Küreselleşmesek Burada Buluşamazdık

İsmail Hakkı CENGİZ - 08.07.2020

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür

Çevremdeki hemen hemen herkes küreselleşme karşıtı…

Neden?

Çünkü küreselleşme kapitalizmin ve emperyalizmin aracı… Türkçesi, sömürgeciliğin aracı, hatta dayatması!

Bu doğru mu?

Doğru!

Peki, buna rağmen, neden küreselleşiyoruz?

Çünkü kaçınamıyoruz…

Çünkü her şeye rağmen, küreselleşmenin işimize gelen tarafları var: Hayatımızı kolaylaştırıyor, renklendiriyor, yeni ve hızlı iletişim imkânları sunuyor… Yeni arkadaşlar kazanmamızı, uzak diyarlara/kişilere ulaşmamızı sağlıyor.

Bir sayfalık yazımı yazıyorum… İstanbul’dan yayın yapan bir haber sitesi olan genelhaberler.com’da kendim yayımlıyorum. Yazı, anında yerküreye açılmış oluyor.

Kimin sayesinde?

Küreselleşmenin en yaygın aracı olan “internet” sayesinde!

Yine internet sayesinde, yazımı Polatlı, İstanbul, Anamur ve Sandıklı’da yayın yapan haber sitelerine gönderiyorum. Birkaç dakika içinde oralarda da yayımlanıyor. Bir gün sonra ise Polatlı İstiklal ve Sandıklı Haber’de basılı olarak çıkıyor.

Haber sitelerinde yayımlanan yazımı Facebook, Twitter, Youtube ve Whatsapp adlarındaki “sosyal medya” ortamlarında paylaşarak daha fazla okuyucuya ulaşmayı hedefliyorum. Bunların hepsi “küreselleşme”nin araçları…

Bu yaygın “sosyal/siyasal medya” araçlarının en az birini kullanmaktan vaz geçebilir misiniz? Çoğumuz hepsini birden kullanıyoruz. Yine hemen hepimiz birbirimizi bu sosyal mecralarda -yeniden- bulduk. Küreselleşmesek (burada) buluşamazdık.

Bu sosyal/siyasal medya araçlarını en yaygın biçimde cep telefonlarımızla kullanıyoruz… Avucumuzun içinde… Dünya avucumuzun içinde! Küreselleşme “avucumuzun içinde”! Belki biz de küreselleşmenin avucunun içindeyiz!

Küreselleşmeden kaçınmak mümkün değil…

Ne yapmalı?

Küreselleşelim ama millî kimliğimizi ve menfaatlerimizi koruyarak küreselleşelim. Kendi iletişim ağımızı, kendi tarama (Google, yandex gibi) sayfalarımızı yaratalım. Kendi yazılımlarımız, hatta sosyal medyamızla küreselleşmede söz ve pay sahibi olalım.

İktidar sosyal/siyasal medyadan çok rahatsız! Kurtulmak istiyor!

Aslında, şimdiki rahatsızlığını anlamak zor! Çünkü yıllar önce de birkaç defa rahatsız olmuş ve “sert” düzenlemeler getirmişti. Nitekim Facebook ve Twitter’daki paylaşımlarından dolayı, neredeyse her gün birilerinin gözaltına alındığını, tutuklandığını duyuyoruz.

Peki, daha fazla ne yapılabilir?

Sosyal/siyasal medyadan kurulabilmenin, daha doğrusu küreselleşmeyi önleyebilmenin tek yolu var: Elektrikleri kesmek!


[email protected]

Tarih: 08.07.2020 Okunma: 645

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?