Menbiç Düellosunu Türkiye Kazanacak

İsmail Hakkı CENGİZ - 02.02.2018

Oy gizli, haber kutsal, yorum hürdür.


Düello, Fırat Kalkanı harekâtıyla başladı. Bilhassa, El-Bab ele geçirildikten sonra ABD tahriki artırdı. Buna “bilek güreşi” de denebilir. Bir yıldır sürüyor. Son günlerde ise dünya gündeminin birinci sırasında…

Yerli ve yabancı haber kanallarında sürekli olarak şu minvalde alt yazılar kayıyor: “Türkiye, ABD’nin Menbiç’ten çekilmesini istedi”… “ABD, Menbiç’ten çekilmeyi düşünmediğini söyledi.”…

Bu düellodan Türkiye galip çıkacak.

Bunu, hamasî veya milliyetçi hislerle söylemiyorum. “Veri” ve “emareler”e bakarak değerlendiriyorum.

En önemli veri, Afrin Harekâtı…

Nasıl başladığını hatırlayın… Amerika dedi ki, “Biz Afrin’deki YPG’yi desteklemiyoruz.” Bunu, “ABD Afrin’e yeşil ışık yaktı” diye okuduk. Oysa Amerika “yeşil ışık” falan yakmamıştı. Afrin’de Rusya vardı ve Rusya’nın Türkiye’yi engelleyeceğini sanıyordu. Yani “blöf” yapıyordu. Blöf yaparken de Türkiye’yle Rusya’yı karşı karşıya getirmeyi hesaplamıştı.

Rusya “blöf”ü gördü. Afrin’den çekildi. Türkiye Afrin’e girdi. Amerika, apıştı kaldı. Rusya, Türkiye’yi yanına alma konusunda büyük bir adım daha atmıştı. Türk kamuoyunda Amerikan karşıtlığı ise gittikçe tırmanıyordu. Bu durum, Beyaz Ev’in son Türkiye açıklamasına da yansımıştı.

Böyle giderse ABD, Türkiye’yi kaybedecek. Bunu göze alamaz.

Amerika’nın Menbiç’ten çekileceğine dair en önemli emare ise, Menbiç’le ilgili son açıklamayı yapanın kimliği: Merkez Kuvvetleri (CENTCOM) Komutanı General Votel… Eğer gerçekten çekilmeyecek olsalar, bunu siyasî bir kimlik, dışişleri veya savunma bakanı söylerdi.

Hayır, çekilecekler. Generalin ağzından “çekilmeyi düşünmüyoruz” demeleri, “pazarlık” yapmaya hazır olduklarının işareti!

Pazarlığın ilk safhasında, Menbiç’i verip, Fırat’ın doğusundaki PKK/YPG varlığına bizi razı etmek isteyecekler. Türkiye buna geçici bir süre daha tahammül gösterebilir.

Uzun vadede ise, diyelim iki yıl içinde, Türkiye Fırat’ın doğusundaki PKK/YPG’ye de harekât yapacaktır. Dolayısıyla, Amerika oradan da çekilmek zorunda kalacaktır.

Yazdıklarımı iyimser bulabilirsiniz. Fakat realite budur!

Türkiye’nin jeopolitiği bunu dayatıyor. Amerika, hem PKK/YPG’yi açıktan destekleyecek, hem de başta İncirlik ve Kürecik, Türkiye’deki pek çok üste varlığını sürdürecek! Bu mümkün değil! İkisinden birini seçmek zorunda! NATO müttefiki Türkiye’den vazgeçemeyeceğine göre, PKK/YPG’yi gözden çıkarmak zorunda…

Tabii çok çetin pazarlıklar, al-verler sonunda!


x   x   x

GÜNÜN ÇİZGİSİ, TWITTER'DAN...



Tarih: 02.02.2018 Okunma: 778

YORUMLAR

Yorumunuzu ekleyin.

İsim: *

E-posta Adresiniz: *

* (E-posta adresiniz paylaşılmayacaktır.)

Yorum: *

Güvenlik Sorusu:
Türkiye'nin başkenti neresidir?