Guardian’a Göre; İngiltere’nin Utancı ve İngiltere’nin Görevi

İsmail Hakkı CENGİZ - 13.03.2018

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Unutulan, unutturulmaya, gözlerden kaçırılmaya çalışılan bir katliam var: Yemenli katliamı!

Daha dün, bir parkta spor yaparken, yakındaki okuldan, “Ano Yemendir/Gülü çemendir/Giden gelmiyor/ Acep nedendir” sözleri ile başlayan içli türkünün yankılandığına şahit oldum.

Bu türkü, her gün Türkiye’nin dört bir yanında yüzlerce-binlerce kez söylenir. Hepimizi duygulandırır. Bu, bizim Yemen’i benimsediğimizi, Yemen’in içimizde olduğunu, Yemen’in bir parçamız olduğunu gösterir. Böyle olduğu halde, 3 yıldır korkunç katliamların yaşandığı Yemen medyamızın gündeminde pek yer alamıyor.

Oysa Yemen, 3 senedir her gün dünya medyasının manşetinde… Türkçe de yayın yapan Euronews’e bakın, El-Cezire’nin hem İngilizce hem Arapça yayınlarına bakın… Yemen, buralarda her gün haber… Çünkü orada, Suudîlerin başını çektiği koalisyonunun bombardımanı var. Suudi ambargosunun aç ve ilaçsız bıraktığı milyonların kitleler halinde ölüm haberleri var.

Yemen’i 3 senedir bombalayan devletin Veliaht Prensi’nin İngiltere’yi ziyareti sebebiyle, İngilizlerin en etkili gazetesi The Guardian, 11 Mart 2018 günü bir “baş makale” yayımladı…

Makalede, Theresa May hükümeti en ağır ifadelerle eleştiriliyor.  

Arabistan’da zaten 72 adet Typhoon savaş uçağı olduğu ve bunları Yemen’e karşı kullandığı halde; 48 adet daha satın almak istediği bildiriliyor. Yemen bombardımanının başladığı 2015’ten bu yana İngiltere’nin Suudilere 4,6 milyar sterlinlik silah sattığı hatırlatılıyor.

Makalede, Theresa May’ın tutumu şöyle karikatürize ediliyor: “May, Prens’e savaş hakkındaki kaygılarını dile getirirken, insanî yardım sağlamaktan da geri kalmıyor: Dünyanın en kötü insanî krizini yaratan Suudilere silah tedarik etmek”!

BM’nin, “8,5 milyon Yemenlinin kıtlık riski altında olduğunu, insanî şartları ‘felaket’ olarak tanımladığı,  halkın difteri ve koleraya karşı savaştığını” söylediği vurgulanıyor.

The Guardian’ın görüşü, “İngiltere’nin utancı”nı ve “görevi”ni hatırlatan şu cümlelerle sona eriyor: “İngiltere’nin Yemen’deki utanç verici rolü, bu davanın çözülmesi için ona ekstra bir görev yüklüyor. Ancak şimdilik güvenlik konusuna daha fazla odaklanıyor ve Typhoon satışlarını destekliyor.”

Guardian bunları yazarken, iktidarı ve muhalefetiyle Türkiye, “Yemen’imiz” için ne yapıyor?

Yanal-sanal medyamız, “Ano Yemen”i neden yazmıyor, manşet yapmıyor, gündeme getirmiyor?

Yemen felaketinin müsebbibi Arabistan’ın ayrıcalığı ne? Dokunulmazlığı nereden geliyor?

x   x   x

GÜNÜN FOTOĞRAFI, 13 Mart 1899’da Mustafa Kemal Harbiyeli oldu…

“İÇİMİZDE”!


Tarih: 13.03.2018 Okunma: 780

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?