Yeni ve Daha Korkunç Virüslere Davetiye…

İsmail Hakkı CENGİZ - 15.07.2020

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür


Gözle görünmeyen bir virüs hayatlarımızı altüst etti. Bizi aylarca evlere kapattı. Ekonomi durdu. Çok zor günler geçirdik.

Hâlâ zor günler yaşıyoruz. Pek çok tedbirle hayatımızı sürdürüyoruz. Maskesiz sokağa çıkamıyoruz.

İkinci dalgadan, daha zor günlerin gelebileceği ihtimalinden bahsediliyor. Ülkemizde etkisi azaldıysa da virüs, dünyada, günde beş bin kişiyi öldürmeyi sürdürüyor.

Peki, başımıza gelen bu korkunç felaketten ders aldık mı?

Ne yazık ki hayır!

Salgın bizi evlere kapattığında ne diyorduk: “Havamız, suyumuz, toprağımız aşırı kirlendiği için…

Yerküre aşırı ısındığı, atmosferin dengesi bozulduğu için bu virüs ortaya çıktı.”

Dünyamızı en çok ne ısıtıyor ve kirletiyordu?

Petrol ve ondan üretilen plastik!

Çare neydi?

Petrol ve plastik tüketimine son vermek… Bu mümkün değilse azaltmak!

Geldiğimiz nokta?

Petrolün ulaşımda ve enerjideki kullanımından kaçınamıyoruz. Ama plastik üretim ve tüketimini azaltabiliriz. Azaltabilirdik.

Azaltabildik mi?

Tam tersine…

Kadıköy Belediyesi’nin haftalık yayın organı Gazete Kadıköy’ün,19 Haziran tarihli Çevre sayfasının başlığı: SALGINDA PLASTİK ATIKLAR ARTTI

Gazeteye konuşan çevreci Nihan Temiz, “Bilimsel bir dayanağı olmadığı halde, hijyenik olduğu öne sürülerek plastik kullanımı teşvik ediliyor. Tek kullanımlık çatal, kaşık ve tabaklar yeni çevre sorunlarına yol açabilecek” diye uyarıyor.

Pazar günü bir kır lokantasına gittik. Burada, aklınıza gelen her şey, meselâ, menemen, “tek kullanımlık” plastik tabaklarda veriliyor. Tabii tek kullanımlık çatal-bıçakla birlikte… Ve yemeğinizi yedikten sonra hepsi çöpe…

Yine aynı mekânda, çay, hatta kahve bile plastik bardaklarda veriliyor. Gerçi bunlara, “kâğıt bardak” diyorlar ama kulak asmayın. Zaten kâğıt olsa bile tek kullanımlık her nesne israftır. Kaldı ki bunlar plastikle karışıktır ve asla sağlıklı değildir. Ayrıca, bu plastik bardak, çatal, bıçak ve tabaklar insandaki yeme-içme zevkini de alıp götürüyorlar.

Bunları reddedebiliriz. Reddetmeliyiz. Yoksa yerküre ve insanlık bitecek!

Çünkü artan kirlilikle birlikte, yeni ve daha dehşetli virüslerin ortaya çıkması kaçınılmazdır!

Tarih: 15.07.2020 Okunma: 845

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?

Osman Yıldız

15.07.2020 - 12:30

Haklısınız İsmail bey! Fakat Dünya dönüşüyor. Çevre bu dönüşümde en son düşünülen nokta olacak gibi. Önümüzdeki en çok 10 sene içinde dönüşüme uyum sağlayamayanları çok sıkıntılı günler bekliyor. Çevre duyarlılığı burada emin olun en son düşünülecek nokta. Saygılarımla

Raci

15.07.2020 - 13:21

komit_19 Bir uyarıydı. Bana göre tabiat ın aynı zamanda tanrının tabiat ile uyarısını. Allahın bize bahşettiği bu güzel dünyanın nimetlerini hor kullandığımız,israf ettiğimiz için bir uyarıydı.

İsmail Hakkı Cengiz

15.07.2020 - 13:44

İlginiz ve katkınız için teşekkür ederim Osman bey... Teşekkür ederim Raci kardeşim. Yorumlara cevap seçeneği olmadığı için, cevap için böyle bir yolu seçtim. Bu arada, cevabımı, sanırım, Raci göremeyecek. Kendisini tanıdığım için Facebook''tan da bir cevap yazacağım. Selâmlar...