YPG’nin Menbic’den Çekilmesi: Amerika hangi hesaplar peşinde?

İsmail Hakkı CENGİZ - 07.06.2018

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Amerika, en evvel ve her şeyden evvel, “Türkiye’yi kazanmak” peşinde… Çünkü Türkiye büyük ve gerek bölgesel, gerek küresel dengeler bakımından hayatî önemde… Türkiye’yi kaybeden bölgesel ve küresel üstünlüğünü kaybeder.

ABD amacını açıkça ilân ediyor. Ana amacın, “Ankara’nın Batı’ya yöneliminin korunması” ve bunun bir “denge meselesi” olduğunu vurgulayan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wess Mitchell, “Bu dengeyi korumanın neden önemli olduğunu anlamak içinse haritaya bakmanın yeterli olacağını” söyleyerek ekliyor: “Uzun vadede Türkiye, bölgede İran’a karşı denge sağlanabilecek tek ülke!” (Sputnik,05.06.2018)

Demek ki neymiş?

ABD-Suudî Arabistan-İsrail üçlüsünün çatıştığı İran’a karşı Türkiye dengeyi sağlayabilecek tek ülkeymiş!

Türkiye’nin jeopolitik ve stratejik değerine paha biçilebilir mi?

Türk ve ABD Dışişleri Bakanlarının anlaşmasının ardından, YPG, “Menbic’den çekileceklerini” açıkladı.

PKK/YPG terör örgütünün Menbic’den ayrılması iktidarın, “kararlı duruşu”nun bir sonucudur. Askerî harekâta gerek kalmadan bu işin başarılması hükümetin başarısıdır. Tabii bu, aynı zamanda, Türkiye’nin büyüklüğünün, yerküredeki öneminin de kabul edilmesidir.

Bununla beraber, bazı belirsizlikler ve şüpheler var:

Bir kere, YPG terör örgütünün, işgal ettiği bir bölgeden, kayıtsız-şartsız, “kuzu kuzu”  çekileceğine inanmak zor! Bu nasıl denetlenecek?

İkincisi, “Üç Aşamalı Plan”dan bahsediliyor… Uygulanması, 6 aya, hatta yıllara yayılacak olan bu planın yeni bir oyalama taktiği olabileceğinden endişe ediyoruz.

Üçüncüsü, Menbic’den çekilse bile terör örgütü PKK/YPG’liler nereye gidecek?

Fırat’ın doğusuna!

ABD’nin 5 bin tır silahla donattığı, sınırımızın 500 kilometrelik bölümündeki PKK/YPG varlığı ne olacak?

Görüşümüz, terörle mücadele kararlığı sürer ve Suriye dâhil, bölge ülkeleriyle işbirliği sağlanabilirse, terör örgütü orada da barınamaz, ABD bile onu koruyamaz.

Dördüncüsü, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı’nın açıklamaları iyi okunmalı… Oradaki hedeflerden biri de, Türkiye’nin, Suriye konusundaki Rusya ve İran’la olan işbirliğinin kesilmesidir.

Türkiye, bunu kabul etmemeli... Rusya ve İran’la süren işbirliği, ABD’nin vaatlerinden hem daha gerçekçi, hem daha önemlidir.

x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, LEMAN’dan, 23 Mayıs 2018


Tarih: 07.06.2018 Okunma: 717

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?