahlak tamamen yok oldu. İnsan düştü. İnsanlık öldü. Hayvanların yaşam alanlarına el uzatacak kadar çıldırdık. Rant gözlerimizi kör etti. İnsanlıktan çıktık hayvandan aşağıya düştük. Keşke daha açık konuşabilsek. Kalben sonsuz teşekkürler saygıdeğer paşam. Derin saygılar.

İ. Hakkı Cengiz

14.09.2020 - 16:17

Teşekkür ederim, can kardeşim. Benim eksik bıraktığım hususları tamamlayan açıklama ve uyarılar. Aydınlığınla yücel. Selâmlar.