ABD ve Suudî Arabistan’dan Suriye’ye Ahlâksız Teklifler

İsmail Hakkı CENGİZ - 20.09.2018

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Bildiğiniz gibi, Suriye iç savaşının birinci müsebbipleri Amerika Birleşik Devletleri ve Suudî Arabistan. Silahlı muhalefete, yani teröristlere sınırsız destek verdiler.

Mart 2011’de başlattıkları “kalkışma”, hemen başarıya ulaşacak gibiydi. Lâkin Suriye’nin iç direnci, artı İran, artı Rusya desteği “oyunu” bozdu.

7 sene evvel gitti-gidiyor denilen Esad rejimi, bugün ülkenin hemen her yanında kontrolü sağlamış durumda. ABD ve Suudiler baktı ki Esad “kalıcı”, onunla anlaşmaya çalışıyorlar!

Konuyla ilgili haberi, 02 Eylül günü saat 21:00’de KudüsTv verdi…

Çarpıcı haber şöyleydi: Bu yılın Haziran ayı sonlarında, Amerikalı üst düzey bir heyet Suriye’nin “Ulusal Güvenlik”, Genelkurmay İkinci ve İstihbarat başkanlarıyla görüşmüş. Rejime; “Biz Fırat’ın doğusunu boşaltmaya hazırız. Yalnız, üç şartımız var: 1. Suriye’den İran güçleri de ayrılsın. 2. Suriye, ülkedeki ölen ve sağ kalan teröristlerle ilgili olarak ABD’ye istihbarat versin. 3. Amerikan şirketlerine, Suriye’nin doğusundaki petrol bölgelerinden pay verileceği yazılı olarak garanti edilsin.” teklifini sunmuş!

Üçüncü maddeye özel dikkat! Amerika’nın Fırat’ın doğusuna verdiği olağanüstü önemin sebebi şimdi daha iyi anlaşılıyor mu?

Peki, Suriye ne cevap vermiş?

Tabii ki, “bize karşı savaşan ülkeler ve şirketleriyle işbirliği yapmayız” diyerek reddetmiş.

KudüsTv’deki diğer haber, Suudi İstihbarat Servisi Başkanı Halid el-Humeydan, Suriye Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Ali Memluk’la telefon görüşmesi yaptı ve Şam’ın İran’la ilişkilerini kesmesi halinde Suriye’ye mali yardım teklif etti.” şeklinde.

Suriye tarafı, buna da Amerikalılara verilen cevaba benzer bir cevap verdi: “Biz bir eksenin parçasıyız ve bizim ittifakımız sabittir.”

Bütün bunlar doğru mu?

İnternete baktığımda, başta Sputnik, pek çok haber sitesinde aynı haberin yayımlandığını gördüm. Dolayısıyla, KudüsTv’nin verdiği haberin doğru olduğunu değerlendiriyorum.

Suriye’deki iç savaşın sonu gittikçe yaklaşıyor. İç savaşı başlatan, Suriye’nin yerle bir olmasına sebep olan ABD öncülüğündeki koalisyon yenildi. Amerika, Suriye’den “kârlı” ve “onurlu” çıkışın yollarını arıyor.

Suudî Arabistan ise, petrodolarlarıyla yıkamadığı rejimi, yine petrodolarlarıyla –biraz da Hac ziyaretlerinden elde ettiği dolarlarla- satın almaya çalışıyor.

Tabii çok geç ve ahlâksızca!


x   x   x

GÜNÜN FOTOĞRAFI


Tarih: 20.09.2018 Okunma: 741

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?