İttifaklar: Seçim Barajının Dibi ve Doruğu

İsmail Hakkı CENGİZ - 24.04.2018

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


1983 yılından bu yana yapılan milletvekili seçimlerinde %10 barajı var. Bu, dünyadaki en yüksek seçim barajı! Bizden sonra gelen ülke, %7’yle Rusya Federasyonu… Düşünün!

Bizdeki %10, dünyadaki seçim barajlarının doruğu(ydu)! Bu baraj, kâğıt üzerinde duruyor… Lâkin bir buçuk ay önce getirilen “ittifak” yasasıyla baraj fiilen sıfıra düşürülüyor.

Vakıa, seçim kanununda, “yapılan değişiklikler bir yıl sonra yürürlüğe girer” maddesi var fakat bu hiç konuşuluyor… Demek bişekilde mesele halledildi! “İttifak yasası” 24 Haziran’da uygulanacak. İsteyen partiler “ittifak” yaparak seçime katılabilecekler.

Böylece, baraj problemi olmayan bir partiyle ittifak yapan partiler açısından baraj sıfıra düşmüş oluyor. 2 ay sonra, son 35 yılın en ilginç seçimlerinden birini göreceğiz. Binevi, “barajsız”, barajın dibini gören bir seçim!

Bu, çok olumlu bir gelişme… TBMM’deki temsilin daha adaletli olması demek…

Öte yandan, milletvekili seçiminde baraj fiilen kalkarken, Cumhurbaşkanlığı seçimi için %50 barajı konuşuluyor… Ben bu oranı bir baraj olarak görmüyorum… Cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği her ülkede var olan bir mecburiyettir %50! Birinci veya ikinci turda adaylardan biri bunu aşacağına göre bunda bir mesele yoktur.

Gelgelelim, bizim siyaset ve medya âlemimiz bunu asıl problem haline getirdi ve “ittifak” yasası asıl bunun için getirilmek istendi: Aylarca 50+1 de 50+1 tartışıldı… Olmayan bir “baraj”, varmış gibi takdim edildi. İnandılar ve inandırdılar. Bir %50 seçim barajı doruğu yarattılar.

İyi oldu!

Ülkenin ve demokrasinin hayrına oldu. Milletvekili seçiminde işe yarayacağı kesin… Cumhurbaşkanlığı seçiminde de etkili olacak mı, göreceğiz!

ACİL SEÇİME, ACELE ve ÇABUK MANEVRALAR

İyi Parti’nin seçimlere katılıp-katılamayacağı tartışılırken, Cumhuriyet Halk Partisi’nden 15 milletvekilin İyi Parti’ye geçerek “grup kurması”nı sağlaması bir “yıldırım” manevra!

Doğrusu, CHP’den bu kadar hızlı karar ve bu kadar hızlı bir uygulama dünyada beklemezdim.

Demek ki zaman dar olunca, herkes hızlanabiliyor.

Seçim takvimi son derece sıkışık!

Zaman ziyadesiyle dar!

Bu vaziyette çok daha hızlı kararların alınması ve tatbik edilmesi kaçınılmaz!

Bunu iktidar kanadı istedi… Muhalefet ona ayak uydurmaya çalışıyor.

Kızacak bişey yok!

x   x   x

GÜNÜN NOTU, Ekrem ŞAMA’dan…

Tarih: 24.04.2018 Okunma: 735

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?