Demokrasi Kazandı, Temsilde En Geniş Adalet sağlandı

İsmail Hakkı CENGİZ - 26.06.2018

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


TBMM seçimleri için, Milliyetçi Hareket Partisi ve onun genel başkanı Devlet Bahçeli’nin bir talebi vardı… “İttifak” talebinden önceki talep ve önerisi… Hatırladınız mı?

Hatırlatayım: “%10’luk seçim barajı kaldırılmalıdır.” demişti. Bunu herkes, MHP’nin baraj sorunu var diye okumuş ve değerlendirmişti. Oysa Bahçeli, gerekçesini de şöyle açıklamıştı: “Yeni geçeceğimiz Cumhurbaşkanlığı sisteminde yürütme çok güçlü olacak. O yürütmeyi dengelemek ve denetlemek için, bütün görüşlerin temsil edilebildiği GÜÇLÜ bir TBMM’ye ihtiyaç vardır.”

İktidarın, barajı kaldırmaya sıcak bakmaması üzerine, Bahçeli, “ittifak”ı önermiş ve kabul ettirmişti. Seçimlerden önce de öngördüğüm gibi, ittifak uygulaması “baraj”ı fiilen kaldırmış oldu. Şimdi ittifaklar sayesinde, TBMM’de, 12 Eylül’den sonraki en geniş ve adaletli temsil sağlanmış oluyor.

Her şeyden önce, beş siyasî parti grup kuracak sayıda vekil kazandı. Fakat bununla kalmadı… O beş partiden üçünün içinde diğer partilerin adayları da vardı:

AKP içinde, BBP adayları,

CHP içinde, Saadet adayları,

İYİ Parti içinde ise Demokrat Parti adayları…

Böylece, en az 8 parti Meclis’te temsil edilme imkânına kavuşuyor. Parlamentomuz hem daha renkli, hem de siyasî yelpaze açısından daha zengin olacak. Bu, eskiye göre çok daha güçlü bir TBMM demektir. Burada da Bahçeli’nin yukarıda bahsettiğimiz amacının gerçekleştiğini görüyoruz. Nitekim Bahçeli, 24 Haziran akşamı ilk önce ne söyledi: “Millet bize denge ve denetleme görevi vermiştir”!

“İttifak” uygulamasının çok sağlıklı, dengeli ve adil bir sonuç getirdiği ortada!

Şimdi…

Bu sağlıklı ve adil sonuç ortadayken,

“İttifak” yasasını AKP-MHP ortaklığı getirmiş ve çok güzel bir şey yapmışken,

“Rakip ittifak” için olumsuz, “şer ittifakı” gibi ayıp ve siyasî nezakete aykırı şeyler söylemek yakışık alıyor mu?

Olağanüstü bir hizmette bulundunuz. Bunun “tarihî değerde” bir hizmet olduğunu dile getirin ve “sayemizde ülkedeki görüşler en zengin, en demokratik ve adil bir biçimde Meclis’e yansıdı” diye övünün.

x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, Twitter’dan…


Tarih: 26.06.2018 Okunma: 735

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?