SURİYELİLERİ GÖNDERMEK İÇİN TEK YOL, İKİ FIRSAT VAR

İsmail Hakkı CENGİZ - 11.07.2019

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Diyorlar ki, “bir ülkeye gelen mülteciler artık o ülkeyi bırakıp kendi ülkelerine dönmezler”. Bizdeki Suriyeliler açısından bu görüşe katılmamız mümkün değil. Çünkü Türkiye’nin taraf olduğu bir “mülteci antlaşması” olmadığından bize sığınan yabancılar, “Mülteci” statüsüne ve hiçbir hukukî hakka kavuşamıyorlar. Elbette bu da onların hayatını zorlaştırıyor, geleceklerini “belirsiz” hâle getiriyor.

Onun için bizdeki “yabancılar/misafirler” AB ülkelerine geçmeyi çok istiyor. Çünkü AB ülkelerinden herhangi birine girince “mülteci” statüsü kazanıyorlar ve “mülteciler”, yönetimleri “demokratik olmayan” kendi ülkelerine geri gönderilemiyorlar.

Bizim için böyle bir yükümlülük söz konusu değil. Elbette bu, ülkemize sığınanları, zalim bir yönetime teslim edebiliriz anlamına da gelmiyor.

NE YAPILABİLİR?

Suriye konusunda sorun şu: 2011 Mart’ına kadar, AKP iktidarının, “kardeşim” dediği, o günden sonra da, “katil” diye tanımladığı bir Esad gerçeği var. Sığınmacılar ülkelerine gönderilirse, iktidara göre Esad onlara zulmuder!

Fakat sığınmacıların buradaki sefaletlerinden kurtulmaları, Türk Milletinin de rahatsızlığının ve tedirginliğinin bitmesi için tek yol bunların ülkelerine dönmesidir.

Bunun gerçekleşebilmesi için önümüzde iki fırsat var:

Birincisi, şimdiye kadar rahatsızlığını dışa vurmayan AKP’li seçmen, İstanbul seçimlerinden sonra bunu açıkça ve kuvvetli bir şekilde dışa vurmaltadır. 23 Haziran sonrası, “AKP seçimi neden kaybetti?” sualine, AKP’liler, birinci sebep olarak, “Suriyeli sğınmacılar”ı göstermektedir. Bu yeni durum çerçevesinde, AKP iktidarı, Suriyelileri geri göndermek için harekete geçmek zorunda kalabilir. Kalacaktır.  

Bunun gerçekleşmesi ancak Esad’la anlaşmakla mümkündür. Lâkin iktidarla Esad arasındaki iletişim 8 yıldır kopuktur. İktidar, Esad’la asla muhatap olmak istememektedir.

Burada, karşımıza tamamlayıcı bir “fırsat” çıkmaktadır: AKP iktidarının “koalisyon ortaklarından İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek”! (Bunu biz söylemiyoruz, bunu, iktidarın en sıkı destekçilerinden Nagehan Alçı, 08 Temmuz akşamı Habertürk Tv’deki açık oturumda söylüyor).

Perinçek, zaten, baştan beri, Esad’la anlaşarak 4 milyon Suriyelinin vatanlarına dönmesi gerektiğini söylüyor. Son olarak bunu, Ulusal Kanal’da, yine 08 Temmuz akşamı, ayrıntılı bir şekilde anlattı. Perinçek Suriye yönetimiyle anlaşmaya ön ayak olabilir.

Öte yandan, Esad üzerinde mutlak etkiye sahip olan, bizim de gayet iyi ilişkiler içinde bulunduğumuz İran ve Rusya’nın “garantör” olması sağlanabilir. Hatta sadece Rusya’nın garantör olması bile bu işe çözüm getirebilir.

Bu çözüm, Suriye’nin toprak bütünlüğüne büyük katkı sağlar. Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmaya çalışılan terör devleti girişimlerine de sekte vurur.

Açıkça görülüyor ki Suriye yönetimiyle mutabakata varmak millî menfaatlerimiz gereğidir.

Tarih: 11.07.2019 Okunma: 788

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?