Trump’ın Gidişiyle Belki Dünya Normalleşir

İsmail Hakkı CENGİZ - 02.07.2020

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür


4 sene pek de çabuk geçmedi! Dünyanın başına çok dertler açtı. Ama çok şükür bitiyor!

Trump’ın başkanlık süresi sona eriyor. Gerçi, tekrar aday oldu ancak rakibi Joe Biden karşısında çok gerilerde… Son anketler 53’e, 41 Biden’i önde gösteriyor.

Trump’ın gitmesi Biden’in gelmesi halinde tabii ki bir mucize beklemiyoruz. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) adil bir ülke olacak, dünyaya adalet gelecek falan demiyoruz. Elbette ABD, ABD’liğini yapmaya devam edecek…

Bununla beraber, Trump dönemine özgü bazı “anormallikler”in biteceğini tahmin ediyoruz.

En başta, Trump, açık seçik yaşadığımız “iklim krizi”ni inkâr ediyordu. Bu, yerküreyi en fazla kirleten ve ısıtan ülke olan ABD’nin gezegene verdiği zararı katmerli hale getiriyordu. Diğer başkanlar, hiç olmazsa küresel ısınmayı, çevre kirliliğini kabul ediyor, bu konulardaki ABD’nin etkisini inkâr etmiyorlar, iklim kriziyle mücadeleye katılıyorlardı.

Sputnik'ten

Trump’ın diğer bir anormalliği, “önce Amerika” söylemine vardiği anlamdaydı. Elbette her lider, “önce kendi ülkem” der fakat Trump, aslında “sadece Amerika” diyordu. Böylece, “ticaret savaşları” başlıyor, koronadan önce, dünya bu kafayla ekonomik krize giriyordu.

Trump zihniyetinin başka bir anormalliği, “silah severliği”ydi. Ülkesinde-okullarda katliamlar olurken, silahlanmayı sınırlandırmak şöyle dursun, bu katliamları daha fazla silahla durdurma görüşünü savundu. Öğretmenleri silahlandırmayı bir çözüm olarak ileri sürdü. Tabii ülkesindeki silaha bakış açısı böyle olan bir başkan diğer ülkelere acıyacak değildi! Dört yıl boyunca en fazla gayret sarf ettiği iş(!); silah satmak oldu. Sadece Suudi Arabistan’a, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ve Katar’a yüz milyarlarca dolarlık silah sattığını hatırlayın.

Tabii silah satmanız için çatışmaları, iç savaşları körüklemeniz gerekmektedir. Trump savaşları körüklemek konusunda hiç tereddüt göstermedi. Bu arada, PKK/YPG’ye 5 bin TIR’dan fazla silah verdiğini, ABD bütçesine PKK için ödenek koyduğunu de hatırlayalım.

Salgının hayatımızı alt-üst etmesinden dolayı, şimdi, bir an evvel “normalleşme”ye çalışıyoruz. Çifte “anormallik” yaşadıktan sonra, en büyük ihtiyacımız “normalleşmek”!

Tabii kolay değil… Asla kolay olmayacak!

Lâkin dünya “anormal” bir zihniyetten kurtulursa belki iş biraz daha kolaylaşabilir!

Tarih: 02.07.2020 Okunma: 497

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?