'Medya; Değiştirir, Dönüştürür, Saklar, Maskeler'

İsmail Hakkı CENGİZ - 08.04.2018

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Bunu bilim söylüyor. Şunları da söylüyor bilim: “Medya, olayları ve kişileri kendi çerçevesinden sunar ve yorumlar. Bir fotoğraf sunar ancak izleyici o fotoğrafın ne zaman, nasıl çekildiğini anlayamaz. Çünkü izleyicinin zamanı yoktur. Her şey anlık ve hızlı gerçekleşir. İzleyiciler bu anlık, sınırlı ve yan anlam yüklü görüntüler arasında bocalar kalır.”(1)

Medya deyince aklınıza yaygın medya gelmiş olmalı… Gazeteler ve televizyon kanalları!

Doğru onlar da değiştirir, dönüştürür, saklar, maskeler… Fakat onları tanırsınız, hadiselere ve kişilere hangi açıdan yaklaştıklarını bilirsiniz. Onlara karşı temkinlisinizdir. Ya satın almaz veya kanalı açmazsınız. Kazara, oradaki haberler size ulaşırsa ne demek istediklerini anlarsınız.

Geleneksel medyanın yanında bir de “sosyal medya” var.

Bugün, cep telefonu ve e-posta adresi olan herkes sosyal medyanın bir parçası, hatta kendisi!

İşte, haberler, hatta uydurma haberler, asıl oralarda biçiliyor, dikiliyor, dayatılıyor ve yutturuluyor. Yaygın medyadan kaçma, kurtulma imkânınız olduğu halde, sosyal medyadan kaçma imkân ve ihtimaliniz yok. O sınırlanan, maskelenen “haber-yorum” her an, sabahın seherinde, gecenin yarısında, yolda, direksiyonda, hatta tuvalette size ulaşır.

Facebook, Twitter, İnstagram, WhatSapp, e-posta, hatta SMS’le cebinize, beyninize girer. Buna karşı tamamen savunmasızsınızdır.

Sizi daha da savunmasız kılan, o iletilerin çok yakından tanıdığınız “medyacılar”, samimi arkadaşlarınız, güvendiğiniz dost ve akrabalarınızdan geliyor olmasıdır. Arkadaşım Ahmet’ten, kardeşim Zeynep’ten geldiğine göre bunlar doğru olmalı dersiniz!

Oysa değildir!

Kim bilir nerelerde üretilmiş, sonra nerelerde değiştirilip, sınırlanmış, maskelenmiş uydurmalardır.

Cep telefonu ve/veya interneti kullanıp da bunu yapmayan, uydurma haberlere alet olmayan yok gibidir. Hepimizi kullanıyorlar! Kullandırmayalım kendimizi!

Şu, bedava olan beynimizi kullanalım… Hiç olmazsa, “süzgeç” olarak kullanalım!


-------------------

(1): Anadolu Üniversitesi, Küreselleşme ve Kültürlerarası İletişim, S.78

x   x   x

GÜNÜN FOTOĞRAFI… Bu fotoğrafı biraz önce (7/4/2018, Saat: 10:25) Twitter’da gördüm. Sorgulayalım: Mehmet Şimşek gerçekten bunları söylemiş midir?

Tarih: 08.04.2018 Okunma: 773

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?