Facebook, İstihbarat, Analiz, Strateji, Seçim Kazanma

İsmail Hakkı CENGİZ - 29.03.2018

Sizi eşinizden, hatta kendinizden daha iyi tanıyan birileri var!
Yeşil Gazete’den Koray Doğan Urbanlı, başlıkta soruyor: “Sosyal Medya Seçim Kazandırabilir mi?” Cevabı yine başlıkta: “Cambridge Analytica’ya Göre, Evet!”
İşin özeti şu: Bir analizci, facebook kullanıcılarını tek tek analiz ediyor. Onları “çoook” yakından tanıyor ve her kullanıcıya onu etkileyecek, ona “özel” söylem, bilgi ve reklam gönderiyor. Böylece, oyunu yönlendirebiliyor.
Peki, analizci bizi nasıl tanıyor?
Gayet basit!
Kendi verdiğimiz bilgilerle… Hatta verdiğimiz bilgilerle bile değil, “tıklama”larımızla, daha açığı “beğeni”lerimizle…
Urbanlı’nın aktardığına göre; “Uzman, 10 (on) Facebook ‘beğeni’siyle bir kişiyi iş arkadaşından daha iyi tanıyor. 150 ‘beğeni’yi inceleyerek ana-babalarının bildiklerinden daha fazlasını biliyor. 300 ‘beğeni’ ile eşlerinin bildiklerinden fazlasını bilmeyi başarıyor. Daha fazla ‘beğeni’ ile insanın kendisi hakkında bildiklerinin üstüne çıkabiliyor”
Bu mümkün mü?
Mümkün olduğunu bilim söylüyor. Bendeniz de bunun mümkün olduğunu görüyorum.

Bu bilgi seçimde nasıl kullanılacak?

Misal, ben İzmir Büyükşehir Belediye’sine muhalifim. Onun partisine yerel seçimlerde oy vermeyi düşünmüyorum.
Benim aylar, hatta yıllar önce neleri beğendiğimi inceleyerek, kendimin bile unuttuğu bazı hassas olduğum noktaları ortaya çıkaran uzman, bana “özel” bilgiler gönderiyor. Söz gelimi, Büyükşehir’in, çok hoşuma gidecek bazı hizmetlerini hatırlatıyor… Gelecekte, beni hoşnut edecek plan ve projelerinden bahsediyor. Nedir? “Çevre”yle, “eğitim-spor”la, “engelliler”le ilgili olabilir. Bunlar benim için hayatî meseleler olduğundan, ikna edici bilgilendirmeler oyumun rengini değiştirebilir.
Aynı şey merkezî iktidar için geçerli… Sadece “çevre”yle ilgili bir tek girişimiyle, misal, “plastik poşetleri yok edebilirse”, hatta “kullanımını durdurabilirse” benim oyumu alabilir. -Bu örnek sosyal medyayla ilgili olmadı.- İktidar, benzer bir icraatını, benim unuttuğum veya duymadığım “çevre, eğitim, engelliler”le ilgili bir hizmet veya projesini bana hatırlatabilir, duyurabilir.
Elbette “sosyal medya’nın seçim kazandırabileceği” gerçeği asıl muhalefet partileri için önemli!

Muhalefet, “medyanın yüzde 90’ını iktidar ele geçirdi” sızlanmasını bırakmalı, artık!
İşte, önünüzde yüzde 100 sosyal medya… Hepsi sizin kullanımınıza açık!
Kullanmasını bilene!
Tarih: 29.03.2018 Okunma: 722

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?